Dobrodošli na Samo Hajduk forum!

HNL 28. kolo: Hajduk - Dinamo, 30.03.2024.

Started by miro, 28 Mar 2024, 19:07

Previous topic - Next topic

miro



https://samohajduk.com/2024/03/28/najava-hajduk-dinamo/

28. kolo SuperSport HNL
Mjesto: Stadion Poljud, Split
Vrijeme: Subota, 30.03.2024. u 19:30h
Suci: Daniel Siebert (glavni), Jan Seidel i Rafael Foltyn (pomoćni), Timo Gerach (četvrti), Johann Pfiefer i Michael Emmer (VAR).

ULAZNICE: Ulaznice su rasprodane. Jedini način na koji evenutalno možete doći do njih je da pratite "Sidni na moje misto" na Hajdukovoj web stranici

Press konferencija za medije je sutra u 11:00h.

miro

Popis igrača za Dinamo

https://samohajduk.com/2024/03/29/popis-igraca-za-dinamo/

Na sutrašnjoj utakmici 28. kola SuperSport HNL sljedeći će igrači biti na raspolaganju treneru Karoglanu:

Vratari:
Ivan Lučić, Lovre Kalinić, Borna Buljan

Braniči:
Fahd Moufi, Dominik Prpić,  Zvonimir Šarlija, Ismael Diallo, Josip Elez, Niko Kristian Sigur, Šimun Hrgović, Francisco Reis Ferreira "Ferro"

Vezni igrači:
Anthony Kalik, Vadis Odjidja-Ofoe, Yassine Benrahou, Rokas Pukštas, Filip Krovinović, Laszlo Kleinheisler, Ivan Ćubelić, Noa Skoko

Napadači:
Marko Livaja, Nikola Kalinić, Josip Brekalo, Leon Dajaku, Aleksandar Trajkovski, Roko Brajković, Emir Sahiti, Filip Čuić

Pod upitnikom:
Filip Uremović (oporavak od ozljede ligamenata), Ivan Perišić (oporavak od ozljeda ligamenata)

Nedostaju:
Dino Mikanović (crveni karton), Mihael Žaper (ozljeda ligamenata), Dario Melnjak (ozljeda ligamenata),

miro

Mogla bi biti zanimljiva utakmica jer će i jedna i druga ekipa igrati otvoreno.

Ne pamtim kad je i Hajduku i Dinamu trebala pobjeda. 

Aspalathos

SD S.A.

Marko Livaja bez kapetanske trake ulazi u derbi, trajalo je 17 mjeseci, a sada je kraj; Kao da je jučer bilo

Marko Livaja nije više kapetan, vraća traku Lovri Kaliniću! Kapetane, vrime je, mogli bismo reći, vraća se Kapetan Lovre tamo gdje je davno već zaplovio brodom u hajdučku luku, da vas podsjetimo samo na video dobrodošlice kako su 'bijeli' predstavili Lovru u povratku u Hajduk.

Stigao je Lukša Jakobušić za predsjednika Hajduka krajem listopada 2021. i prvi potez u tom velebnom ,,zidanju Skadra", sklapanju šampionske momčadi Hajduka koja će potom osvojiti dva kupa, te stremi stalno da osvoji i titulu prvaka, bio je povratak kapetana Lovre... Iz Aston Ville...

U listopadu 2022., točnije 30. listopada Lovre Kalinić se teško ozlijedio, propustio je zbog toga i nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru i osvajanje brončane medalje.

Međutim, nije sustajao duhom. Potrajalo je, ali se oporavio, lani je primjerice nastupio u kup susretu u Pločama (31. listopada, taman godinu nakon ozljede koljena), a branio je i tijekom zimskih priprema u Istri, protiv Kopera na primjer na Bonifiki. Branio je i prošlog tjedna u Mostaru u prijateljskom ogledu protiv Zrinjskog pod Bijelim brijegom, ali od 30. listopada 2022. godine i susreta u Zagrebu kontra Lokomotive sve do sada, ove Velike subote 30. ožujka 2024., nije nastupio u prvenstvu. Točno 17 mjeseci ga nije bilo! Godina i pet mjeseci.

Najavljujemo ga, jer koliko znamo velike su šanse da baš sad stane na gol Hajduka i to od prve minute u svom pravom povratku. Ivan Lučć, koji je u međuvremenu sjajno branio i nije bilo ni razloga ni potrebe da se Lovre žuri u oporavku i vraća na gol, nije sto posto spreman. Ometa Lučića bol u koljenu.

Stoga je sva logika da Lovre stane na branku, da mu Marko Livaja preda, vrati kapetansku traku. Kapetane, povedi nas, da mu Livaja kaže...

Često se kuka kako ovaj Hajduk vrvi strancima, ali pogledajte načas kakve su to sve domaće vedete: Lovre Kalinić, Marko Livaja, Nikola Kalinić, u obrani Josip Elez, a Ivan Perišić je na lijevom krilu na startnom bloku i zagrijava se da u sprintu utrči u teren i debitira konačno i on za Hajduk. I to će se dogoditi, prije ili kasnije, samo što ne znamo kad će...

Zato za Lovru znam, to bi baš ova subota morala biti.

Sedamnaest mjeseci, čovječe... Kao da je jučer bilo kad nam je podigao palac uvis iz automobila, imobilizirane noge i posebno podešenih sjedala kojim su ga prevezli sa stadiona u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Desila mu se nezgoda, teško je ozlijedio koljeno i nije mogao u autobus sa suigračima, hitno je improviziran poseban prijevoz za kapetana Lovru.

U trenutku kad bi se svakom srušio svijet i pao mrak na oči, podigao je palac uvis i poručio kroz prozor:

- A šta možeš... Vratit ću se još jači!

Dugo je trajao oporavak, ali uvijek vedra duha u međuvremenu je postao i akter na Hajduk Digitalu sa zapaženim intervjuom gdje je otkrivao i neke pikanterije iz momčadske svakodnevnice. Svi su spremni posvjedočiti kako je baš Kapetan Lovre vedar duh svlačionice. Autoritet koji bi volio i dalje potrajati i produžiti ugovor. Jer, vratari su poput vina, što su stariji, to su bolji, krcati iskustvom. Pamtimo i Tonća Gabrića i Danijela Subašića, na primjer, koji nisu sustajali unatoč neumitnom listanju kalendara. I željeli su trajati i potrajati...

Zanimljivi su ti Lovrini datumi, 30. listopada 2022. se ozlijedio, 31. listopada 2023. nastupio je u kupu u Pločama, a evo 30. ožujka sad bi trebao vratiti se na HNL scenu.

Dapače, 3. travnja, u srijedu, u kupu protiv Dinama proslavit će u Poljudu 34. rođendan. Tek 34, pa što je to za golmana? Gdje su recimo Dino Zoff ili Peter Shilton, da izdvojimo one vremešne, nekoć aktualne u svojoj dugovječnosti...

Centarfor Nikola Kalinić dvije je godine stariji od svog daljnjeg rođaka, prezimenjaka iz Solina, samo za napomenu pišemo. I zašto nam se Lovre čini toliko star?! Zato jer dugo traje, još s nepunih 17 poveo ga je trener Zoran Vulić na zimske pripreme ,,bijelih" u Antalyju, iz Hajduka se prodao u belgijski Gent, pa otišao u engelsku Aston Villu, bio posuđen i u francuski Toulouse. U rujnu 2018. kao član Genta dosegao je sedam milijuna eura procjene vrijednosti na transfermarktu.

Preletjet će Lovri sve te slike kroz memoriju kad bude poveo ,,bijele" na centar, u okršaj protiv Dinama. S naletom emocija kao da je junior, a iskusan već sa 34 na leđima, naći će se opet na nekom novom početku. Kako već rekosmo, odlučan i spreman da traje. I potraje...

Aspalathos

Po najavama bi današnji sastav moga ovako izgledat.
Izgleda kako će Lovre na golu ipak zamijenit Lučića, dok bi Prpić triba dobit prednost isprid Eleza.
Mali Hrga je preofenzivna opcija, pa očekujem Dialla iako nije u formi, dok bi desno Moufi triba odigrat svoju rolu.
Sredina je standardna, a najviše nedoumica je oko krila, kao i sama pozicija Brekala. Možda Mićo malo promiješa karte pa stavi Lasla i Breksa, a u 2. pol. dodatni impuls od strane Dajakua i Sahitija.
Od Livaje očekujem doprinos, možda ga strani sudac i novi kapetan motiviraju da se prikaže u najboljem izdanju.

Prognoza 2:0, uz preduvjet da budu pravi.


miro

Slažem se da je ovo očekivana postava. Iako imam drugačije želje, u smislu pouzdanosti i doprinosa ovo ima najviše smisla. Brekalo odigrao toliko bitnih utakmica u ligama petice, a Sahiti isto pouzdan u HNL-u i toliko je važnih utakmica odlučio. Također je najbolji u defenzivnom dijelu od svih krila.

Mislim da Hajduk nedovoljno koristi krila koja slobodno mijenjaju stranu. Trebalo bi svakih 15 minuta mijenjati da se vidi tko bolje probija kojeg beka, tko komu ne odgovara i tko ima loš dan.

Aspalathos

SD A.J.
Analiza derbija

Ovakav Hajduk ne zaslužuje osvojiti naslov prvaka, a Karoglanov oštar istup puno toga govori


Nakon poraza od Dinama na Poljudu, u utakmici u kojoj je bod bio minimum koji je dolazio u obzir, jasno je da ovaj Hajduka nije zaslužio osvojiti naslov prvaka Hrvatske.

Teško je drugačije percipirati tri poraza, dva remija i samo dvije pobjede u devet ovogodišnjih prvenstvenih utakmica te ukupno peti poraz ove sezone na Poljudu (Bijeli su više od trećine susreta na domaćem terenu izgubili). Ali čak i ako te ružne brojke maknemo sa strane, Karoglanova ekipa nije pokazala skoro ništa u tako važnom derbiju, pred prepunim tribinama, protiv ekipe od koje se točno znalo što očekivati.

Hajduk je izgubio toliko lagano i naivno, da je to nevjerojatno za jednu ekipu koja se bori za naslov, a iako su Bijeli imali više prilika, Jakirovićevi igrači su bili ti koji su iskontrolirali utakmicu i iskoristili ono što im je protivnik dao.

Ono što je posebno zanimljivo jest to da je u svakoj od tih prilika (osim u onoj Kalinićevoj slučajnoj) glavnu ulogu igrao Fahd Moufi, a upravo na to pitanje na presici nakon utakmice Karoglan se otvorio kao nikad dosad i uputio oštre kritike igračima.

Detaljno je objasnio da su dolasci Marokanca u završnicu bili planski, kao što je otkrio i da je veliki naglasak na treninzima bio na branjenju Petkovića i Baturine. Baš zato je pobjesnio na to što je Petkoviću u 38. minuti dopušteno da se okrene u prostoru iz kojeg je najopasniji i zabije gol. Ironično, tom pogotku kumovala je i ,,elezovska" reakcija Dominika Prpića, koji je dobio prednost ispred Eleza baš zbog njegovih mlakih reakcija. Ovaj put Prpić je bio taj koji je izašao u blok poluzainteresirano, s tim da je prethodno Petković jednim potezom ,,zavrtio" Šarliju.

Modri prije toga uopće nisu bili bolja ekipa, a nisu ni nakon. Utakmica je izgledala kao klasičan derbi, tvrda, bez puno prostora za progresiju, a još je bila i isprekidana strogim kriterijem njemačkog suca Daniela Sieberta, koji je samo u prvom poluvremenu dosudio 16 prekršaja i podijelio četiri žuta kartona, a do kraja poduplao oba segmenta. No, mora mu se priznati da je imao ujednačen kriterij.

Bijeli su čak i dominirali posjedom, imali su 60 posto loptu u svojim nogama, ali na Dinamovu postavljenu obranu uglavnom nisu mogli napraviti ništa. Jedina iznimka bile su te situacije u kojima bi se uspio stvoriti višak na desnoj strani za Moufijeve ulaske.

Karoglan je zbog kontrapresinga nakon izgubljene lopte u zadnjoj trećini na krila postavio Emira Sahitija i Laszla Kleinheislera, ali dok su oni svoj zadatak u tom kontekstu odrađivali dobro, Hajduk nije bio dovoljno konkretan da bi iz tako osvojenih lopti ozbiljnije zaprijetio gostima koji su ostajali smireni u takvim situacijama.

Jakirovićevi igrači bi iskontrolirali kontre, a činjenica da je na golu bio Lovre Kalinić značila je da će svaka povratna lopta njemu u situaciji protivničkog visokog presinga biti nerezonski napucana što dalje od gola. Takve situacije događale su se samo u prvom dijelu, jer su se Modri u drugom poluvremenu većinom branili u bloku.

Derbiji, pogotovo oni koji nose puno više od samo tri boda, nerijetko se svode na iskorištavanje tuđih i izbjegavanje vlastitih pogrešaka, a Karoglanova momčad djelovala je nedovoljno zrelo i potvrdila da se u drugom dijelu sezone s razlogom iz glavnog favorita za titulu srozala na treće mjesto iza Rijeke koja ima sedam bodova prednosti i Dinama koji i bez posebno dobre igre zna držati glavu hladnom u odlučujućim trenutcima.

Naivna pogreška skoro je stajala Bijele novog primljenog pogotka u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, ali je Baturinu zaustavila vratnica. No, to je zapravo bilo sve što je Modrima trebalo, jer su dovoljno kvalitetni za limitirati ekipu koja ni sama ne zna što bi u napadu i dovoljno mudri da znaju kako im u takvom odnosu snaga više smisla ima čuvati rezultat nego hvatati drugi pogodak.

Karoglanov odgovor na situaciju nakon prvih 45 minuta bio je puštanje igrača da odu pred sjevernu tribinu prije povratka u svlačionicu, a onda i dvije zamjene odmah na startu drugog dijela. Hrgović je zamijenio Dialloa, a Nikola Kalinić Pukštasa, što je značilo da je Hajduk prešao u klasičnih 4-4-2.

No, od toga nije bilo puno koristi, jer je već u 55. minuti zbog ozljede iz igre izašao Livaja, koji svojoj ekipi nije dao doprinos kao Petković svojoj, iako su imali praktički identične uloge. Uvođenje Benrahoua i Brekala na krila i povratak u 4-3-3 opet nije donijelo gotovo ništa, a Kalinić nije uspio niti iskoristiti ,,zlata vrijednu" Theophileovu pogrešku u 81. minuti. Nije, dakle, uspio napraviti jedino ono zbog čega njegovi nastupi imaju smisla – zabiti gol u izglednoj situaciji.

I to je ta razlika između Hajduka i Dinama. I to je ono zašto Bijeli ne zaslužuju osvojiti titulu. Nakon šest uzastopnih derbija na Poljudu bez poraza, izgubili su u onome ključnom, na početku posljednjeg kruga prvenstva, kad se borba za titulu lomi i psihološki momentum donosi puno veću prevagu nego rezultat sam po sebi.

Ako je Karoglan zaista postavio utakmicu tako da je ciljano osigurao da Moufi ulazi u završnicu te uvježbavao što ne dopustiti Petkoviću, onda su igrači ti koji su krivi za ovaj poraz. No, vjerojatno ne treba previše sumnjati u izjavu trenera Bijelih, jer i ptice na grani znaju u čemu je Dinamov napadač najopasniji i s koje pozicije te što mu se ne smije dopustiti.

Tko god bio glavni krivac za njega, ovakav poraz se Hajduku jednostavno nije smio dogoditi. Kao što ni predstave općenito nakon zimskih priprema ne smiju izgledati kako izgledaju.