ANALIZA: Josip Brekalo

Transfer Josipa Brekala u Hajduk zapanjio je hrvatsku javnost. Nakon što je Dinamo mjesecima pokušavao vratiti na posudbu svog bivšeg igrača, rođenog Zagrepčanina, člana omladinskog pogona kojeg je uveo u prvu momčad i u kratkom roku prodao u jednom od najvećih izlaznih transfera u klupskoj povijesti onog vremena, u javnosti je vladalo mišljenje da je transfer samo pitanje vremena jer je imao smisla za sve strane. Međutim, dogovor je naglo propao i Hajduk se ekspresno uključio i još brže zaključio transfer. Nedugo zatim, Brekalo je predstavljen na prepunom Poljudu na oduševljenje splitskih navijača.

Kao dijete, Josip je bio nadaren za sport. Osim nogometa, trenirao je i atletiku. Treneri su rekli da će biti odličan trkač na 800 m ako ne uspije u nogometu, jer, radi nešto krhkije građe, sumnjalo se da možda neće uspjeti u nogometu, a u atletici je pobjeđivao s lakoćom. Ipak, Josip je uspio i, još dok je bio maloljetnik, pisalo se o njemu u svjetskim medijima kao o velikom talentu. Uspoređivalo ga se s Arjenom Robbenom, govorilo kao o igraču koji je brz, koji igra jednako dobro i desnom i lijevom nogom, koji igra na lijevoj strani ali voli ulaziti u sredinu i pucati te koji je ubojit u situacijama 1 na 1 s protivnikom.

Samo tjedan dana nakon punoljetnosti ostvario je prvi veliki transfer. Sa samo 11 nastupa za seniorsku momčad Dinama otišao je u Wolfsburg za 7 milijuna eura fiksno i 3 milijuna bonusa od budućeg transfera. U prvoj sezoni je igrao više za drugu momčad Wolfsburga nego za prvu, igrajući u Bundesligi tek na kapaljku. U drugoj sezoni Wolfsburg ga šalje u Stuttgart gdje je česti starter i igrao je preko 30 utakmica za prvu momčad, igrajući pola njih na lijevom krilu, a ostatak iza napadača ili na desnom krilu. Zabio je i 4 gola te sezone, od kojih je najzvučniji onaj protiv Borussije Dortmund za pobjedu, a podijelio je i 2 asistencije. Iduće sezone vraća se u Wolfsburg gdje je odigrao solidnu sezonu u kojoj je u 25 utakmica u Bundesligi zabio 3 gola i podijelio 3 asistencije. Tih sezona Wolfsburg je često mijenjao trenere zbog rezultatskih oscilacija, ali Josip je imao solidnu minutažu kod svih.

Iduće godine, u sezoni 2019./20. Wolfsburg dovodi novog trenera Olivera Glasnera koji ima drugačiju ulogu za Brekala. On želi da Josip više ulazi u sredinu i koristi svoju snagu u duelima 1 na 1 da donese prevagu. Josip na to sjajno odgovara i zabija u 6 utakmica 4 gola i dijeli 3 asistencije te je bio među najboljim igračima momčadi. U to vrijeme Josip doseže i svoju najveću vrijednost od 15 milijuna eura prema Transfermarktu. Naredne sezone, pod istim trenerom, Josip sa 7 golova i 3 asistencije u 29 bundesligaških utakmica pomaže momčadi dohvatiti Ligu prvaka 4. mjestom u prvenstvu, što je najbolji rezultat momčadi unatrag više godina. 

Ipak, Josip neće igrati Ligu prvaka jer ga novi trener iduće sezone, Marc van Bommel, šalje na posudbu u Torino s pravom otkupa. U Italiji, Josip dolazi u klub koji vodi hrvatski strateg Ivan Jurić i dočekuje ga bivši suigrač iz Dinama Marko Pjaca. Trener Jurić je imao malo drugačiju ulogu za Brekala i stavio ga je iza napadača, iako je često imao slobodu odlaziti na lijevu stranu. Igrač je jako dobro reagirao na novu ulogu i zabio je 7 golova i 2 puta asistirao u 32 utakmice Serie A. Torino je htio otkupiti ugovor, ali igrač i agent su tu mogućnost odbili riječima da su sportske ambicije igrača puno veće i da želi u klub koji će igrati u Ligi prvaka.

Josip se vratio u Wolfsburg, ali do polusezone je odigrao tek nekolicinu utakmica, a kako mu se ugovor bližio kraju, uprava ga je odlučila prodati za 1.7 milijuna eura, što je bio relativno malen iznos naspram tržišnoj vrijednosti. Josip se vratio u Serie A na zimu 2023. nakon 5 mjeseci izbivanja, ovaj put u redove Fiorentine. Bio je već poznat u Italiji po progresivnim pasovima, driblinzima i velikim brojem osvojenih duela 1 na 1 s obrambenim igračima.

Ipak, situacija u Fiorentini se nije razvila prema očekivanjima igrača. Pod trenerom Vincenzom Italianom dobio je do kraja sezone tek nešto više od dvjestotinjak minuta raspoređeno na 6 utakmica gdje je uglavnom ulazio s klupe, dok je u Konferencijskoj ligi bio češće korišten. Na ljeto nakon odrađenih priprema s ‘Violama’, Josip je dobio nešto veću minutažu i nastupa uglavnom kao starter u prvih 9 utakmica, ali nakon utakmice s Empolijem koju je Fiorentina izgubila 0:2, a Brekalo bio zamijenjen na poluvremenu radi loše igre, u dosta utakmica uopće nije bio u kadru.

Kako se bliži Europsko prvenstvo 2024. godine, Josip je trebao više minuta kako bi se nametnuo izborniku, ali trener mu ih nije mogao garantirati, radi čega mu je odobrena posudba. Dinamo i Josip pregovarali su i činilo se da će do te posudbe doći. Pregovori su došli toliko daleko da je Fabrizio Romano, najpoznatiji nogometni insajder, taj transfer objavio kao završen. Međutim, negdje je  pred kraj ‘puklo’ i do posudbe nije došlo. Unatoč interesu grčkog Olympiacosa, Brekalo se odlučio na dolazak u Hajduk znajući što to implicira kao bivši igrač Dinama, a kako mu je nadimak Breks, cijela situacija nazvana je ‘Brexit’.

Hajduk je u konačnici izašao kao pobjednik nad Dinamom, jer ipak govorimo o igraču koji je do 25. godine upisao preko 150 nastupa u ligama petice, a za hrvatsku reprezentaciju je konstantno bio u kadru sve do Svjetskog prvenstva u Kataru 2022., pri čemu je u 35 susreta zabio 4 gola. Za Hrvatsku je ipak češće igrao na desnom krilu s obzirom na to da je glavni na lijevoj strani Ivan Perišić već gotovo čitavo desetljeće, a sada su ponovno zajedno u Hajduku.

Već u startu vidjelo se da se radi o klasi za travnjake HNL-a i u četiri utakmice za Hajduk zabio je jednom, a asistirao tri puta te je gotovo svaku utakmicu bio među najboljim igračima Hajduka, ako ne i najbolji. Iako je došao u Hajduk nakon polusezone u kojoj se nije previše naigrao, a nije prošao ni pripreme s ekipom, vidjelo se da je pravi atleta jer je fizički izgledao spremnije. Nadalje, kod svakog primanja lopte se vidjela klasa jer mu se lopta gotovo lijepila za nogu. Za kratko vrijeme uspio se brzo integrirati u ekipu, a vidi se da se dobro razumije s Markom Livajom. Izgleda da klasa prepoznaje klasu.

Josip je došao u istom prijelaznom roku kada i Ivan Perišić, a nominalno igraju istu poziciju pa je pitanje kako je Hajduk ta dva transfera zamislio. S obzirom na to da je sva 4 susreta Josip startao kao lijevo krilo, očekuje se da će tamo igrati sve do travnja, kada se očekuje da će Ivan preuzeti poziciju lijevog krila. Što nakon toga? Postoje dva vjerojatna scenarija: onaj prvi je da će Josip preseliti na desno krilo, što je također pozicija koju je prije igrao za klubove i reprezentaciju i što bi mu mogla biti i pozicija na Europskom prvenstvu. Kad je već došao u Hajduk uhvatiti formu, može se i uvježbavati za moguću formaciju u kojoj bi igrao s Ivanom. Druga varijanta je da Josip odigra iza napadača Marka Livaje. To je pozicija koju je igrao godinu dana u Torinu i u kojoj se dobro snašao. Kako su u Hajduku zbog loše forme kreativci Benrahou i Odjidja-Ofoe prikovani za klupu, treba netko tko će odigrati ključna dodavanja s obzirom na to da je jedini potencijalni kandidat Filip Krovinović potrbniji na mjestu zadnjeg veznog uslijed strašne ozljede Mihaela Žapera.

Iako se ne očekuje da će na ljeto produljiti suradnju s Bijelima, Brekalo bi već ove sezone mogao imati više nastupa za seniorsku momčad Hajduka u odnosu na onu Dinama te ako pomogne Splićanima osvojiti povijesni naslov, mogao bi u Hrvatskoj biti poznat kao legenda, ali ne svog matičnog kluba Dinama, nego onog rivala im – Hajduka.

Autor: Samo Hajduk