KOMENTAR: Osvrt na treći krug

Utakmicama 27. kola 1. HNL, završen je 3. kvartal sezone 2023./24. Po tri puta su momčadi odmjerile snage ,,svak sa svakim” i sada se u reprezentativnoj pauzi, prikuplja snaga i energija za, još jedan, završni obračun.

Hajduk i njegovi navijači su imali puno razloga za zadovoljstvo nakon završenog 2. kvartala. Bijeli su nakon polovice prvenstvene utrke imali 40 bodova, što je najbolji rezultat otkad se igra liga 10 u četverokružnom formatu.

Tablica 1: Učinak u 1. krugu natjecanja SHNL 2023./24., izvor: transfermarkt
Tablica 2: Učinak u 2. krugu natjecanja SHNL 2023./24., izvor: transfermarkt

Prije odlaska na zimsku pauzu, ostala je još 1. utakmica 3. kvartala, derbi u Maksimiru protiv Dinama i Hajduk je na toj utakmici, odigrao ,,velemajstorski remi”, opravdavši tako reputaciju najbolje defenzivne momčadi lige. I tako je Hajduk dočekao 2024. godinu kao jesenski prvak, prvi put nakon 19 godina. Tijekom zimske pauze, za navijače bijelih su stizale samo dobre vijesti.

Prvo je trener Mislav Karoglan, obavio razgovor s Nikolom Kalinićem, koji se odlučio spremiti i vratiti u kadar prve momčadi. Onda je stigla vijest da je Hajduk na posudbu doveo Laszla Kleinheislera. Mađarski reprezentativac dobro je poznat svim pratiteljima HNL-a, jer je u dresu Osijeka bio opasnost za sve ekipe u ligi, a posebno za Hajduk. Tako se barem, nama navijačima činilo, kad bi Hajduk igrao utakmice s Osijekom.

Zatim su propali pregovori Dinama i Josipa Brekala oko posudbe iz Fiorentine, stoga je jedan od najboljih hrvatskih ofenzivaca, u najboljim igračkim godinama, potpuno neočekivano došao na posudbu u Hajduk do kraja sezone.

Za kraj prelaznog roka, konačno je završila i saga oko povratka Ivana Perišića u Hajduk i jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena je konačno postao igrač splitskih bijelih. Doduše, još uvijek u fazi oporavka od teške ozlijede križnih ligamenata koljena, ali ,,vratit će se na travnjak, kad bude najviše trebalo”. Tako smo se, mi navijači Hajduka nadali i još se uvijek nadamo.

Kad se ovakav poker ofenzivnih igrača priključio Marku Livaji i najčvršćoj obrani lige, činilo se da je samo jedan mogući ishod na kraju utrke za naslov prvaka – konačno titula prvaka države!

Na zimskim pripremama nitko se nije ozlijedio, i dočekali smo nastavak sezone puni samopouzdanja, pred dolazak Rijeke, našeg drugog protivnika u 3. kvartalu i prvog nakon zimske stanke.

Sva naša pojačanja su bila tu večer na Poljudu. Laszlo u prvih 11, Nikola Kalinić na klupi, a Perišić i Brekalo na tribini. Obojica su se prije početka utakmice spustili na travnjak i pobrali ovacije prepunog Poljuda.

Tablica 3: Učinak Hajduka u gostima nakon 27. kola SHNL 2023./24., izvor: transfermarkt
Tablica 4: Učinak Hajduka u domaćim utakmicama nakon 27. kola SHNL 2023./24., izvor: transfermarkt

Utakmica nije mogla, započeti bolje – već u 15. minuti je na semaforu pisalo 1:0 za domaćine. Laszlov centaršut na Livaju, trzaj glavom i uz malu pomoć Pukštasovih leđa, lopta se zakoprcala u mreži, iza leđa Nediljka Labrovića. Do kraja poluvremena smo imali utakmicu pod kontrolom, Rijeka nije imala ni jedan ozbiljniji pokušaj prema našim vratima.

A onda, su od 46. minute utakmice protiv Rijeke, počele, umjesto dobrih, stizati loše vijesti i u valovima stižu, evo sve do danas. Spektakularni udarci, prvo Obregona, pa onda i Selahija su našli put do Lučićeve mreže, a jednako spektakularni udarci Lasla i Kalika nisu našli put do Labrovićeve mreže. Ostalo je 2:1 za Rijeku, izgubili smo 1. mjesto na tablici, a negdje pred kraj utakmice, u sudačkoj naknadi vremena, ozlijedio se i Marko Livaja. Taj poraz usmjerio je zbivanja u trećem krugu jer je Hajduk umjesto lovine postao lovac. U sljedećoj utakmici, protiv Osijeka smo, unatoč vodstvu, na kraju ostali bez nova dva važna boda u utrci na naslov, a dvije utakmice poslije i bez Mihaela Žapera, kojeg neće biti do kraja sezone.

Do kraja 3. kvartala, na listi ozlijeđenih, na kraće ili duže vrijeme su tako bili, već spomenuti, Livaja i Žaper, zatim Nikola Kalinić, Šarlija, Uremović, Moufi, Brekalo, Melnjak koji se ozlijedio još u jesenskom dijelu, kao i Ferro, te Perišić koji čeka još prvi nastup za bijele.

Tablica 5: Učinak u 3. krugu natjecanja SHNL 2023./24., izvor: transfermarkt

Ozljede su svakako važan faktor u svakom sportu i često zdravstveni bilten ima veliki utjecaj na uspjeh ili neuspjeh. Hajduk, ovo proljeće nema sreće s ozljedama i one su jedan od razloga zbog kojih Hajduk ima ovako mršav bodovni učinak u 3. kvartalu. Osvojenih 15 bodova u 9 kola, definitivno nisu šampionski hod.

Ali problem nisu samo ozljede. Od početka sezone, Hajduk ima problem sa stvaranjem šansi i realizacijom istih. I taj problem nije riješen do danas.

Hajduk je u prvom kvartalu imao gol razliku 13:5, u drugom je gol razlika iznosila 12:5, a u trećem 14:6. U petnaest utakmica ove sezone, nije primio gol, a ukupno je primio samo 16 golova, što je još uvijek najmanje primljenih golova od svih u ligi. Što je tiče postignutih golova, bijeli su četvrti s 39 golova. Rijeka je prva s 53 postignuta gola, Dinamo je na brojci 47, uz utakmicu manje, a Osijekov saldo, u rubrici postignuti golovi, iznosi 45.

Kako podići efikasnost, a pri tom zadržati defenzivnu stabilnost ekipe? Na to pitanje Mislav Karoglan, još uvijek nije našao odgovor.

Livaja, Nikola Kalinić, Brekalo, Pukštas, Krovinović, Kleinheisler, Sahiti, Dajaku, Benrahou, Kalik, pa i na dnu klupe zaboravljeni Trajkovski, su igrači koji vrijede više od 1.4 gola po utakmici, koliko Hajduk prosječno zabija u HNL-u ove sezone.

Tablica 6: Učinak momčadi iz gornjeg dijela tablice u međusobnim susretima, izvor: transfermarkt

Hajduk će, u periodu od 30.03. do 14.04., odigrati redom sljedeće utakmice: Dinamo na Poljudu – prvenstvena utakmica, Dinamo na Poljudu – polufinale kupa, Rijeka na Rujevici i konačno Osijek na Poljudu, obje prvenstvene utakmice. U tih 16 dana, trener i igrači moraju izvući najbolje od onoga što imaju u sebi. Hajduk je odigrao s Dinamom 4 utakmice ove sezone (Superkup i tri prvenstvene) i svaki put su odlučile nijanse. Slično je bilo i utakmicama s Rijekom i Osijekom.

Hajduk u te utakmice ulazi kao najbolja defenzivna ekipa lige, koja ima prilično jak, ali za sada, nedovoljno iskorišten ofenzivni potencijal, a to su dovoljno dobri argumenti koji daju nadu navijačkom puku.

Za Samo Hajduk piše: Miće Katunarić