Dobrodošli na Samo Hajduk forum!

Filip Uremović

Started by Aspalathos, 27 Apr 2024, 13:53

Previous topic - Next topic

Aspalathos

SD K.M.

On je pun pogodak 'bijelih', s liderskim gardom stigao je na Poljud, a njegov izostanak se svaki put ozbiljno osjetio

Peh za pehom pogodio je Hajduk u drugom dijelu sezone, a brojne ozljede uzrokovale su i velike promjene pa tako i one s kapetanskom trakom. Kako među starterima u subotu u Koprivnici nije bilo Lovre Kalinića, Marka Livaje, Josipa Eleza, Zvonimira Šarlije, Filipa Krovinovića i Nikole Kalinića traku je ponio od početka Filip Uremović.

Hajduk je u subotu pobjedom u Koprivnici prekinuo crni niz od pet poraza, a Uremović je odigrao cijeli susret kao kapetan. Ta uloga za povremenog reprezentativnog stopera kroz karijeru nije nimalo strana. Traku je nosio kao kapetan Rubina, a bio je i kapetan druge momčadi Dinama.

Još i prije dolaska u Hajduk isticale su se njegove liderske osobine. Profesionalac, karakterni kapetan, lider i slični epiteti lijepili su se uz njegovo ime još i prije dolaska na Poljud, a na tom transferu se radilo i nešto više od godinu dana prije nego će se ostvariti.

- Prije svega moram naglasiti da smo na dovođenju Filipa Uremovića radili godinu i pol dana, međutim zbog objektivnih okolnosti do sada se nije mogao realizirati. Napokon nam se pružila mogućnost da ga dovedemo u statusu slobodnog igrača i naravno da smo je iskoristili na obostrano zadovoljstvo. Smatram da smo u Filipu dobili igrača koji ima veliki potencijal kondicijskih i psiholoških karakteristika te vjerujem kako kvaliteta njegove igre može doći najmanje na razinu one kada je nastupao za Rubin Kazan - istaknuo je između ostalog sportski direktor Mindaugas Nikoličius prošlog ljeta kad je Uremović pojačao Bijele.

BERLIN ZAMIJENIO SPLITOM
Bio je to jedan od onih transfera o kojima se nije ni šuškalo, a onda ga je krajem kolovoza otkrila zanimljiva situacija. Naime, navijači su uhvatili Požežanina u berlinskoj zračnoj luci na letu za Split i tako 'razotkrili' veliki transfer 'bijelih'.

Sezonu ranije igrao je Bundesligu iz koje je berlinska Hertha ispala, a Uremović je tražio izlaznu strategiju i prihvatio na kraju ponudu Hajduka, unatoč i interesu Dinama. Stigao je tako na Poljud u najboljim igračkim godinama, s 26 na leđima i bogatim iskustvom igranja u inozemstvu od Rusije preko Engleske do Njemačke kao jedno od pojačanja u pohodu na šampionske ambicije 'bijelih'.

Zanimljiv je podatak njegove karijere da je u svega tri godine stigao od hrvatskog drugoligaškog nogometa do reprezentacije i kapetanske trake u Rubinu. Taj put možda je i najbolji primjer za opis njegovih karakternih i igračkih osobina koje je donio u Hajduk.

VAŽNA KARIKA
Brzo se Uremović prometnuo u jednu od ključnih figura momčadi Hajduka, a i primijetilo se koliko njegov izostanak znači. Statistika kaže da je Hajduk bez njega u momčadi dva puta pobijedio, a pet ostao poražen. Nisu 'bijeli' isključivo gubili samo bez Uremovića jer bilo je i poraza s njim u sastavu, ali bitno se osjetilo kad nije tu ili u punoj formi.

Prvi put je izvan kadra završio zbog ozljede butnog mišića u listopadu nakon derbija protiv Dinama, a u sljedeće dvije utakmice Hajduk je igrao protiv Rijeke i Osijeka. U obje utakmice 'bijeli' su upisali poraze, a nakon toga je i Ivan Leko dobio otkaz. Drugi ključan izostanak Uremovića dogodio se prije nešto više od mjesec dana zbog ozljede koljena koju je zadobio u 25. kolu HNL-a. Izašao je tad protiv Istre 1961 iz igre u 20. minuti i pauzirao mjesec dana.

Bez njega u sastavu 'bijeli' su pobijedili Goricu, ali potom je uslijedio crni niz koji je prekinut tek u subotu. Lokomotiva, dva puta Dinamo, Rijeka i Osijek slavili su protiv Hajduka, a Uremovića nije bilo u prve tri utakmice dok je protiv Rijeke igrao još uvijek načet od ozljede.

DOŠAO OSVOJITI TROFEJE
Kad je stigao na Poljud istaknuo je kako želi osvajati trofeje s Hajdukom, no splet okolnosti je na kraju drugačiji. Nakon njegove ozljede stigao je teški period u kojem su 'bijeli' izgubili mogućnost branjenja Kupa nakon poraza od Dinama u polufinalu, a uz to su i ispali iz igre za titulu prvaka nakon crnog niza poraza.

Priliku za ostvariti tu želju imat će u jednoj od idućih sezona s obzirom na to da s Hajdukom ima ugovor do ljeta 2027. godine. Po svim parametrima trebao bi biti jedna od važnih figura momčadi na čijem ostanku, kao i još nekolicine, bi se gradila momčad za iduću sezonu.

Hajduk u njemu svakako ima jedan od temelja za iduću sezonu, jednog od lidera momčadi s kojom će 'bijeli' započeti na ljeto.