Danas od 17:10h: Hajduk – Istra 1961

Hajduk danas na Poljudu (17.10h) u 25. kolu SuperSport HNL-a dočekuje momčad Istre 1961.

Puležani dolaze u Split s omjerom od 2 pobjede, 1 neriješenim i 2 poraza u zadnjih 5 utakmica. U zadnjem susretu na “Aldo Drosini” pobijedili su s igračem manje posljednji Rudeš rezultatom 2:1. Prije toga su remizirali kod Slaven Belupa (1:1), pobijedili Osijek 1:0 te izgubili od Rijeke (3:0) i Dinama (0:1). U tom periodu (nakon utakmice na Rujevici) dogodila se i smjena trenera pa je umjesto Davida Catale na klupu sjeo Paolo Tramezzani, nekadašnji trener Bijelih.

U dva ovosezonska ogleda ovih momčadi dogodile su se dvije gostujuće pobjede. Prvo su u rujnu na Poljudu slavili Istriani 0:1 zgoditkom Lisice u sudačkoj nadoknadi (doduše nakon nesuđenog zaleđa Ercega), a onda je Hajduk u 16. kolu u Puli pobijedio 0:2 golovima Sahitija i Livaje iz jedanaesterca. Ako pak gledamo zadnjih 10 susreta, omjer je 5-3-2 na strani Hajduka. Ovdje treba dodati da “Bijeli” nemaju pobjedu protiv Istre u Splitu od svibnja 2022. pa se može reći da je Istra postala svojevrsna “crna mačka” Hajduku na Poljudu, što su već jednom i bili prije desetak godina, u fazi kada ih je trenirao Igor Pamić.

Istra 1961 se zadnjih godina prometnula u “vječno pretposljednju” momčad HNL-a, ali njihov koninuitet igranja u najvišem razredu ipak upućuje na jedan solidan nogometni kolektiv. Ova sezona im je zasad bila turbulentna po pitanju smjena trenera. Prva se dogodila već nakon 3 kola, kada je Mislava Karoglana zamijenio David Català, a već spomenuta druga smjena nastupila je prije 3 kola, kada je došao Tramezzani. Tako danas imamo situaciju u kojoj se suočavaju dva trenera koji su, svaki u svom trenutku, bili u zamijenjenim ulogama. Tram je u svom mandatu u Hajduku ostavio dobar dojam. Stabilizirao je ekipu, učvrstio obranu, usavršio prekide, maksimalno iskoristio potencijal tadašnjeg napadačkog dvojca Livaja – Umut i tako sustigao zaostatak od petnaestak bodova za “zonom Europe”. Isto je već počeo činiti i u Istri, budući da momčad u zadnje 3 utakmice, otkad je on došao, nema poraz. Od toga su dvije bile pobjede (Osijek i Rudeš). Očekuje se daljnji rast pulske momčadi, uz igru baziranu na čvrstom bloku i precizno planiranim ubodima iz kontri te će zasigurno biti tvrd orah ekipi Mislava Karoglana. Udarna igla im je Ante Erceg, nekadašnji igrač Hajduka (još jedna poveznica!). Tu je i kapetan, legenda HNL-a Slavko Blagojević, a dobrim obranama istaknuo se i vratar Lovro Majkić.

Utakmicu možete pogledati na kanalu MAXSport 1. Sretno “Bijeli”!