Komentar: Osam zanimljivosti s utakmice Istre i Hajduka

Još jedan gostujući remi, kad bi Hajduk nastavio s ovime imao bi 72 boda na kraju sezone, samo da notiramo, ne bi to uopće bilo toliko loše, gledajući prošle sezone. No, hajdemo mi na posao.

Prva zanimljivost je da je Hajduk još jednom razbranio suparničkog golmana. Tako je bilo sa Slovacima, tako je sad s Istrom, strah je čovjeka pomisliti u što će se potpuno isključeni Čavlina pretvoriti sljedeći vikend. Doduše, prečesto se to događa da bi bilo samo do golmana, neke odluke Hajdukovih igrača svakako pomažu tome. No, činjenica ostaje, golmani vole imati svoje večeri kad im dođe splitski klub.

Druga stvar je da se Gattuso odlučio za malo prvoloptaški stav, pa je od starta pustio Hrgovića na teren na desnom beku. Jer je momak dobro odigrao svoje minute prošlo kolo, a prva dva desna beka su odsutna zbog bolnice na kraju grada. Treći desni bek tu očigledno služi samo za ukras, te je nejasno zašto već nije poslan na posudbu. Na kraju se napadački Gattusu isplatilo ovo s Hrgovićem, vidjeli smo doslovno pa reprizu asistencije Livaji, iako se Istra bila pripremila za lijevonogog desnog beka. No, obrana je malo pucala po toj strani, nije čudo, Hrgović ni na prirodnoj lijevoj strani nije defanzivni mag, a kamoli u ovoj poziciji. Što je dovodilo do nižeg pozicijioniranja Pukštasa, što je onda pak usporavalo napade.

Treće je da Hajduk i dalje ima problema s iznošenjem lopte od golmana i na kraju se to svede na napucavanje naprijed. Čini se kako je trener mislio da će samim pozicioniranjem Rakitića i Krovinovića na šestice riješiti tu situaciju. No, protivnici ne beru brigu, postave dva flastera na obojicu i riskiraju s manjkom igrača drugdje. Ali gotovo pa urnebesno, Hajdukovi bekovi u prvo dijelu nisu uspjevali poloviti da se to događa, nego su ostajali nisko, očekujući očigledno unaprijed dogovoren plan da im zadni vezni daju loptu u kratki for i tako da se osvoji prostor. Dapače, u istoj formaciji bi ostajali i kad bi se Rakitić povukao na trećeg halfa da izbjegne čuvara. Jednostavno, Hajdukov izlazak od golmana nerijetko je tragično humorističan.

Četvrta zanimljivost je da se ipak može zamjetiti jedna od novih ofenzivnih mehanizama, gdje su Sahiti i Livaja u istoj crti dodavanja, pa Sahiti kroz noge propusti loptu Livaji i trči prema golu protivnika. Nekoliko su puta to pokušali, nije djelovalo loše, ali nije ni dalo rezultata. Taj manevar vjerojatno će više rezultata donositi kad se bude igralo protiv timova s obranom od četiri, nego ovako protiv pet braniča.

Peto je da je Diallo ponovno počeo igrati kao da se vratio s Afričkog kupa i pitanje je koliko je smisleno da igra ispred Melnjaka, sad kad je prestao ritam nedjelja – četvrtak. Bjelokošćanin je na momente djelovao kao da je prvi put s ovom ekipom, otišao bi na skroz kriva dodavanja, ili bi poslao loptu u prazno, doslovno je djelovao kao strano tkivo. A onda je Gattuso ubacio u vatru i Antunovića, očekujući od mladog igrača s brojem nastupa mjerljvih prstima jedne ruke da vadi kestenje iz vatre. Na kraju je Antunović izgorio od te vatre, želje je nadigrala razum pa je skupio četiri ili pet kontrafaulova, jedna od šest dobijenih duela te dva od pet dodavanja uspješnih. Logičnije bi u nekom mom svijetu bilo da Antunović počne, pa da ga onda mijenja Trajkovski ako ne ide. Makedonac je pak jučer također bio loš.

Šesta stvar je da je Livaja ponovno igrao devetku. Još čekamo da zaigra na toj desetki spominjanoj. Samo da notiramo.

Sedma zanimljivost je unatoč svim lošim stvarima, Hajduk je jučer trebao pobijediti. Ali su se isprječili Majkić i nepreciznost igrača, ono kako je Kalik zapucao priliku u 95. minuti je bizarno. A tužno je da se uopće nisam uzbuđivao kad je lopta došla do njega, valjda sam prekrižio mogućnost da on da neki gol. Krizu zabijanja golova Hajduk mora nekako riješiti i to čim prije. Na koji način zapravo me nije briga, just do it.

Osmo je da je malo kazati kako sam već sad prepadnut od sljedećeg vikenda. Kao u masu scenarija do sada, dolazi gorgirani klub, u kondaunu, koji je u četiri utakmice do boda samo došao, s golmanom koji bi iz svlačionice primio gol. I u masu thih scenarija baš Hajduk vrati takve klubove u igru. Tako da sam ovaj put preventivno živčan.

Izvor: trafika.hr