Dobrodošli na Samo Hajduk forum!

Stadion

Started by Aspalathos, 12 Mar 2024, 16:39

Previous topic - Next topic

Aspalathos

Evo otvaram i ovu škakljivu temu, koja će sigurno puniti medijske stupce u nadolazeće predizborno vrijeme.



U idućim tjednima, do kraja ožujka, splitska gradska vlast predstavit će cjelovit projekt uređenja velike sportske zone koja obuhvaća stadion Poljud i prostor oko njega, potom novi Hajdukov stadion na Brodarici, ali i zonu u kojoj je planiran nogometni kamp s više terena i drugih sadržaja. Za ovo zadnje, kako doznaje tportal, tražit će se podrška Vlade jednaka onoj koju je dala Zagrebu, nakon što je dogovorom s Crkvom 'počišćena' vlasnička situacija na Maksimiru i oko njega te je zemljište vrijedno dvadesetak milijuna eura predano Gradu Zagrebu

Pojednostavljeno: ako je Vlada uložila znatan trud i novac kako bi se u Zagrebu izgradio stadion s nogometnim kampom, jednako tako treba postupiti u Splitu.

Tportal je dobio neslužbenu potvrdu da će gradska vlast, predvođena gradonačelnikom Ivicom Puljkom, pred Andreja Plenkovića postaviti upravo ovakav zahtjev, no službene izjave u ovom trenutku nemoguće je dobiti. Poručeno nam je da pričekamo prezentaciju cjelovitog projekta uređenja sportske zone Poljud-Brodarica, najvjerojatnije za dva tjedna.

Nogometni kamp, odnosno niz pomoćnih terena s popratnim sadržajima koji Splitu kronično nedostaje, uredio bi se na prostoru Spinuta, između Poljuda i obližnjeg Marjana, u zoni koja je već desetljećima rezervirana upravo za sportske sadržaje. No situacija sa zemljištem ondje je nesređena: dio je u gradskom vlasništvu, dio je u postupku povrata, a dio je privatan. Postoji i nekoliko privatnih kuća koje su naknadno dobile dokumente u postupku masovne legalizacije.

Vrijednost zemljišta na ovoj lokaciji određena je njegovom sportskom namjenom, ali kako se ipak nalazi u atraktivnom dijelu grada, procjenjuje se na 500 do 700 eura po četvornom metru. Ključno je proglašenje ovog poteza projektom od nacionalnog interesa da bi procedura bila olakšana i pojednostavljena. Ukupno, za otkup ili izvlaštenje parcela koje nedostaju za izgradnju nogometnog kampa trebalo bi potrošiti znatno manje od 20 milijuna eura, koliko je Vlada uložila u raščišćavanje vlasničke situacije u zagrebačkom Maksimiru i oko njega.

Mimo tog novca, u državnom proračunu za ovu godinu već je predviđeno oko 27 milijuna eura za obnovu ili izgradnju sportskih objekata od nacionalnog interesa, čime su u ovom trenutku proglašeni upravo Poljud i Maksimir. U Splitu najavljuju da će već ove godine biti spremni za povlačenje novca jer se projekt temeljite obnove ovog stadiona privodi kraju. Ukupni troškovi tog zahvata procjenjuju se na čak 35 milijuna eura, no i taj podatak bit će službeno objavljen za tjedan ili dva.

Splitskom stadionu temeljito će se obnoviti betonska 'školjka' te će se zamijeniti kompletna krovna konstrukcija, ali time će se on zapravo tek dovesti na standard iz daleke 1979. godine i stoga je već najavljena gradnja novog, potpuno nogometnog stadiona s oko 30 tisuća mjesta na obližnjoj Brodarici. Poljud bi potom bio prenamijenjen za druge sportove.

Splitska gradska vlast u prethodnim mjesecima bavila se opsežnom analizom kompletne zone Poljuda i Brodarice - a za ovu zadnju su i pokrenute izmjene GUP-a te izrada investicijske studije - i rezultati tog rada bit će javno predstavljeni, kako je najavljeno tportalu, za oko dva tjedna.

U grubim crtama, u velikoj zoni koja se proteže od Marjana do Brodarice nalazio bi se budući nogometni kamp, uz rekonstruirani Poljud uredili bi se dodatni komercijalni sadržaji i javne garaže, na pomorskom dijelu izgradila bi se velika lučica s komunalnim vezovima za brodove, a našlo bi se mjesta i za novu zgradu Kineziološkog fakulteta.

Na obližnjoj Brodarici već se projektira velika park & ride javna garaža s tisuću mjesta za parkiranje, za preostali dio tog prostora izrađuje se studija koja predviđa novi stadion od 30 tisuća mjesta te ukupno 120 tisuća četvornih metara bruto površine komercijalnih i stambenih sadržaja kako bi projekt bio isplativ.

U splitskoj gradskoj upravi tvrde da preliminarni podaci pokazuju da je to itekako moguće te da 'neće biti problem' pronaći investitora koji će izgraditi stadion, 40 tisuća kvadrata stanova predviđenih za 'priuštivo stanovanje' te još 60 tisuća kvadrata komercijalnih, odnosno turističkih i trgovačkih sadržaja.

Investicijske opcije za projekt Brodarica ipak se još uvijek izrađuju i moguće je da se kao investitor - samostalno ili u partnerstvu - pojavi i sam Hajduk kako na svom novom stadionu ne bi bio podstanar, kao što je danas slučaj s Poljudom.

miro

Hajduk zaslužuje novi stadion više nego bilo tko drugi.

Poljud ionao treba renovirati, pa nek bude mjesto gdje će igrati RNK Split i gdje se mogu držati razni atletski mitinzi, a kod Brodarice nek se napravi pravi europski stadion do 40.000 mjesta, natrkriven bez atletske staze.

Stadion integrirati kao shopping centar, gdje će biti i muzej i fan shop i gdje će preselit restoran Duje i sav ostali popratni sadržaj. U Dalmaciji barem ljudi žive za Hajduk, tako da projekt definitivno ima smisla za sve strane.

Aspalathos

#2
Sutra stižu Magaš i Fabijanić, kreće obnova Poljuda, imamo papir, Kuzmanić otkrio koje parcele 'fale' za Hajdukov kamp

Sutra u Banovinu stižu Magaš i Fabijanić i priča o obnovi Poljuda će dobiti sasvim konkretne i detaljne obrise.

Na arhitekta Nenada Fabijanića autorska prava je prenijela Olga Magaš, udovica pokojnog Borisa Magaša, projektanta poljudske "školjke".

Gradonačelnik Ivica Puljak donio je odluku da se izravno odaberu "Arhitektonski studio Fabijanić", "Toning" d.o.o. i "Max-ing" d.o.o. za "Izradu elaborata postojećeg stanja konstrukcije građevine gradskog stadiona Poljud" za 336.250 eura s PDV-om. Izravno zbog autorskih prava koje ima arhitekt Fabijanić i drugačije nije ni bilo moguće.

E sad arhitekt Fabijanić i Olga Magaš stižu na Poljud, sutra, da elaboriraju što se treba i kako može.

Detaljno nam je o obnovi Poljuda, ali i o izgradnji kampa Hajduka u Spinutu te novom Hajdukovom stadionu na Brodarici sve elaborirao splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić.

- Projekt Brodarica je projekt sam za sebe. Napravili smo pripremu za nas, išli bi stanovi za dugoročni najam, poslovni sadržaj i stadion. Neovisno o 'barakašima'. Ovo ovdje se može dogoditi i ne mora - pokazuje nam Kuzmanić na fotografiji dio pokraj sadašnjeg stadiona Park mladeži gdje su takozvani barakaši u dvjestotinjak stanova.

- Vlada RH nema nikakve veze, ovo je naš i isključivo naš projekt. Imamo neku sliku, naše brojke pokazuju da nam investitor može sagraditi i stanove i stadion, a on može dobiti dovoljno novac da zaradi i time financira i stadion i stanove za priuštivi najam - objasnio nam je Kuzmanić planove za Brodaricu.

- Mi moramo definirati par detalja, ali načelno, gradonačelnik će idući tjedan prezentirati ovaj dio sa 'živim' brojkama. Trenutno imamo nekoliko radnih verzija, ali smo ih radili da se stekne dojam što se može izgraditi i kako se to uklapa u prostor. Brojke, koliko tko i što, još ćemo vidjeti.

Skrenuli smo potom na Poljud, točka 1, rekonstrukcija postojećeg stadiona.

- Vlada RH je obećala dati 13 milijuna eura. Mi smo pri kraju sa studijom, sutra dolazi arhitekt Fabijanić koji od Magaša ima nasljedno autorsko pravo. Oni su napravili snimku stanja Poljuda i prezentirat će nam što se treba rekonstruirati. Imamo predstudiju izvedivosti, sinoć je gotova, na 100 stranica teksta. Zaključak je da se stadion mora obnoviti. Pripremili smo dokument koji može potom ići na Vladu kada raspiše natječaj za dodjelu sredstava. Sutra ćemo dobiti i konkretno što treba napraviti.  Što se same sanacije tiče, možemo sve, za to ne treba građevinska dozvola.


Panorama Poljuda

Kakve su vam zasad informacije o stanju stadiona?
- Ima par šipki koje drže krov koje su u lošem stanju, ostale  su, čini se, dobre. Ima način kako će se rekonstruirati, skinuti, provjeriti. Uvjet je da Hajduk može stalno igrati, koristiti stadion.

A krov?
- Leksan ploče se moraju skinuti. Čekamo od Fabijanića da nam kaže može li to biti nešto drugo, jer leksan je jako skup. Fabijanić mora dati zeleno svjetlo jer on 'drži' autorsko pravo. Moramo i pojačati betonsku konstrukciju...

Koliko će to ukupno stajati?
- Naša je procjena za rekonstrukciju oko 30 - 35 milijuna eura. Gradila bi se u drugoj fazi i treća zgrada ispod zapadne tribine koja je bila u planu, ali nikad nije izgrađena, a treća faza je rekonstrukcija cijelog prstena. Jedna je ideja da se zatvori prostor gdje je kip galeba, a tu se izgradi kongresni centar. Dobili bismo novi zatvoreni prostor, a veliki trg gore... Sad ćemo doznati kakvu arhitekt Fabijanić ima viziju tog prostora.

A Hajdukov kamp?
- U Divuljama se nikad neće dogoditi. Mi smo s Hajdukom pričali što možemo napraviti. Prostor u Spinutu bivših 'PIS-ovih baraka' je sportsko - rekreacijska zona. Mi smo u fazi raspisivanja natječaja za gradski projekt Poljud, Hajduku ćemo dati obuhvat u kojemu oni moraju nacrtati što zadovoljava klub, ali mora zadovoljiti i nas kao grad.
zadovoljiti i nas kao grad.


Prostor koji je zamišljen kao budući Hajdukov kamp

Što obuhvaća gradski projekt Poljud?
- Dva pomoćna terena, cijeli obuhvat sportsko - rekreacijske zone PIS, Antičku luku (pokraj Gusara, nap. a.) kao fiksnu građevinu, Kineziološki fakultet i u suradnju s lučkom upravom proširenje lučice.

No, tu je problem - zemljište. Odnosno dobar dio parcela na prostoru bivših 'PIS-ovih baraka' je u privatnom vlasništvu. Kako ćete to riješiti?
- Od buduće vlade, ne ove jer ona neće sigurno biti tu, očekujemo da se postupa kao što se postupalo sa Zagrebom. Ako su dali 20 milijuna eura vrijednog zemljište crkvi (Crkva se odrekla se prava na povrat oko 300.000 četvornih metara zemljišta u Maksimiru na kojem se nalazi Dinamov stadion, a zauzvrat će joj država osigurati 10 gradskih zemljišta ukupne površine oko 50.000 četvornih metara za gradnju novih crkava, nap. a.), očekujemo isti tretman za Split, odnosno da čestice koje su na ovoj fotografiji u 'crveno', a to su privatne, Vlada otkupi i ustupi Gradu Splitu. Samo oni imaju mogućnost taj projekt proglasiti projektom od nacionalnog interesa i pokrenuti postupak izvlaštenja. Mi to kao Grad ne možemo - kazao je Kuzmanić i dodao:

- Za svaku česticu znam tko je vlasnik, u kojem je stadiju sudski predmet, postoji li povrat, je li on živ... Grad trenutno ima oko 50 posto, da bi Hajduk imao kamp, treba nam i ostatak.


Parcele u Spinutu, plavom su bojom one u gradskom vlasništvu, ostale bi za potrebe Hajdukovog kampa trbala otkupiti Država

Kakav bi bio odnos s Hajdukom?
- Opcija je tu i za novi objekt sa sportskim sadržajima. Mi sve to dajemo Hajduku, model ćemo još vidjeti. A vidiš ovo - pokazuje nam Kuzmanić prostor 'gore', prema Marjanskom tunelu, otprilike gdje je sad 'igralište Dalmatinca' i nastavlja:

-  Ovdje se seli i Ragbi klub Nada sa Starog placa. Zašto? Mi na Starom placu želimo garaže, a na njima zeleni park.

Ako Hajduk dobije novi stadion na Brodarici, nije li to previše? Tko će puniti Poljud?
- Ako i kad izgradimo projekt Brodarica, Poljud ide pod Javnu ustanovu športski objekti (JUŠOS) i postaje multifunkcionalni stadion. Mijenja se podloga, možemo organizirati sajmove, Ultru. Želimo da on može opravdati svoju vrijednost.

Sporta za njega zasad nema dovoljno?
- Atletska staza se stavi u jedan dan novom tehnologijom. Sutra može reprezentacija igrati na njemu, ali osnovna je ideja da se rekonstruira da bude multifunkcionalan. Kad dođe Ultra da me nije briga za travu jer nju možemo skinuti i pohraniti. Svi sajmovi koji su bili u Spaladium Areni mogu doći ovdje. JUŠOS će morati upravljati terminima i to je to.

Koliko će stajati održavanje Poljuda?
- Cilj je da zaradi tri milijuna eura godišnje. Toliko nas godišnje košta održavanje. To je cilj. Kad ga rekonstruiramo, trajno smo riješili problem Poljuda. On se sad koristi samo za Hajdukove utakmice i nešto BK Torcida, ali to je podtribinski prostor, ja želim ovo više iskoristiti. Želim multifunkcionalni reprezentativni stadion.

Rokovi?
- Sutra nam je tu Fabijanić, imamo sastanak... Imat ćemo napokon saznanje što treba popraviti i koliko to košta. Čekamo raspisivanje natječaja i imamo spreman dokument za Vladu da bismo aplicirali. Imamo predstudiju izvodivosti, a u studiji izvodivosti ćemo ubaciti stvarni trošak. Dugo smo u ovome, pa procjenjujemo to na 30 - 35 milijuna eura.

- Idući tjedan ili tjedan kasnije gradonačelnik će s ovim podatcima prezentirati cijeli ovaj obuhvat, stadion Poljud, gradski projekt Poljud. Turska kula bi se trebala urediti, ide velika garaža na nekoliko katova na vanjskom parkingu na kojemu sad parkiraju uglavnom škverani...


Stadion u Parku mladeži kojega bi u budućnosti trebao zamijeniti Hajdukov stadion

Koliko su projetki povezani? Odnosno, koliko je jedan uvjetovan drugim?
- Svaki projekt je za sebe, ali je i sagledan globalno. Jedan ne ugrožava drugi i ima svoju namjenu i ako se drugi ne dovrše. Ali drugi projekt ima podlogu, ako se realizira prethodni. Ono što je bitno, nećemo čekati s obnovom Poljuda dok krene izgradnja stadiona na Brodarici.

Ako se nikad ne dogodi Brodarica, Hajduk ima obnovljen stadion?
- Bravo, baš tako. Ali i u tom slučaju imamo multifunkcionalni stadion.

Kad?
- Sanacija ide odmah, tu nema ni dozvola, samo nam novac treba. Ono što će trebati, rekonstrukcija, dogradnja Poljuda, tu treba projekt, dozvole, to će trajati, nemojmo se zavaravati. Nemojmo zaboraviti i podzemne garaže ispod sadašnjih pomoćnih terena. To nam rješava prometni kolaps kad su utakmice Hajduka. Ni jedan dio ne isključuje ni ne uvjetuje drugi, a komplementarni su - zaključio je Kuzmanić.

Priča ima glavu i rep, a hoće li imati i novac, dozvole i kad će krenuti 'bageri', ostaje da vidimo.

miro

Vlada već odobrila 13 milijuna, što je naprema 30-35 skoro polovica.

Obnova Poljuda ima smisla iz više razloga, sigurnost, dodatni prihod od koncerata i festivala i logično je da to treba ići nevezano za evenutalni Hajdukov novi station.

Aspalathos

Čelnici Hajduka i Grada razgledali zdanje po uzoru na koje će se graditi novi stadion Bijelih

Visoka delegacija Hajduka i Grada Splita bila je u Slovačkoj kako bi razgledala stadion po uzoru na kojeg bi se gradio novi stadion Hajduka na Brodarici.

Čelnici 'bijelih' i Grada otišli su u Bratislavu. Tamo su razgledavali stadion 'Tehelne pole', Nacionalni stadion. Riječ je o multifunkcionalnom zadnju kapaciteta 22.500 gledatelja završenom 2019. godine. Njegova izgradnja tada je stajala 98,5 milijuna eura. Na njemu domaće utakmice igraju Slovan iz Bratislave i reprezentacija Slovačke. Na stadionu se održavaju i veliki koncerti. Na njemu su između ostalih nastupali i Dua Lipa, Red Hot Chili Peppers, Depeche Mode...

U delegaciji koja je iz grada pod Marjanom stigla u Slovačku bili su i dogradonačelnik Antonio Kuzmanić i član Uprave Hajduka Ivan Matana. Razgledavali su stadion, travnjak...

Tehelne pole (u prijevodu sa slovačkog 'Cigleni teren', tako se zvao stari stadion koji je srušen 2013. godine) je stadion engleskog tipa, bez atletske staze, s potpuno natkrivenim tribinama.

- Ovo je jedan od najmodernijih stadiona svoje kategorije. Nije neuobičajeno da nas posjećuju nogometne delegacije. Već su dolazili iz Bergama, Sparte Prag, Dortmunda... Uz moderni izgled, sve privlači ekološki aspekt, zelena tehnologija. Za grijanje i hlađenje se koriste podzemne vode. Ovo je jedan od najzelenijih stadiona Europe - pojasnio je Pavol Komorník, generalni direktor stadiona za portal sport.noviny.

- Razgledali smo nekoliko stadiona. Ovaj zadovoljava naša očekivanja. Lijep je i zadovoljava ekološke standarde. Željeli bismo naš stadion napraviti na sličan način – rekao je Kuzmanić za isti izvor.








Aspalathos

SD D.Š.


Puljak bi stadion na Brodarici, ali je zaboravio važnu stvar: 'Nitko nam se nije ni obratio! A ovdje bi napravili geto?'


Predstavljajući velebni projekt "Brodarica" po kojem bi u današnjem Parku mladeži trebao niknuti novi stadion (dok bi se Poljud potpuno obnovio), s 30 tisuća sjedećih mjesta, a uz njega 120 tisuća kvadrata turističko-ugostiteljskih, kongresnih i stambenih sadržaja, gradonačelnik Ivica Puljak potpuno je zaboravio na jednu važnu stvar: na tom su mjestu već sedamdeset godina dva bitna kluba za splitsku sportsku povijest - Atletski klub Split i Radnički nogometni klub Split.

Iz Banovine ih niti nazvali nisu da ih obavijesti da će na mjestu njihova malog stadiona, zgrada, pomoćnih terena, atletske staze, bacališta i maslinika već 2027. zabljesnuti novi stadion na kojem će igrati Hajduk.

Navijači su, naravno, Puljkovu objavu progutali kao najfiniji liker, već se vide na novom suvremenom igralištu i teško se i usuditi biti disonantan - nedajbože protiv - u toj euforiji. Ali bilo je nečeg na Brodarici i prije ovog velikog obećanja. I još ima.

Vidimo da se ASK i RNK Split ne oglašavaju o megaprojektu pa smo ih odlučili potražiti, pitati što će biti s njima i kakva je namjera gradskih vlasti s atletičarima, nogometašima, rekreativcima...

- Ne znamo, ali stvarno ne znamo. Nitko nam se nije obratio, a kamoli nešto ponudio - dočekao nas je ne pretjerano veseo Ivan Veštić, izvršni dopredsjednik ASK-a, koji je voljenom klubu posvetio 47 godina života.

Napominje kako svakodnevno u Parku mladeži trenira oko tisuću sportaša: atletičari, nogometaši, rekreativci, održavaju se školska natjecanja, testiranja policije, vatrogasaca, pripremaju se i sportaši iz drugih sportova.

- ASK i RNK SPLIT su na ovoj lokaciji 70 godina, od njegove izgradnje. Sadašnji obuhvat sportskog centra definiran je 1979. godine. Što se tiče atletskih sadržaja, jasno su definirana trkališta, skakališta i bacališta i kao takav uvijek je bio respektabilno atletsko središte prepoznato i u međunarodnim okvirima.

Klub je, u sportskom smislu, pa i šire, uvijek bio perjanica ovoga grada. Dao je puno reprezentativaca, rekordera, odgojio je brojne generacije. Među ostalim, klub je dao 13 olimpijaca, koji su ostvarili 24 nastupa na Olimpijskim igrama (samo 1984. i 1992. ASK nije imao predstavnika na Olimpijadi). Askovci i askovke osvajali su medalje na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, Mediteranskim igrama. Kroz ovaj stadion prošlo je tristotinjak svjetskih atletskih veličina koje u biografiji imaju olimpijsku, svjetsku ili europsku medalju.

Do prije nekoliko godina, grad se na ovoj lokaciji bavio uglavnom investicijskim, a klubovi tekućim i djelomičnim investicijskim održavanjem, i upravo zahvaljujući klubovima objekt je imao svoju funkciju. Klubovi su uvijek ulagali u Park mladeži. Uvijek smo se prema stadionu odnosili kao dobri gospodari. Uostalom, to se i vidi. Sada je objekt pod upravom Javne ustanove Športski objekti Split - uvodi nas u priču Veštić, dodajući kako je i u prošlosti bilo raznih "ideja" vezanih za Park mladeži, a upravo je ASK zaslužan da je ovaj objekt i dalje javno dobro, da je svojevrstan dnevni boravak naših građana i da smo ga uknjižili kao vlasništvo Grada.

A tu ni njegova uloga, kao nekadašnjeg poglavara za sport i prosvjetu, nije bila mala.

- Grad Split još je 2008. godine napravio gradski projekt "Brodarica". Urbanisti su definirali nogometno-atletski stadion s osam tisuća, maksimalno 15 tisuća sjedećih mjesta i izgradivost do 55 tisuća kvadrata. Nakon toga napravljen je idejni projekt "Ruža Hrvatska", koji je definirao atletsko-nogometni stadion s devet tisuća sjedalica, izgradnju do 300 stanova i komercijalne sadržaje.

Bitno je naglasiti da stambeno-poslovni kvadrati nikada nisu prešli 55 tisuća kvadrata. Zašto to naglašavam? Sad se spominje stadion od 30 tisuća sjedalica i izgradnja 120 tisuća poslovno-stambenih kvadrata. Na tako maloj lokaciji da bi ovo stalo, mislim da nema prostora. Ili će se napraviti svojevrsni geto - smatra Veštić.

- Za arenu od 30 tisuća sjedalica standard gradnje je tzv. kategorija 4 po UEFA-i, koja ima zadane standarde: vrlo jasno se kaže koliko parkinga za VIP, koliko običnih parkinga, koliko za medije, koliko zona za ugostiteljstvo... Kad se na to dodaju kontaktne zone, sigurnosne zone i evakuacijski koridori, prometna rješenja... Sve te odgovore trebaju dati urbanisti i druge struke.

Kad se povuče paralela između prijašnjih projekata i kapaciteta, stadiona i količine planiranih kvadrata s ovim što se sada predviđa, vidljivo je da su sadašnje brojke povećane više nego dvostruko. Uz to, u dijelu obuhvata prolazi i rimski akvedukt, zaštićeno arheološko dobro, ispod stadiona prolazi željeznički tunel, na lokaciji se nalaze i tzv. škverske barake sa 70-ak stanara. Sve je tu "ugusto" za tolike planove - kaže Ivan Veštić.

- Realno, dosta toga treba pojasniti, puno je otvorenih pitanja. Ako dođe do ostvarenja projekta, nama je, jasno, prvo pitanje što će biti s ASK-om, klubom tolikog značenja i tradicije. Neki kažu, ASK će dobiti Poljud! A što ćemo mi s Poljudom; nećemo valjda po glavnom travnjaku bacati kuglu i kladivo!? To je i sigurnosno i trenažno pitanje.

Bacalište na Parku mladeži prema procjeni stranih stručnjaka jedno je od najboljih u Europi, kroz koje je ASK iznjedrio i šest bacača olimpijaca. Taj prostor oplemenili smo i lijepim maslinikom. Park mladeži očuvali smo kao jedinstvenu oazu sporta i mira gotovo u gradskom središtu. Mislim da to zaslužuje poštovanje i da će se u nadolazećim vremenima jasno, konkretno i meritorno razgovarati kako da u najmanju ruku atletika ne gubi. Dužni smo to i zbog svega što je atletika dala ovom gradu, sjetite se još PEA 90. i Kupa kontinenata 2010., ali još više zbog budućnosti atletike i generacija koje će doći - zabrinut je Ivan Veštić.




Aspalathos

Hit priča s istoka Splita; ovdje se uskoro očekuje 1000 djece, stižu i mladi hajdukovci: 'Nigdje nema ovakve trave...'

Što se ono na ulazu u Stobreč tako zeleni? Što se to na suncu tako svjetluca? Otkrili smo hit priču s istoka grada, nešto prebitno za stotine djece i tinejdžera, za polaznike Hajdukove Akademije. Neće više biti mjesta na ulazu u Stobreču ni za parkiranje muhe, vjerujte nam na riječ.

I do sada je bila gužva, ali tek kada se u pogon stave uređeni tereni iz sportsko-rekreacijske infrastrukture NK Primorac, ovdje će biti ludnica. A priča vam ide ovako, pod financijskom palicom Grada Splita dogodila se obnova dva od tri igrališta sportskog kompleksa. I ako nas vrijeme potrefi, najveći teren bi za dva do tri tjedna krenuo u pogon.

Sve te promjene s tribina nadgleda Zdravko Voloder Garo dugogodišnji, kažu u Stobreču, vječni predsjednik NK Primorac. Zadovoljan je, ovo je ostvarenje njegovog životnog sna. Na stobrečkom čudu kako ga domaći nazivaju, očekuje se uskoro barem tisuću djece, mladih koji će tu dolaziti na sportske aktivnosti.

S ponosom veli kako trave kao što je stobrečka, nove s dva obnovljena igrališta, nema nigdje po Hrvatskoj. Ni poljudska ni ona s Maksimira nisu joj ni do malog prsta. Dobro leži pod nogama, isprobao je, kaže Garo, i Hajdukov prvotimac Rokas Pukštas. Kaže kako tu stalno dolazi na treninge, paše mu mekoća terena, stopalu mu je udobno.

- Ništa ne bi mogli bez financijske pomoći Grada, ali i Hajduka s kojim smo sklopili dogovor. U njemu stoji kako će Hajdukova mladost ovdje dolaziti na treninge. I pazi ovo, neće tu biti samo Akademija, tu će trenirati i dica iz Stobreča, sa Šina, Kamena, Barutane, Strožanca, Žrnovnice, ostatka Splita...

Ovo će biti mravinjak. Obnova ne staje za koji tjedan, ma kakvi, niknut će tu putem i pomoćne prostorije, teretane, u dogovoru smo sa Split parkingom za uređenje mjesta na zapadnom dijelu kompleksa. Stižu nam nove ograde, video nadzor, za malo vremena i reflektori na glavnom igralištu – kaže Garo.

Neće biti više gliba i blata kao što je to prije bilo. Maknuto je s s glavnog terena, veli Garo, pola metra zemlje, jedno pet tisuća kubika, stavljena je nova drenaža i trava, instalacije za reflektore i cijevi za hlađenje terena...

- Stvarat će maglicu koja će u minutu moći ohladiti teren. Zato vam kažem, nema ovoga nigdje. Uredit će se i tribine, postavit će se na malo igralište i balon da dica mogu igrat i preko zime. Ovo je čudo. Istok se budi - kaže Garo.

Projekt je u život krenuo prije sedam mjeseci, a financijski je iza njega u potpunosti stao Grad Split. Vrijedna je to investicija, sveukupno 714.300,00 eura plus PDV. Od toga na rekonstrukciju glavnog igrališta otpada oko 400.000,00 plus PDV. Ostatak je otišao na rekonstrukciju pomoćnog. Na red će doći i mali teren, takozvani box za kojeg je, pojasnili su nam u Gradu Splitu, u planu izrada projekta. Odrađeni dio projekta je uključio rekonstrukciju drenažnog sustava na glavnom igralištu, te na njemu i pomoćnom, još i sustave za hlađenje trave, te zamjenu travnatog pokrova.

- Ovu smo lokaciju odabrali jer su tereni bili u lošem stanju, zahtijevali su obnovu. Cilj Grada je kvalitetna obnova sportske infrastrukture na našem području. Pa tako slijedi i uređenje drugih sportskih objekata, kao što je NK Dalmatinac za koji je naručen projekt rasvjete, potom i uređenje sportskog objekta u Srinjinama...

Radovi na pomoćnom igralištu u potpunosti su financirani iz proračuna Grada Splita. Kod glavnog igrališta Grad stoji iza njegovog uređenja, te radova pripreme podloge s rekonstrukcijom drenaže i sustava hlađenja. Pomogao je i HNS donacijom elastične podloge i travnatog pokrova – kažu iz Grada.

Istočni gradski prsten time je postao bogatiji za visoko kvalitetan sportski sadržaj. A na popularnosti će mu dati i Hajdukove snage. Iz grada potvrđuju kako je dogovoreno da će nakon završetka radova na terenu, Hajduk preseliti dio trenažnog procesa akademije u Stobreč. Time će naši Bili nakon 1979. godine dobiti dva nova terena za treniranje, što će, pojašnjavaju iz Grada, rasteretiti one na Poljudu. A pazite ovo, ideja je da će u budućnosti mlada reprezentacija Hrvatske svoje utakmice igralti na stobrečkim igralištima.

- Djeci će ovo omogućiti zajednički trening u večernjim terminima, što do sad nisu mogli zbog škole u dvije smjene. No s puštanjem terena u rad nije još sve gotovo. U planu je obnova ograde na pomoćnom igralištu, natkrivanje tribina i postavljanje solarne elektrane, izrada pravog natkrivenog parkirališta sa solarnom elektranom, obnova kanalizacije i još mnogo toga. Sve u cilju stvaranja novog sportskog kompleksa na istoku grada. Ovo će biti prvo veliko ulaganje u sportsku infrastrukturu na istoku, na području Stobreča, Žrnovnice, Srinjina nakon 30 godina – pojašnjavaju iz Grada.

Ej, znate li što ovo znači za djecu s istoka Splita? Za njih je ovo bingo, više neće morati đipati do Splita, upadati u one sulude prometne čepove, gubiti vrijeme u kolonama. Istok se probudio, oživio. U pohode će mu sada dolaziti i mladost iz centra. Bit će to velika šansa i za Stobreč koji više nije zapuštena periferija.

U njemu su se počele događati velike stvari, razvio se turizam, ima fantastičan kamp koji je upravo dobio i iznimno vrijedno priznanje struke. Tu su i golf tereni, šetnica uz rijeku u blizini, plaže, dobra ugostiteljska ponuda. Lijepa se priča ovdje zarolala. Kako je krenulo tražit će se ovdje kvadrat.

- Kad je Kaliterna osnovao Hajduk, napisao je Smoje, Splićani su prestali biti pogrbljeni jer su se nakon motike i ribarskih mreža uhvatili sporta, točnije baluna. I ispravili kičme. I zato ćemo reći, istok ispravlja kičmu. Hajdukova Akademija na treninzima i utakmicama u Stobreču, s Hajdukovim stadionom na Poljudu, tvorit će neraskidivu cjelinu.

I više nego ikad istaknuti alarmantnu potrebu grada za boljom prometnom komunikacijom – veli Marina Kovačević, predsjednica Gradskog kotara Šine, spominjući tri karike bitne za novu budućnost Stobreča, zamjenika gradonačelnika Antonija Kuzmanića, čuvenog splitskog arhitektu Dražena Pejkovića, te Ivicu Tafru, čovjeka koji je zapušteno narkomansko leglo pretvorio u nagradama ovjenčani auto kamp.

Napominje kako Hajduk nije samo sportski klub, već i dio splitskog i dalmatinskog identiteta. On je i regionalni gospodarski zamašnjak. Kada igra puni su apartmani, restorani, kafići, velika je potrošnja, tada desetine tisuća ljudi posjeti Split. Cijeli grad oživi.

- Grad Split konačno ozbiljnije ulaže tamo gdje su mu djeca, a to je istok. Nećemo morati voditi djecu i probijati se kroz prometne gužve kako bismo došli do ispražnjenog centra Splita – veli Marina Kovačević.





Aspalathos

Nastavno na prethodni post, sređeni tereni NK Primorca na ulazu u Stobreč iz zraka

Aspalathos

SD S.V.

Arhitekt Fabijanić o obnovi Poljuda: Hoće li se igrati utakmice, što je sa zgradom pod zapadnom tribinom, što s trgom?

Hajduk je evidentno upao u krizu, trajalo bi malo dulje da nabrojimo sve loše što se dogodilo u kratko vrijeme. A uzroci nisu nastali preko noći. U ovom trenutku djeluje apsurdno govoriti o tome da bi se gradio novi stadion na Brodarici, niti ima potrebe da se o tome misli. No, što je s obnovom stadiona na Poljudu? Radi se o izuzetnom arhitektonskom djelu o kojem se desetljećima nije vodila briga.

Opsežnija prezentacija ideja za obnovu Poljuda će se napraviti uskoro. No, prije toga smo porazgovarali s poznatim arhitektom akademikom Nenadom Fabijanićem.

Fabijanić i njegov tim radili su na analizi postojećeg stanja konstrukcije stadiona Poljud, kao i na idejnom rješenju obnove. Također, on je "zaštitnik" autorskog prava Olge Magaš, udovice pokojnog autora stadiona Borisa Magaša.

Prije godinu i pol dana, kad ga je angažirao Grad Split, Fabijanić nam je najavio da će čuvati splitski arhitektonski ponos, odnosno "poljudsku školjku".

Zadnja informacija o obnovi Poljuda bio je razgovor s dogradonačelnikom Antonijem Kuzmanićem, prije više od mjesec dana, u kojem je najavio da će se sastati s Fabijanićem i da Grad ima neke ideje, ali njihova realizacija ovisi o tome hoće li na njih Fabijanić kao nositelj autorskog prva pristati. Što se, dakle, planira s Poljudom dalje i koliko su bile realne najave iz Banovine o brzoj obnovi, porazgovarali smo sa Nenadom Fabijanićem.

ZAVRŠENA JE FAZA IDEJNOG RJEŠENJA
U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić kazao je kako bi Gradu Splitu iz financijskih razloga odgovaralo da se na krovištu stadiona Poljud zamijene ploče od leksana pločama od nekog jeftinijeg materijala. No, rekao je da vi o tome trebate odlučiti. Hoće li se ploče zamijeniti? Ako da, koji će to materijal biti?

- Ne znam što se piše i govori. Završena je faza idejnog rješenja. Ona je u rukama investitora, to jest Grada Splita. Na neki način i Hajduka. Najavljena je prezentacija na čelu s gradonačelnikom idejnog rješenja, odnosno koncepta obnove: što i kako sa stadionom, odnosno novim širim lokacijama i sportsko-rekreativnim zonama, s eventualno novim stadionom, uključivši Brodaricu. Znam da ću biti pozvan da sudjelujem na tom sastanku, a sve detalje i objašnjenje što se arhitekture tiče, davat ću u suglasnosti sa investitorom, odnosno sa Gradom, na vijeme.

Izuzetno sam zadovoljan kako je tekao posao oko projekta obnove i analize konstrukcije kompletnog stadiona. Široki tim suradnika je radio elaborat ocjene stanja postojeće konstrukcije. Nakon toga napravljen je vrlo temeljit projekt kojeg zoveo idejno rješenje arhitektonske obnove. Precizno, ne idejni projekt, već idejno rješenje. To je način i metoda kojom se kroz arhitektonske ideje analizira namjera definicije budućih zahvata na krovu, betonskoj konstrukciji i svemu onome što zovemo podtribinska arhitektura.

Kada dođe vrijeme prezentacije, moći ćemo razgovarati o svemu o čemu ja mogu i znam govoriti, o mom pristupu obnovi i sanaciji Magaševog stadiona. Jedino zbog toga sam ovdje. A daljnje procese, o etapnosti i o materijalima ćete saznati na vrijeme. Time bi se trebala baviti profesionalna konzalting služba, odnosno netko tko bi bio stručni posrednik između Grada i svih budućih projektanata. Projektant sam idejne faze obnove, a ne i finalne faze rješenja.

Ipak, vi se navodite kao osoba koja štiti autorska prava Olge Magaš, udovice pokojnog Borisa Magaša.

-  Velika je sreća što je koautorica prvog natječajnog projekta za Gradski stadion na Poljudu, arhitektica Olga Magaš prisutna i aktivna u procesu te informirana o svakom koraku. Brinuti ću naravno u smislu zaštite Magaševog djela i u smislu zaštite spomenika kulture da se na tom stadionu ne dogodi ništa loše. Prema zaključcima koji su bili rezultat idejnih rješenja razih struka potvrđujem da se od stadiona može napraviti jedna arhitektonska senzacija obnove koja će stadion pozicionirati kao jedan od najljepših u Europi.

Mislim da je "Poljudska ljepotica", sada na rubu održanja zdanje na koje bi Split mogao i morao biti ponosan, jer taj stadion još uvijek nije usporediv s nijednim stadionom koji se nalazi u srednjoj ili južnoj Europi.

ZGRADA ISPOD ZAPADNE TRIBINE
Dogradonačelnik Kuzmanić je spomenuo mogućnost da bi se u drugoj fazi izgradila zgrada ispod zapadne tribine, ali je kazao da biste to vi kao nositelj autorskih prava trebati odobriti. Izjavio je da je takva bila izvorna zamisao projekta Poljud. O čemu se radi? Jeste li dali suglasnost za takvu ideju?

- To ću pokazati, kad bude prilika. Zgrada će se graditi ako za to bude novaca, mogućnosti i potrebe. To je dio takozvane podtribinske arhitekture, odnosno svih sadržaja koji se nalaze ispod tribina i pružaju se prema vanjskom prostoru. Dolaskom pred glavni ulaz i fan-shop osjetit ćete izvjesnu asimetričnost. Izgrađeni su srednji i desni volumen, simetriju narušava nedostatak lijevog volumena, koji svojevremeno nije izveden pod vodstvom arhitekta Magaša. Tada se neizmjerno žurilo da se zadovolji termin Mediteranskih igara. Stadion i neposredni okoliš ne traže nove snažne sadržaje i efekte, već je dovoljan sam sebi.

Neka su pitanja ostala otvorena, o čemu ću imati eventualno priliku govoriti, to su prijedlozi koji svega nadopunjuju izvorne Magaševe ideje.

Dogradonačelnik je spomenuo kako postoji ideja da se zatvori prostor gdje je sada kip galeba, a da se tu izgradi kongresni prostor. 'Dobili bismo novi zatvoreni prostor, a veliki trg gore', izjavio je Kuzmanić. Možete li pojasniti o čemu se radi?� Kakav je koncept Grad Split predložio u pogledu korištenja okolnog prostora i jeste li na to dali suglasnost?

- Sklon sam samo tezi da se ispod stadiona u postojećim i novoprojektiranim prostorima, koji su relativno skromni po kvadraturi, napravi za naše prilike najveći mediteranski sportski centar Poljud u kojem bi se nalazili, pored Hajduka kao nosioca teme, svi sportovi Splita, Splitske županije i Dalmacije. Prema tome, samo sport, a sve što ne pripada sportu nema svoje mjesto na Stadionu.

Što će trebati konkretno napraviti na rekonstrukciji stadiona? Hoće li Hajduk moći stalno igrati utakmice prilikom izvođenja tih radova?

- U ovoj je fazi to teško procijeniti, mora se prvo izraditi idejni projekt, zatim glavni, a prije svega slijedi projekt sanacije konstrukcije. Potrebno je utvrditi termine gradnje i ispitati mogućnost faznosti i etapne izgradnje.

Izražavam žaljenje što nismo ostali u sastavu u kojemu smo započeli ovaj posao. Mislim na trenutne perturbacije u Hajduku i na odlazak Lukše Jakobušića. Nadam se privremeni.

MORAMO SPAŠAVATI BAŠTINU
Izjave od predstavnika Grada davane su u vremenu kad je Hajduk stajao bolje. Pitanje kad će se kriza riješiti i kad će krenuti investicije.

- Gospodin dogradonačelnik je, naravno, govorio o onom što želi i misli, o konceptu izgradnje tog dijela Spilta, o etapnosti, Hajduku i novcima. O zaključcima je bez svih potrebnih projekata neodgovorno govoriti. Svaka aproksimacija troška obnove je ovog trena ishitrena.

U sklopu idejnog rješenja, napravili smo analizu desetak stadiona u regiji temeljem cijena njihove izradnje, kvadrature i broja gledatelja. S tom analizom raspolaže Hajduk i Grad.

Jedna od kapitalnih stvari na kojoj inzistiram, jest da je Poljud ponos i identitet grada Splita. Igrao na njemu Hajduk ili bilo koji drugi sportski klub, mi moramo spašavati urbanističko-arhitektonsku baštinu. A stadion Hajduka, odnosno Poljud pripada najvišoj klasi suvremene baštine Splita i Hrvatske.

Kako ide kontakt s konzervatorima s obzirom na to da je u pitanju spomenik kulture?

- Mislim da su afirmativni prema onome što tamo postoji i prema onome što ja inače radim, a sad sam siguran da će biti afirmativni prema našem prilogu novog idejnog rješenja. Tim više što slijedim put Borisa Magaša i nemam vlastitih oblikovnih autorskih ambicija na tom projektu.

Slijedite li ono što je zaštićeno kao spomenik kulture, a ne onu kasniju ideju Borisa Magaša?

- Sve što je Boris Magaš htio kroz idejne faze i izvedbom što je potpisao, to štitim. Sve što je Magaš isprojektirao, a nije izvedeno, to također kanim plasirati. Sve ono što je naknadno adaptirano, bez ikakvih konzultacija, potrebno je ukloniti. Ne izazivajući nikoga, nego jednostavno translatirajući van stadiona sve pogrešne sadržaje tako da tema zaista budu sport i radost kad se nedjeljom ide na Poljud uživati u sportu i Hajduku.

Ali što je s naknadnim Magaševim idejama koje su bile za Poljud?

- U pitanju je Magaševa stilska provjera koju je svojevremeno izradio na nečiju molbu, vjerojato, obećao da će ispitati tu mogućnost nadgradnje. To je uobičajeno u našoj struci. Mislim da je davno, a ne samo on nego i investitor Grad Split, odustao od tih ideja cjelovitog natkrivanja, odnosno naknadnih intervencija, prvenstveno iz razloga što bi izgradnja takvog krova zasigurno zahtjevala promjenu nosive konstrukcije stadiona.

Izvorni projekt je senzacija koja drži vrijeme. Gledajući slike, ne baveći se detaljima, vidite da smo na pravom i trajnom nogometnom igralištu prvog reda.




Aspalathos

Javna diskusija za Stari plac je počela jučer, a komentari se mogu slati do 15.08.

Javna diskusija o Nacrtu programskih smjernica za izradu natječajnog programa za gradski projekt Stari Hajdukov plac


POLJUD; 110 MIL. €; PROJEKT 'U POVOJIMA'

Legendarni Poljud, omiljeno mjesto svih ljubitelja baluna, legendarna školjka koja vlada vizurom zapadnog dijela Splita. Poljudska ljepotica, kako joj mi često tepamo, ipak je malo ostarjela i potrebna joj je renovacija.

Upravo na to obvezala se trenutna gradska vlast na čelu s Ivicom Puljkom. Osim samog Poljuda, uredio bi se i Hajdukov nogometni kamp, a preselio bi se na tu lokaciju i Kineziološki fakultet te Rugby klub "Nada". Jedna cjelovita sportska priča.

Rekonstrukcija Poljuda, s projektima Turska kula i Brodarica, koštala bi vrtoglavih tri milijarde eura.

O važnosti unaprjeđenja Poljuda i popratnih kompleksa govorili su nedavno i čelni ljudi Hajduka. Dakle, podrška s te strane postoji, a u sve bi se navodno trebala umiješati i država, koju gradonačelnik planira uključiti u izgradnju Hajdukovog kampa. Svoju ulogu odigralo bi i Sveučilište, koje bi bilo zaduženo za Kineziološki fakultet.

O realizaciji ovog projekta teško je govoriti jer je on tek u povojima, za koji mjesec tek će se raspisati arhitektonsko-urbanistički natječaj pa govoriti o rokovima trenutno nema smisla. Vrijednost projekta iznosi 110 milijuna eura.

BRODARICA; 370 MIL. €, RASPISIVANJE ARHITEKTONSKO-URBANISTIČKOG NATJEČAJA U OŽUJKU 2025.

Na Brodarici se planira izgradnja novog Hajdukovog stadiona, kapaciteta sličnog kao Poljud. Osim toga, na Brodarici se planira izgradnja stanova za priuštivo stanovanje.

U neposrednoj blizini nalazi se i već spomenuta Park & Ride garaža na Turskoj kuli, o čijoj realizaciji se da konkretnije govoriti, ali situacija sa stadionom i priuštivim stanovima ista je kao s Poljudom - tek je u povojima.

Izgradnja stadiona na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita dobila je veliku podršku vijećnika, uz napomene nekih da bi ovakav projekt možda bilo bolje izgraditi na periferiji grada, a sve kako bi se izbjegla gužva koja na ovom području vlada prije, tijekom i nakon utakmica.

Izgradnjom stadiona na Brodarici Poljud bi se oslobodio za neke druge sportske sadržaje, što bi vjerojatno pripomoglo napretku splitskog sporta.

Raspisivanje arhitektonsko-urbanističkog natječaja kreće u ožujku 2025., nakon promjena GUP-a. Vrijednost projekta je 370 milijuna eura.

STARI PLAC; 110 MIL. €; NATJEČAJ U RUJNU 2024.

Konačno smo došli i do Starog placa, koji će zaokružiti ovu sportsku priču. Pošto se radi o prostoru zaštićenom kao kulturno dobro, on bi se pretvorio u memorijalni park i zadržao bi oblik sportskog terena. Uz njega se planira otvoriti Hajdukov dom, muzej posvećen Hajduku, ali i prostori za Torcidu, splitska kuća glazbe, izložbeni prostori, tržnica, glazbena škola...

Ispod Starog placa izgradila bi se garaža od 1000 parkirnih mjesta, a u neposrednoj blizini, na Kragićevoj poljani, izgradila bi se još jedna garaže za stanovnike okolnog područja, ali i sportski sadržaji i dvorana za Osnovnu školu Marjan. Plinarska bi se rekonstruirala i izgradila bi se druga scena Hrvatskog narodnog kazališta.

Po onome što je gradonačelnik rekao, prvo se kreće u izgradnju garaže, nakon provedbe natječaja. Arhitektonsko-urbanistički natječaj raspisat će se u rujnu ove godine. Vrijednost projekta je 110 milijuna eura.