Presica trenera Gattusa uoči Gorice

Nakon pobjede protiv Dinama i prolaska u osminu finala Hrvatskog kupa pred Hajdukom je novi ispit. U sedmom kolu HNL-a ‘bijeli’ u subotu (20 sati) na Poljudu dočekuju Goricu.

– Iza utakmice u Zagrebu sam rekao da predsjednik mora biti predsjednik, trener mora obavljati posao trenera, sportski direktor isto tako, a uprava svoj dio. To je nogometni klub – rekao je trener Hajduka Gennaro Gattuso, a na pitanje kako je protekao razgovor s novim sportskim direktorom odgovorio je:

– Pričali smo pola sata prije dva dana. Rekao je da mu treba vremena da stekne impresije o klubu. Čuo sam da su jučer pričali o mladim igračima i Akademiji. Na terenu će biti onaj tko zaslužuje. Ako jedan 16-godišnjak to zaslužni, on će igrati. Nogomet ne poznaje godine.

Nakon pobjede protiv Dinama vi ste heroj navijača. Može li Hajduk nastaviti s pobjedama i osvojiti naslov?

– Igrači su heroji. Ja ih posložim, oni pobjeđuju utakmice. Imamo svoje probleme, vrline i mane. Pobijedili su u vrlo važnoj utakmici za naše navijače, ali sutra su u igri isto tri boda kao i protiv Dinama. Nismo napravili ništa. Treba nam ponos i volja. U ovom trenutku ne razmišljamo o raspletu prvenstva. Dinamo je u ovom trenutku u svemu ispred nas. Gorica je momčad koja ima dosta mladih igrača. Moramo odigrati veliku utakmicu, ali ne samo sutra. U hrvatskom prvenstvu ne postoje lagane utakmice. Tko igra protiv Hajduka uvijek želi pobijediti. Hajduk ima najviše navijača u Hrvatskoj. Moramo uvijek biti mentalno spremni i boriti se. 

Kakvu Goricu očekujete, najavljuje se da će igrati ‘flaster’ na Marku Livaji?

– Oni su momčad koja je dobro organizirana u obrambenom dijelu. Ako će igrati jedan na jedan na Marka pronaći ćemo rješenja. Jednostavne utakmice ne postoje. Ne smijemo podcijeniti našeg protivnika. Moramo imati volju i koncentraciju da bi pobijedili. 

U kakvom je stanju Bamba, protiv Gorice ćete morati puno više napadati nego u Zagrebu?

– Još uvijek nije fit, neće biti u konkurenciji za utakmicu. I dalje nije u punom treningu. Pokušali smo ubrzati njegov oporavak, ali nismo uspjeli. Mora biti 100% spreman. Bolje da se oporavi pa da bude pravi kad se vrati. Gorica je protiv Rijeke odigrala dobru utakmicu. Momčad su koja te može dovesti u probleme. Protiv Dinama su odigrali dobru utakmicu. Treba biti oprezan. Moramo kreirati, ne dati im mogućnost kontranapada. Moramo imati isti mentalitet kao protiv Dinama.

Kako biste osobno rangirali pobjedu protiv Dinama?

– Naravno da mi se svidjela pobjeda. Ostaje mi slika 2500-3000 navijača koji su se veselili s nama. Dva puta kada smo stali na putu kući, navijači su nas zaustavili i radovali se s nama. Osvojio sam treću talijansku ligu, talijanski kup s Napolijem. To mi ostaje. Vodio sam 400 utakmica kao trener. Neke sam pobijedio, neke izgubio. Trofeji se pamte.  

Kakva je situacija s Moufijem, Trajkovskim i Brajkovićem?

– Brajković i Moufi bi se od ponedjeljka trebali vratiti u trenažni proces. Trajkovski je obnovio ozljedu zgloba na reprezentativnom okupljanju. Ne znamo koliko ga neće biti. Riječ je o problemu koji je imao već za vrijeme priprema. U odnosu na prošle sezone, ove se igrači nakon ozljeda ne vraćaju odmah na teren. Promatramo razne aspekte kako bi bili sigurni da je igrač potpuno spreman za povratak.

Ostaje li Melnjak na desnom beku i kakav je osjećaj biti ispred Dinama?

– Ne znam hoće li Melnjak biti lijevo ili desno. Svaki put kada ne igra nije sretan, a to mi se sviđa, takav stav. Zahvalan je igrač. Ja sam trener, radim odabire, svaki je smislen. Ne vodim se principom simpatije. Kada sam došao prije tri mjeseca, oni su mi dali život. Zbog njih sam i dalje tu. Vjerujte mi da rade jako naporno. Tablicu ne gledam. Moramo raditi i dati kontinuitet našim rezultatima. Odradili smo 11 službenih utakmica. Ova momčad izgubila je jednu važnu utakmicu u Europi. Moramo biti bolji iz utakmice u utakmicu. U ovom trenutku nema smisla pričati o ljestvici. Mislim da momčad napreduje iz tjedna u tjedan. 

Dinamo je teško poražen od Bayerna. Čekaju ih i dalje teške utakmice. Može li smjena trenera utjecati na atmosferu u momčadi?

– Mogu samo zagrliti svoga kolegu. Žao mi je kada se nekog od mojih kolega smijeni. Zavidim im, igraju Ligu prvaka. To je jedan veliki ponos. Ne znam kako se može izaći iz njihove krize. Mi mislimo samo na naše buduće utakmice.   

Od početka sezone niste imali Sigura u punom kapacitetu. U kojoj ga ulozi vidite, kao desnog beka ili veznjaka?

– Pričao sam baš o tome sa svojim stožerom. U ova tri mjeseca je bio često izvan terena, ali to nije njegova krivnja. Nije prošao uigravanje s obranom. Kao bek je malo u zaostatku iza bekova koji trenutno igraju. Iako, može igrati beka. Deset dana reprezentativne pauze koncentrirali smo se na obranu, a on nije bio tu. Za nas je važan igrač, ali treba imati kontinuitet. On zna igrati nogomet, to se vidi. Treba biti malo više s nama.

Kako ste zadovoljni odrađenom kup utakmicom? 

– Želim čestitati igračima na odrađenoj utakmici u kup. Teren je bio užasan, srećom nije se nitko ozlijedio. To su najteže utakmice za igrati. Svidio mi se način na koji smo igrali. Bili smo vrlo ozbiljni. Svaka čast mladima koji su nastupili.  

Nema Pukštasa zbog tri žuta kartona. Jeste li razmišljali da Krovinović preuzme njegovu ulogu za više kreativnosti?

– Ne, na toj poziciji igrat će Benrahou ili Kalik. 

U kakvom je stanju Biuk?

– Sretni smo što je tu, sviđa mi se kao igrač. Nije igrao pet-šest mjeseci. Ima tehniku, brzinu, igru 1 na 1. Mora se probuditi. Može nam dati puno. Ima veliku kvalitetu. Mora napraviti više. Imamo veliko povjerenje u njega – zaključio je Gattuso. 

Izvor: Dalmatinski portal