Dobrodošli na Samo Hajduk forum!

Akademija

Started by Aspalathos, 14 Mar 2024, 14:44

Previous topic - Next topic

Aspalathos

Juniori Hajduka lani igrali finale Lige prvaka, sad možda nitko iz Akademije neće biti prvak. Sve je dio velikog plana

U nedjelju smo se zapitali što se to događa. Nakon dva remija kadeta i pionira Hajduka dan ranije na prvenstvenim gostovanjima kod Lokomotive na Kajzerici (2:2 i 1:1), tek bod u utakmici bez pogodaka osvojili su i juniori Hajduka na nedjeljnom gostovanju u Gorici. Poslije kadeta i pionira, slast pobjede nisu okusili ni juniori. U tri ligaška dvoboja proteklog vikenda momčadi Akademije Luka Kaliterna nisu stigle do pobjede. Doduše na gostovanjima, ali da se nitko ne uvrijedi u okršajima protiv momčadi koje nisu Dinamo, Osijek ili Rijeka. Protiv klubova koji nisu dio velike četvorke, makar ta 'titula' nema istu težinu i kada je u pitanju rad s mlađim selekcijama. Tu neki klubovi koji u seniorskom nogometu slabije kotiraju imaju bolje rezultate i način rada.

Navikli su nas mlađe kategorije 'bijelih' svakako na bolje rezultate. Tablice domaćih prvenstava također pokazuju da generalno Hajduk ne kotira tako dobro kao posljednjih sezona kada je osvajao ili se barem do kraja sezone borio za trofej prvaka. Uostalom, juniori Hajduka prošle su sezone igrali finale UEFA Youth League. Zapalili su tada grad, podigli generalno interes za mlađe kategorije, ali i letvicu očekivanja. Pa time ovakvi skromniji rezultati otvaraju još više pitanja.

Juniori trenera Zlatka Jerkovića su nakon ovog remija velikih šest bodova iza lidera Dinama, ali su i odigrali utakmicu više. Vodi Dinamo s 48 bodova (iz 19 odigranih utakmica), Lokomotiva ima 42 boda (20), kao i trećeplasirani Hajduk 42 (20). Kadeti Luke Vučka su devet bodova iza vodećeg Dinama. Neporaženi klub iz Maksimira vodi s 54 osvojena boda (iz 20 utakmica, 17 pobjeda i tri remija), ispred Hajduka i Osijeka koji su osvojili po 45 bodova (odigrali su po 20 utakmica). U pionirskoj konkurenciji Hajduk je najbliže naslovu prvaka. Vodi neporažena Gorica s 46 osvojenih bodova (20, 13 pobjeda i sedam remija), Hajduk trenera Zvonimira Milića ima 45 (20), Lokomotiva 42 (20), a Dinamo 39 bodova (20).

Razloge nešto skromnijih rezultata od onih ranijih sezona, ako ćemo i očekivanih, može se tražiti u dijelom promijenjenim prioritetima Akademije u ovoj sezoni. Namjera je bila staviti djecu u što jači natjecateljski podražaj, zbog toga Hajduk u pravilu u ovim uzrastima ima jednu od najmlađih momčadi. Nerijetko su godinu-dvije mlađi od izravnog konkurenta na terenu. To može, pogotovo u ranijoj dobi, biti velika razlika, između dječaka i momka, čovjeka. No, nije glavni cilj rezultat, nego stvaranje igrača i trenera, za prvu momčad. Svjesno su se na Poljudu odlučili za taj smjer, da igraju protiv starijih, što donosi veći igrački podražaj.

Na početku sezone pet pionira prebačeno je među kadete iako su mogli još nastupati za pionire. A ove zime u prvenstvenoj pauzi dva talentirana kadeta su 'popeli' u juniore (Sportska nada Slobodne Dalmacije Bruno Durdov i Duje Milišić). Mnogi igrači koji bi još imali pravo nastupa za juniore su na kaljenjima sa seniorima (Jurić-Petrašilo, Hrgović, Capan, Brajković...), ali svi su 'pomaknuti gore'. Prerasli su selekcije koji po godinama pripadaju i vrijeme je za idući izazov. Javnost je vjerojatno očekivala veću participiranje srebrnih juniora u seniorima. No, ako se neki ne mogu nametnuti, dokazati u primjerice Solinu, u drugom rangu natjecanja, kako će u Hajduku.

Otežava to traženje jačeg podražaja svakako rezultatski posao trenerima svih mlađih selekcija, ali fokus je na razmišljanju o budućnosti. Ako dođe nekakav trofej super, možda barem u kupu, ali nije prioritet.

SENIORI DIKTIRAJU
Usto, uz odgajanje i stvaranje igrača za seniore, od čega uostalom klub dobrim dijelom i financijski živi, klub želi i stvarati trenere. U tom dijelu je također bilo dosta promjena. Dugogodišnji uspješan trener Hajdukovih juniora Marijan Budimir je otišao s te pozicije, pa i iz kluba (postao je izbornik U17 reprezentacije Hrvatske). Njegov pomoćnik Zvonimir Milić trenira pionire (na početku sezone je vodio kadete II). Dugogodišnji bivši trener pionira i lani osvajač dvostruke krune Zlatko Jerković preuzeo je kadete nakon što je u ranoj fazi sezone Toni Golem s klupe juniora otišao u Rudeš za trenera seniorske momčadi (tada je Milić preuzeo pionire).

Nije Hajduk jedini koji ide ovim putem, tako radi i Lokomotiva koja je poznata po takvoj svojoj orijentaciji, još neki klubovi, a to je dugo bio i forte Dinama. Pokušavaju se napraviti uvjeti da igrači što prije dođu do prve momčadi seniora. Ovo je Hajdukova razvojna sezona.