Komentar: Leon Dajaku – ponajbolji džoker HNL-a

Krovinović je zabio, ali Leon Dajaku je ulaskom s klupe promijenio ritam igre. Po treći put ove sezone upisao se Dajaku među dodavače u HNL-u. Uz tri asistencije, ima i četiri zgoditka. Po učinku je treći igrač Bijelih ove prvenstvene sezone, ispred njega su samo Livaja s 12 bodova (8+4) i Sahiti s 9 (4+5). Ali neusporediva je minutaža koju imaju Livaja i Sahiti u odnosu na Dajakua, koji je proveo dva i pol puta manje vremena na terenu. Dajaku kvalitetno koristi ulaske s klupe, nameće se kao Karoglanov džoker koji donosi prevagu u drugom dijelu.

– Je li zaista bolje za Dajakua kad ulazi s klupe? – glasilo je stoga logično pitanje za trenera Bijelih nakon pobjede protiv Istre.

Odgovor je potpuno jasan, budući da se samo jednom Dajaku upisao u statističke rubrike kad je igrao od prve minute. Protiv Gorice prošle jeseni zabilježio je zgoditak i asistenciju kad je imao status prvotimca, sav ostali učinak upisao je ušavši s klupe.

Dajaku ove sezone bilježi 19 nastupa u HNL-u, od čega je tek pet utakmica bio prvotimac. Čak 14 puta je ulazio u igru u drugom poluvremenu i pritom je postigao tri pogotka uz dvije asistencije. Potvrdio je kolovošku pobjedu protiv Belupa, dva tjedna kasnije riješio utakmicu u Varaždinu.

Potom je dva mjeseca “postio” da bi u studenome asistirao za pobjedu protiv Rudeša, a na proljeće zabio Rudešu i asistirao protiv Istre. Analiza sve govori, Dajaku se profilirao kao igrač koji može donijeti prevagu u dvobojima protiv suparnika iz donjeg dijela. Belupo, Varaždin, Gorica i Rudeš bile su njegove mete. Može li više? Zanimljivo pitanje na koje Dajaku ima jasan odgovor.

– Moj cilj nije sjediti na klupi, ali moram priznati da je momčad puna kvalitetnih igrača – poručio je nakon Istre.

Na poziciji Dajakua je doveden Brekalo, a najveće pojačanje se tek čeka, također na lijevom krilu, i to u liku Ivana Perišića. Dajaku je u punom sastavu Bijelih tek treća opcija na lijevom krilu, ali svoju minutažu jako dobro opravdava. Dajaku pruža koliko može, njegova je statistika na razini igre i očekivanja. Gorica je nova prigoda, suparnik protiv kojeg je na Poljudu pred tri mjeseca odigrao najbolju utakmicu.

S Istrom je u igru ušao pun želje, rastrčan. Dva driblinga, dva centaršuta, od kojih je jedan promijenio tijek dvoboja. Više je napravio u dvije minute nego kompletni Hajduk u cijelom prvom poluvremenu. Ali pitanje je može li Dajaku ponavljati igre, može li se na njega računati kao match winnera u preostalim dvobojima sa slabijim protivnicima? Ima puno tema za Dajakua, isto koliko i prostora za napredak. Jasno je da nije slučajno u Hajduku, ali traži se kontinuitet izvedbe. Zasad je očito da mu najviše odgovara ulazak iz pričuve jer, nema sumnje, Dajaku je trenutno jedan od najboljih džokera HNL-a.

Izvor: Sportske Novosti