Analiza: Hajduk ima najjači kadar u 21. stoljeću

Scene s kraja prošle sezone izgledale su pomalo apokaliptično: u samo nekoliko mjeseci na Poljudu se došlo do od euforije do histerije. Jesenski prvaci su prvenstvo završili na trećem mjestu, ispali su iz Kupa, a u posljednjih 11 utakmica upisali su šest poraza. Loši rezultati rezultirali su odlaskom trenera Mislava Karoglana, sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa i predsjednika Lukše Jakobušića.

Bilo je nekoliko razloga za takav sunovrat u drugom dijelu sezone, a jedan od glavnih bile su brojne ozljede ključnih igrača. S obzirom na to da je većina najbitnijih aktera sada u potpunosti oporavljena te da je Hajduku dobio dodatne zanimljive opcije s igračima koji su se vratili s posudbi, na papiru je ovaj kadar izgledao dobro posloženo i prije prijelaznog roka, a s dolaskom Ivana Rakitića kao jednog od najvećih pojačanja u klupskoj povijesti sve je podignuto na novu razinu.

Zato ne iznenađuje to da novi sportski direktor Nikola Kalinić dosad nije bio pretjerano aktivan na tržištu. Osim Rakitića stigao je još jedino Gambijac Abdoulie Sanyang iz francuske Ligue 2 — krilo čija je najveća snaga dribling, nešto što je Hajduku ranije često nedostajalo. Budući da Hajduk nije klub koji trošli velik novac na transferne odštete, pri dovođenju igrača koje želi i koji bi mu smjesta predstavljali pojačanja često je osuđen na čekanje. Mnogi od tih nogometaša imaju interes od klubova koji im mogu ponuditi povoljnije financijske uvjete, pa Hajduku preostaje čekati završnicu prijelaznog roka kad će situacija na tržištu biti jasnija. Pritom u obzir treba uzeti i rasplet pretkola u Konferencijskoj ligi, nakon kojeg će Hajduk bolje znati okvire svog budžeta.

S druge strane, dosad nije bilo niti izlaznih transfera koji bi napunili budžet. Hajduk su napustili igrači koji su označeni kao višak ili su im istekle posudbe, a očekuje se prodaja Rokasa Pukštasa kao vjerojatno jedini značajniji transferni prihod.

U četvrtak momčad igra svoju prvu službenu utakmicu, a kadar nikad nije bio tako pun kvalitetnih igrača. Jedan od pokazatelja toga je, primjerice, i to što je Yassine Benrahou daleko od prvog plana novog trenera Gennara Gattusa, a u nekim je ne tako davnim, iako kratkim razdobljima bio jedan od najboljih pojedinaca u momčadi.

No, bez obzira na sve to, Hajduk bi se trebao još pojačati ako u sezoni koja slijedi želi napraviti rezultatski iskorak. Ne dođe li do neočekivanih izlaznih transfera, ovom kadru najviše će nedostajati širina na pozicijama desnog beka te zadnjeg veznog te u samom vrhu napada.

Gattuso ima brojne taktičke opcije

Hajduk je već prošle sezone doveo kvalitetna pojačanja u obranu i u nju nije nužno dodatno ulagati, kao ni u dodatnu golmansku opciju, ali bi svakako dobro došao još jedan kvalitetni stoper kako bi se osiguralo od eventualni kriza s ozljedama i kartonima. Filip Uremović i Zvonimir Šarlija su udarni stoperski par; uz njih su tu još mladi Dominik Prpić te veteran Josip Elez, čija je spremnost vrlo često upitna, a stopera u slučaju potrebe mogu odigrati i Ismaël Diallo i Mihael Žaper.

Iako je u proljetnom dijelu prošle sezone lijevi bek bio deficitarna pozicija, sad bi Hajduk tu trebao biti bolje pokriven. Dario Melnjak vratio se nakon ozljede, a Diallo bi trebao izgledati bolje nego prije koji mjesec, iz nekoliko razloga. Jedan od njih je taktičke prirode, jer ranije je ispred njega igralo krilo koje se uvlači u sredinu terena, pa se od Dialla tražilo puno u napadačkoj trećini, a on je po profilu bliži stoperu nego ofenzivnom beku. Veći je problem bio taj što je odlaskom na Afrički kup nacija izgubio kontinuitet klupskih treninga i kompetitivnih utakmica: Obala Bjelokosti je otišla do kraja, a on je cijeli turnir odsjedio na klupi. Sada će odraditi pripreme i to bi trebalo činiti razliku.

Na desnom beku Hajduk ima Fahda Moufija i Niku Sigura, s tim da za potonjeg još nije jasno hoće li ga se koristiti primarno ondje ili u sredini terena, što se čini vjerojatnijim dok je Žaper out zbog ozljede. Shodno tome klub bi trebao dovesti još jednog igrača na jednu od Sigurovih dviju pozicija.

Što se tiče ostatka vezne linije, Gattuso sad na raspolaganju ima široku paletu različitih profila igrača i to mu daje brojne taktičke opcije.

Na krilnim pozicijama očekuje se potpuni povratak i oporavak Ivana Perišića, koji bi, trebao najviše od svih unaprijediti momčad u odnosu na prošlu sezonu, više i od Rakitića. Iako mu je 35 godina, spremni Perišić će u HNL-u biti nezaustavljiva sila na krilu koja Hajduku daje dimenziju više u tranziciji, igrač kojeg suparnici neće moći čuvati jedan-na-jedan.

Uz Emira Sahitija, novopridošlog Sanyanga i mlade igrače kao što su Roko Brajković i Bruno Durdov, Hajduk je solidno pokriven i tu, a kao dodatna zanimljiva opcija nameće se Madžid Šošić, koji može igrati na krilu ili kroz sredinu. Na pripremama je postigao dva pogotka, a prošle se sezone istaknuo vrlo dobrim nastupima u slovenskoj ligi: za Kalcer Radomlje kao predzadnju ekipu prvenstva je u 32 prvenstvene utakmice zabio devet golova uz tri asistencije.

U vrhu napada zasad je Marko Livaja i jasno je da će on igrati uvijek kad je zdrav. Dosad je prva Livajina zamjena bio Aleksandar Trajkovski, koji je prošle sezone zabio sedam prvenstvenih golova, ali je dobario dio nje bio nedovoljno spreman i pitanje je koliko se klub može na njega osloniti. Međutim, sportski direktor Kalinić je već jasno rekao da je Hajduk u potrazi za novim centarforom jer Livaju prvenstveno vidi na poziciji iza špice, što bi značilo i trajni prelazak na formaciju 4-2-3-1. Ostvare li se priče o dolasku Edina Džeke ili nekog drugog jakog igrača na poziciji centralnog napadača, to će imati veliki značaj za Gattusove taktičke planove — kao što, uostalom, ima i Rakitićev dolazak — i neke prilagodbe morat će biti napravljene.

No, svemu u svemu, slobodno možemo reći da Hajduk trenutno ima najjači kadar u 21. stoljeću, uz nadu da će ga zaobići ozljede. Hoće li to biti dovoljno za novi rezultatski iskorak?

Izvor: telesport.hr