Komentar: Dan poslije – Blijedi Hajduk prošao dalje

Gattuso: “Sretni smo što smo prošli dalje.”

Da, mogli bismo se složiti s riječima trenera. Možda on misli na sreću samog prolaska, a ne na prilike HB Torshavna. Mi smo ipak bliže bili jednom scenariju Tobola, gdje je nastupio raspad sustava nakon primljenog gola. Farani su imali po dvije odlične prilike u prvom i drugom poluvremenu, ali što Lučić, što Uremović, a najviše slaba kvaliteta domaćina ovaj put su sačuvali Hajduk.

Zbog čega se ponavlja uvijek isti scenarij, bez obzira tko sjedne na klupu? Prevelika je odgovornost za uspjeh. I klub nikako da se nauči nositi s time. Igračima su glave napunjene umjetnim terenom, hladnoćom, nekakvim dobrim Faranima i gledajući uspjeh drugog njihovog kluba prošle godine. Od toga stoji malo ili ništa. Igrači uz to na terenu imaju dojam kako se ipak radi o ograničenoj ekipi pa dignu kočnicu. Trener još pomogne računajući na tanku klupu, svježe pripreme, i imamo ono što smo vidjeli jučer.

Gattuso nije htio igrati visoki presing kao u Splitu, objektivno, čuvajući snagu za svih 90 minuta kako se ne bi dogodio pad s Poljuda. Međutim, kad se složi sve gore navedeno, Hajduk je izgledao očajno.

Razvučene linije u kojima je plivao Capan kao kakav kadet. Pukštas se pogubio na poziciji koja mu nikako ne stoji, ali silom prilika je žrtvovan. Kalik s rješenjima ala Sahiti pa se nije ni osjetio izostanak dotičnoga. Bamba samo na refule dobar, ali se od njega nije ni očekivalo nešto posebno zbog neuigranosti. Livaja se samo utopio u sivilo Bilih dok je Krovinović bio u svom rikverc modu.

Nešto bolji dio je bila zadnja linija, ali ne puno. Na trenutke su iskazivali veliku nesigurnost. Od darovanja prilika za gol pa do filozofiranja gdje s balunom koji bi odlazi u aut ili korner. Čak je jednom tercet Lučić-Uremović-Šarlija umalo darovao gol.

Put naprijed je Hajduk odigrao desetak minuta dobro kad se s lakoćom stvorilo par prilika koje nisu realizirane. Sve u svemu izuzetno siromašno, ali eto, kako se kaže, najvažniji je prolazak.

Sad stiže Ružomberok koji je u odnosu na Farane prilično ozbiljnija momčad i poprilično su namučili Trabznospor. S ovakvom igrom Bili nemaju što tražiti u tom dvoboja, a pričamo o petoplasiranoj momčadi slovačkog prvenstva i osvajaču kupa.

Istina, ni Hajduk neće biti isti kao protiv HB Torshavna. Još jedna utakmica u prvenstvu dat će dodatno malo vremena za uigravanje i podizanje forme pojedinaca. Travnati teren kod Ružomberoka i temperatura od oko 27°C usmjerit će misli samo u pravcu nogometa.