Hajduk protiv Ružomberoka u 3. pretkolu KL

Nakon odigranih drugih pretkola Europske i Konferencijske lige, Hajduk je nakon prolaska protiv HB Thorshavna saznao svog idućeg protivnika.

U trećem pretkolu čeka ga slovački MFK Ružomberok. Ždrijeb je odlučio da će pobjednik dvoboja Konferencijske lige Hajduk – HB igrati protiv poraženog iz dvoboja Europa lige Ružomberok – Trabzanspor.

Riječ je o momčadi koja je nastup u pretkolima Europa lige izborila osvajanjem Slovačkog kupa, dok su u prvenstvu završili na 5. mjestu. U kupu su u četvrtfinalu izbacili DAC Dunjska Streda, koja je prvenstvo na kraju završila na 2. mjestu, u polufinalu su izbacili trećeligaša Odeva Lipanija, te su konačno u finalu slavili protiv Spartaka iz Trnave, koji je prvenstvo završio na 3. mjestu.

Svoj europski put Ružemberok je ove sezone započeo u 1. pretkolu Europa lige gdje je dočekao kazahstanskog Tobola. U dvije utakmice slavio je s ukupnim rezultatom 5:3 (pobjeda od 5:2 u Slovačkoj i poraz 1:0 u uzvratu u Kazahstanu). Zanimljivost je da je su u domaćoj 5:2 pobjedi od 5 golova 4 zabili obrambeni igrači. U drugom pretkolu izvukli su turski Trabzanspor i doživjeli ukupan poraz od 3:0 (poraz od 2:0 kod kuće i 1:0 u uzvratu u gostima).

Prvenstvo je u Slovačkoj počelo prošlog vikenda, pa je je Ružomberok odigrao već odigrao jednu utakmicu. U prvom kolu remizirali su protiv Banske Bystrice, koja je prošle sezone završila kao prva u Ligi za opstanak, dok je Ružomberok bio predzadnji u Ligi za prvaka.

Prema UEFA-inom koeficijentu Ružomberok je tek na 316. mjestu jer ne igra europske kvalifikacije redovito. U sezoni 2020./21. je u prvom pretkolu Europa lige izgubio od švicarskog Servettea s 3:0, a u sezoni 2022./23. u pretkolima Konferencijske lige su prvo izbacio litvanski Žalgiris s ukupnih 2:0 u prvom pretkolu, da bi u drugom pretkolu s 5:1 ispali od latvijske Rige. Hajduk je, za ilustraciju, na 151. mjestu.

Tržišno slovačka vrijednost Ružomberoka je 6.68 milijuna eura prema podacima Transfermarkta, dok je Hajdukovaa vrijednost 50.71 milijuna eura.

Sažeci dvoboja s Trabzansporom: