Komentar: Dan poslije – Bod u gostima, pjesma u autobusu

Nema bolje utakmice za primjeniti ovu staru hajdučku izreku. Iako nitko nije zadovoljan igrom, treba prvenstveno gledati konačni rezultat. Utakmice bez golova u Slovačkoj donosi veliku prednost pred uzvrat u Splitu. Poljud će biti pun kao šipak, pjesmom nositi Bile do pobjede.

Koliko je to loše bilo s balunom u nogama možda bi najbolje mogao opisati mali hladnjak na klupi ili to čudno okruglo stvorenje koje guraju po travi. Kad bi mogli govoriti oboje bi krvavo plakali, kao naše oči.

Naprosto je nevjerovatna razina tehničkih grešaka igrača u posljednjih 30 metara. Sahiti, Kalik i Bamba kao da su se natjecali tko će lošije i čudnije odigrati taj zadnji pas. Livaja koji je navikao igrati na jednom puno višem nivou ispaljuje na živce i vidno se suzdržava, dok je Gattuso na kraju svu skupljenu nervozu iskalio na jadnom malom hladnjaku.

Navijači su svoje vjerojatno izgovorili u boci piva ili čaši. A i trebalo je dosta alkohola za ovo isprati.

Međutim, nije sve tako crno. Hajdukov stožer je odlično pročitao (a igrači odradili) igru Ružomberoka i praktički ih sveo na dvije njihove opasne situacije. Jedna sjajna prilika Chriena nakon dugog baluna na vrh Hajdukovih 16 metara i jedan centaršut na drugu gdje su Slovaci dobili duel 2 na 2, ali je Moufi dobro zatvorio povratnu.

Osim toga odlično je neutralizirano i onih nešto prekida koje su domaćini imali. Nastavak akcija iz kornera i auta je ugašen dobrim postavljanjem u obrani.

Hajduk je osim toga dobro organizirao otvaranja u igri. Činilo se kako bez problema može gotovo svaki put doći do suparničkih 30 metara. Srednji blok Slovaka u 5-4-1 je bio propustan toliko da su Sahiti i Bamba mogli svaki put doći s balunom u punom trku licem u lice, što bi trebala biti idealna situacija.

Gotovo sve smo i sami ovdje nacrtali u najavi utakmice. Slovaci nisu suparnik kojeg se Hajduk treba bojati, igrat će taj srednji blok u 5-4-1, ali se i mora dosta toga kvalitetnog odraditi. I Bili su uspili sve osim tog završnog pasa.

Tako da uopće ne čudi Gattusova reakcija koju je uspješno čuvao do 92. minute. Dovesti igrače u pozicije gdje trebaju pokazati svoje tehničko znanje je zadatak svakog trenera, a onda te frustrira njihovo neznanje.

Gattusu sigurno nije lako, gotovo bi ga trebalo staviti u sliku u slici na ekranu i gledati njegove reakcije. Igra bude kao nacrtana za odigrati oko obrane gdje je višak, a naš igrač centrira gdje nema nikoga. Ili, u 16 metara budemo u situaciji 3 na 3, a mi odgodimo napad. Zatim, imamo odličnu situaciju za proigrati, a igrač ide u duel.

E sad, tu dolazimo do toga da su i jedan Livaja ili Perišić griješili dodavanja na 10 metara pa se postavlja pitanje, nije li po srijedi nešto drugo. Oni svakako nisu neznalice niti tehnički nepotkovani. Takva vrsta dekoncentracije prvenstveno može biti potaknuta teškim nogama nakon priprema i nervozom u samoj utakmici pod željom što boljeg rezultata. Kad ne ide prvi put tebe ili suigrača bildaju se frustracije. I tako iz jedne u drugu, iz jedne u drugu, i bude sve gore. Toliko da Hajduk nije stvorio nijednu opasnu priliku.

Kad griješe dvojica najjboljih onda je jasno kako će Kalik i Sahiti biti puno gori. Osim toga, svi smo vidjeli kako je Bamba itekako sposoban s balunom, a ovdje se i on pridružio u festivalu čudnih odluka. Ti njihovi baluni bi umjesto u 16 metara, na glavi suigrača, završavali kod onih slovačkih bakica u stolicama uz ogradu terena. Najumorniji su nakon utakmice bili juniori, dodavači baluna.

Dakle, treba raditi na smirivanju glave, zaboraviti čarobne asistencije koje su rezervirane za igrače kao što je Rakitić, ne tražiti samo Livaju u situacijama kad su drugi u boljim pozicijama, gledati brojčano stanje na pojedinom segmentu terena.

Tom staloženošću doći će i bolja rješenja. Samo ne smije prerasti u sporost i dosadu kad nikakva odluka neće biti dobra.

Za kraj, svakako treba istaknuti zadnji red obrane i Krovinovića koji su gotovo bez greške odradili svoj dio posla. Posebno se to odnosi na Prpića koji je bio igrač utakmice pravovremenim postavljanjem i odnošenjem pobjeda u duelima. Tu smo toliko bili bolji kako je opći zaključak kako Slovaci pojma nemaju, što nije istina, takvi su bili zbog nas.

Sad slijedi gostovanje kod Lokomotive gdje treba odnijeti kakvu bar minimalnu pobjedu dok se oni još traže, a zatim za šest dana novi spektakl pred punim Poljudom. Treba zadržati sve ovo dobro što smo napravili u Ružomberoku i nadodati ono što je nedostajalo. S europskim ritmom 0-0 i 2-0 nitko ne bi bio nezadovoljan.

Izvor: nogometplus.net