Komentar: Dan poslije –  Uvjerljiva pobjeda Hajduka od 1-0

Čudan naslov, ali tako je bilo. Osijek ne bi dao gol u idućih sedam dana, a Hajduk se opet napromašivao prilika i time osigurao Malenici ostanak među vratnicama i u idućim utakmicama.

Ovaj put se Bilima nije dogodio propust kao u prethodnim utakmicama da rano prime gol pa bude strka do kraja susreta. Protiv Ružomberoka nisu stigli ni izjednačiti, Varaždin su preokrenuli, a s Istrom odigrali remi. Ovdje je obrana s veznim redom bila neprobojna, gostima nije dopustila nikakvu pravu priliku. Štoviše, Osijek jučerašnjom partijom zaslužuje upravo tu posljednju poziciju na kojoj se trenutno nalazi.

Što se tiče napada Hajduk nije pokazao gotovo ništa prvih 40 minuta. Uostalom, samim pogledom na početni sastav očekivala se uobičajena dosada. Durdov i Kalik na krilima, Pukštas desetka, a Livaja usamljen u vrhu. Gattuso talijanski, iza sigurno, a naprijed što bude.

Ipak, u posljednjih pet minuta prvo je Durdov na dugi pas Livaje prošao svog čuvara i uputio opasan udarac kojeg Malenica vadi. Zatim je Rakitić iz slobodnog udarca za desetak centimetara promašio gol, kao i Kalik iz igre.

Drugo poluvrijeme je počelo na isti način. Vratar Osijeka brani Kaliku i Hrgoviću šuteve s par metara od gola.

Nakon toga ulazi Trajkovski umjesto Durdova i konačno se opet otvara prostor u napadu kojeg Livaja i Pukštas znalački koriste za 1-0.

I uvijek je tako. Samo ovisi o treneru gdje na terenu želi balans. Nema se igračima što zamjeriti kad igraju loše, a nisu na svojim pozicijama. Uvijek daju sve od sebe. To što netko nije krilo ili desetka, nije. I jasno se vidi na terenu. Nadajmo se da je to samo sila prilika dok se Trajkovski fizički ne digne ili Antunoviću počne više vjerovati jer i Livaju ubijamo.

Odmah je uslijedio i novi gol. Pukštas je zatresao mrežu nakon kiflića Rakitića iz slobodnog udarca. VAR HNS-a opet vuče čudne crte i poništava isti. Jednostavno je tehnologijom koju koriste nemoguće vidjeti zaleđe. Ali eto, nekako se oni dogovore u nešto što ne vide i ponište gol.

Nakon toga je Hajduk nastavio sa sigurnom igrom dvadesetak minuta gdje Osijek nije uopće priprijetio dok je Krovinovićev šut s vrha 16 metara bio blokiran par metara ispred crte gola.

Ulaskom Sigura i Dajakua Bili dobivaju na svježini i koriste veći rizik. Trajkovski ne koristi poklon Nejašmića, Malenica brani 1 na 1. Pukštas se oslobađa u 16 metara i puca pokraj gola.

Na kraju i Osječani imaju neku polupriliku koju Lučić lako brani nogom.

Hajduk je odigrao jednu odličnu utakmicu u obrani i solidnu put naprijed. Ne dopustiti suparniku praktički ništa, a ne radi se o trubama ipak je veliki uspjeh. Kad se tome doda da je silom prilika opet Hrgović bio na desnom beku i Elez u igri kao četvrti stoper, podvig je tim i veći.

Diallo i Prpić su odigrali bez greške, a Rakitić i Krovinović doktorski, s tim da bi s vremenom morali još više davati put naprijed. Ali, to je opet i do trenera koji ih mora osloboditi toga balansa koji preteže natrag.

Ova utakmica je vratila Dajakua i Benrahoua kojima sigurno treba vremena nakon perioda bez priprema i igranja pa će im pauza koja slijedi odlično doći.

Hajduk je pobjedom održao priključak u vrhu, a derbi s Dinamom će pokazati možemo li više. Praktički prva utakmica gdje Hajduk nije u ulozi favorita. Nažalost, opet na presici slušamo te defetističke izjave o “boljem Dinamu” koje htjeli, ne htjeli uđu u glavu igračima. I onda se uvijek začudimo primljenom golu u 90. minuti ili “nesvjesnom povlačenju”.

Vratit će se Uremović, fizički podignuti Sigur, Trajkovski, Melnjak, Dajaku i Benrahou, a sad je i Biuk tu. Ukoliko ne bude novih ozljeda na treningu to je itekako respektabilan sastav s gomilom novih mogućnosti.

Samo treba vjerovati da se može. Bez toga ne treba ne igrati.

Izvor: nogometplus.net