ANALIZA: Niko Sigur

Teško se sjetiti kad je neki Hajdukov junior imao brži uzlet od Nike Kristiana Sigura. Mladi Kanađanin hrvatskih korijena bačen je u vatru krajem prošle sezone u situaciji kada su ozljede ostavile prazno mjesto u prvoj postavi na poziciji koju do tada nije igrao – onoj desnog beka i od tada je postao jedan od najstandardnijih igrača udarne momčadi splitskih Bilih.

Zanimljiv put imao je od praktički amaterskog nogometa do debija za prvu momčad Hajduka. Prve korake napravio je u rodnoj Britanskoj Kolumbiji, kanadskoj pokrajini, gdje je prvo igrao za lokalni Mountain United FC, a zatim je prešao u akademiju Vancouver Whitecapsa, kanadske momčadi koja se natječe u američkom MLS-u. S njima je osvojio regionalno USSDA Northwest Division prvenstvo 2018. godine. Iduće godine osvaja sa svojom srednjom školom Notre Dame “BC AA provincial championship”, što je najviši rang srednjoškolskog natjecanja. 2021. upisuje Sveučilište York u Torontu gdje u prvoj godini biva nominiran za jednog od 4 najbolja ‘rookie’ sportaša na sveučilištu. Dakle, već tada se vidjelo da je vrlo atletičan, a kao nogometaša opisivalo ga se kao vrlo dobrog, tehnički potkovanog veznog koji je dobar u oba smjera. Igrao je u to vrijeme i za “C” ekipu Vaughan Azzurri gdje je ubilježio nekoliko nastupa, ali je epidemija COVID-19 promijenila stvari i ostao je osuđen igrati amaterski “5 na 5” mali nogomet tijekom ‘lockdowna’ te je bio na rubu odustajanja od nogometa.

Međutim, situacija mu se brzo mijenja jer ga je na jednom od tih malonogometnih turnira primijetio kanadski Hrvat Tomislav Zadro, koji je nazvao Andru Fistonića, Hajdukovog direktora razvoja poslanog u slovenski partnerski klub Radomlje. On je rekao da mladi nogometaš može doći na probu ako sam sebi plati putne troškove i stanovanje te je Niko početkom 2022. o vlastitom trošku stigao u omladinski pogon slovenskog kluba. Vrlo brzo je zadovoljio uvjete i ostao u Radomlju. Po završetku sezone bila je dilema kamo dalje jer mu je ugovor istekao, a Andro Fistonić je odlazio s pozicije pa ga je preporučio treneru Hajdukovih juniora Marijanu Budimiru. Otišao je na pripreme i trener Budimir nije dvojio te ga je rado zadržao.

U prvoj sezoni za Hajdukove juniore odigrao je 19 utakmica te je zabio 2 gola i podijelio 3 asistencije igrajući prvenstveno na poziciji defenzivnog veznog. To je bila sezona 2022./23., u kojoj su Hajdukovi juniori ostvarili povijesni uspjeh u Ligi prvaka mladih, ali Sigur je samo mogao bodriti suigrače sa strane. Zbog UEFA-inog pravila da stariji igrači u juniorskom uzrastu moraju imati minimalno 2 godine staža za matični klub, Niko nije imao pravo nastupa. Ali ponekad, kad se u životu jedna vrata zatvore, otvore se neka druga. U prvoj momčadi Hajdukov trener Ivan Leko imao je problema na desnom beku jer su mu se ozlijedile obje opcije: i Gergo Lovrencsics i Dino Mikanović. Umjesto da kombinira s igračima iz prve postave, Leko je odlučio pogledati koje opcije ima među juniorima. Ekipa je bila u Ženevi gdje su igrali Final four juniorske Lige prvaka, a Niko je bio slobodan. Leko ga je odlučio priključiti prvoj momčadi iako je po vokaciji defenzivni vezni.

Niko Sigur je tako u travnju 2023. godine, kao 19-godišnjak, odigrao zadnju juniorsku i prvu seniorsku utakmicu. U srijedu je potpisao profesionalni ugovor s Hajdukom, koji je na temelju toga trebao odmah uplatiti 30 tisuća eura Vancouver Whitecapsima kao trošak za razvoj igrača, u četvrtak je bio na prvom treningu sa seniorskom momčadi te je u subotu debitirao kao starter u prvoj momčadi u utakmici protiv Varaždina. Protiv Varaždinaca je odigrao solidnu partiju svih 90 minuta, gdje se vidjelo da se radi o taktički dobrom igraču sa sjajnom motorikom. Sigur nakon toga zadržava mjesto u početnih 11 i u idućih nekoliko utakmica odigrava sjajne partije protiv Dinama i Lokomotive. Protiv najjačih ekipa u ligi i jednog od najboljih lijevih krila, mladi Niko ne pokazuje strah, već naprotiv, pokazuje zrelost i disciplinu. Hajduk je s njim osigurao drugo mjesto u ligi, a za sam kraj sezone uvršten je u prvih 11 za finale Hrvatskog nogometnog kupa koji je Hajduk i osvojio. Niko Sigur time je igrao i pobijedio u finalu kupa sa samo šest seniorskih utakmica u nogama. Valja napomenuti da je klub u tom periodu ostvario niz od 8 utakmica bez primljenog gola, nešto što klub od osamostaljenja nije uspio, a ‘teenager’ Niko je bio jedna od ključnih karika. Treba li uopće napominjati da je već tada postao jedan od miljenika Torcide?

Niko je u međuvremenu prihvatio i poziv mlade hrvatske reprezentacije. Njegove igre nisu prošle nezapaženo i vrlo se brzo dogovorio s Hrvatskim nogometnim savezom, iako su se u Kanadi nadali da će u budućnosti zaigrati za njih. Međutim, Niko nije puno dvojio. Već kao dijete izjašnjavao se kao Hrvat, a idol mu je bio Luka Modrić. Odigrao je tog ljeta Europsko prvenstvo u  kategoriji U21 na poziciji desnog beka. Igrao je sve tri utakmice u skupini, ali hrvatska mlada reprezentacija ipak nije prošla u drugi krug. 

Početkom iduće sezone trener Leko, iako zadovoljan Sigurovim dosadašnjim izvedbama, kaže da će ga rotirati na pozicijama desnog beka i zadnjeg veznog, iako mu predviđa veću karijeru u vezi. Plan je koristiti ga kao modernog igrača koji može kvalitetno pokrivati nekoliko pozicija te mu maksimizirati minute provedene na terenu, s obzirom na to da je postao jedan od projekata kluba skupa s Amerikancem Rokasom Pukštasom. Njih dvojica su promijenili paradigmu u klubu – od “naša dica”, navijači su počeli vikati “tuđa dica”. Duhovit naziv je plod toga što u fokusu nisu više bili domaći igrači, već strani igrači koji su prošli kroz Hajdukovu akademiju, ali navijačima to više nije bilo važno. Dapače, zbog njihove radne etike, jedino za čime su žalili je to što se ne može pronaći još takvih mladića koji mogu biti primjer profesionalnosti mnogim starijim kolegama.

Hajduk je za novu sezonu doveo marokanskog desnog beka Fahda Moufija iz portugalske lige, koji bi trebao zaoštriti konkurenciju. Iako je Sigur odigrao prvih nekoliko utakmica ponovno na poziciji beka, brzo ju je prepustio Marokancu te se prebacio na poziciju koja je u Hajduku već godinama bila deficitarna – onu zadnjeg veznog. Nju su ‘krpali’ mnogi igrači kojima to nije primarna pozicija, među ostalim i iz trenutnog kadra Filip Krovinović i Rokas Pukštas. Sigur je na toj poziciji odigrao svoje prve europske utakmice protiv grčkog PAOK-a, koji je protiv Splićana u dvije utakmice bio bolji i prošao dalje. Krajem prijelaznog roka Hajduk je dočekao svog iskusnog defenzivnog veznog u vidu Osijekovog kapetana Mihaela Žapera. Iako su na papiru ista pozicija, Žaper i Sigur su ipak drugačiji profili igrača. Žaper je prava ‘šestica’ koja čita igru i pokušava spriječiti protunapade prije negoli započnu, dok je Sigur više tehnički potkovan igrač koji je sposoban proći igrača, proigrati i poslati dobru dijagonalnu loptu. U sezoni kada Hajduk slaže momčad za osvajanje prvenstva, Osijekov bivši kapetan, za kojeg je plaćena jedna od rekordnih odšteta, dobija prednost u sredini, a Sigur se vraća na beka. Tamo je tijekom ove sezone pružio dosta kvalitetnih partija, a napredak se vidio iz utakmice u utakmicu.

Stranim medijima Sigurove igre nisu promakle, naročito skautima koji traže kvalitetne mlade igrače. Sigur je označen u više navrata kao budući bek svjetske klase koji je tehnički jak, ima odličnu nogometnu inteligenciju i sposobnost kvalitetnog čitanja igre, odlučan je i jakog karaktera. Govore o Siguru kao o takozvanom invertiranom beku koji bi mogao biti budući Philipp Lahm. Nedavno mu je i skočila tržišna cijena sa 700 tisuća na 2 milijuna eura.

Ove sezone spada među igrače koji su odigrali najviše utakmica za splitske Bile. U sezoni u kojoj je tijesna borba za naslov između tri momčadi, Niko Sigur je među ključnim igračima, neovisno o treneru. Već sada spada među najbolje Hajdukove bekove, a po nekim parametrima, poput osvojenih duela u obrani, i među najbolje braniče lige. S obzirom na ostvareni napredak i sve bolje partije koje pruža u kontinuitetu, logično je očekivati i skori debi za A-reprezentaciju. Pretpoziv je upravo dobio. Da ne govorimo o tome da je Hajduk dobio pravog modernog beka za budućnost kojem se još ne zna krajnji domet. A 20 mu je godina tek.

Autor: Samo Hajduk