ANALIZA: Kako je došlo do Livajinog promašenog penala?

Već danima se ne stišava priča o Livajinom penalu kojim je mogao vratiti desetkovani Hajduk u igru u utakmici protiv Lokomotive. Dio navijača radi toga ga je oštro kritizirao i čak uputio negativne i neprimjerene komentare.

Marko je izveo penal panenkom u svoju lijevu stranu, vratar je obranio i navijački puk sada, nakon poraza u bitnoj utakmici u utrci za naslov prvaka, priča o njegovoj nonšalanciji pri izvođenju jedanaesterca.

Jako puno ljudi komentira sam penal, ali malo tko analizira što je moglo dovesti do promašaja, stoga ćemo mi ponuditi naš najbolji odgovor.

Da bismo pokušali shvatiti Livajino stanje uma u trenutku izvođenja jedanaesterca, trebamo se vratiti nekoliko godina unatrag.

Svi znamo da je Marko Livaja dugo vremena nakon povratka u Hajduk slovio kao nepogrešivi izvođač penala, izvodeći ih svojim jedinstvenim stilom. Šesnaest kaznenih udaraca zaredom Marko je uspješno realizirao sve do utakmice s Goricom sredinom listopada 2022. kada mu je Banić obranio udarac, ali je Hajduk na kraju pobijedio golom Marka u sudačkoj nadoknadi. Samo tjedan dana poslije, u zaostalom susretu protiv istog protivnika, Livaja je pokušao ‘prodati’ Baniću panenku i na neki način se osvetiti, ali je promašio cijeli gol. Međutim, utakmica je odavno bila odlučena, a penal je bila samo mogućnost da Livaja ostvari hat-trick na utakmici pa je publika nagradila svog junaka samo pljeskom, ali već je taj susret bio indikacija da je njegov status neprikosnovenog izvođača jedanaesteraca pod upitnikom, a vjerojatno je i to bio već mali udar na njegov ego.

Najveći psihički ožiljak sigurno je zaradio mjesec i pol nakon toga kad je na Svjetskom prvenstvu u utakmici protiv Japana sudjelovao u raspucavanju za prolazak u četvrtfinale. Izborniku Daliću poznate su bile Livajine kvalitete izvođenja jedanaeteraca i postavio ga je kao trećeg izvođača, ali je Marko bio neprecizan pogodivši stativu. Na sreću, ostali reprezentativci su bili precizni, a Japanci su se ispromašivali i Hrvatska je slavila prolazak. Međutim, taj promašaj sigurno je ostavio traga na Marku.

Ubrzajmo sada do zadnja tri Livajina penala ove sezone. Onaj protiv Slavena u 13. kolu, onaj protiv Istre u 16. kolu i onaj u četvrtfinalu kupa protiv Varaždina.

U utakmici protiv Slaven Belupa Livaja je pucao svom snagom u svoju lijevu stranu, a golman se upravo tamo bacio i bio blizu lopte, ali udarac je naprosto bio neuhvatljiv. Protiv Istre Livaja ponovno puca snažno u njegov gornji lijevi kut i to je neobranjivo za golmana koji se opet bacio tamo gdje je išla lopta. I konačno, protiv Varaždina u kupu, Livaja je pucao u lijevi donji kut, golman je bio na lopti, ali mu je ona prošla kroz ruke i ušla u mrežu. Ipak, inicijalna reakcija Livaje je bila kao da je promašio penal i tek je odahnuo i malo se razveselio kad je sudac pokazao na centar.

Dakle, govorimo o tri penala zaredom u kojoj su golmani točno odabrali mjesto gdje će Livaja pucati i na tu stranu se bacili. Marko se vjerojatno osjećao da golmani čitaju svaku njegovu namjeru i morao je pokušati nešto novo.

Vjerujemo da protiv Lokomotive nije htio ispasti frajer ili fakin, nego je naprosto samo htio zabiti u teškoj situaciji. Pokušao je navesti golmana da će pucati na desnu stranu i kad je vidio Čavlinu kako kreće prema desno, mislio je da ga je uspio prevariti i da će se baciti na tu stranu i odraziti se snažno u nadi da će zastaviti jaki udarac te je Livaja samo lagano potkopao loptu u suprotnu stranu.

Ono što nije očekivao jest to da je vratar smatrao da će Livaja pucati u svoju lijevu stranu i htio je samo ‘trznuti’ Marka misleći da će ići u desnu. Čavlina ju je na kraju dodirnuo, lopta se odbila od ruke u stativu i vratila se u igru te je rezultat ostao nepromijenjen.

Dakle, u trenucima upućivanja udarca, Livaja nije htio demonstrirati nadmoć nad protivnikom, nego se borio s vlastitom nesigurnošću. Nije uzeo u obzir da i kad pokušavaš prevariti golmana i pucati u drugu stranu, da taj udarac također treba biti neobranjiv – to je Livaji promaknulo i to mu je prvi ‘grijeh’. Drugi je taj što izgleda da Livaja, što je pod većim pritiskom, to više pokušava smisliti kreativniji način za nadmudriti vratara, a znamo da je u trenucima stresa preporučljivo držati se onoga što najbolje znamo. To se dogodilo u utakmici protiv Lokomotive, to se dogodilo i na SP-u u Kataru. Ipak, argument da Livaji nije stalo pada u vodu, jer je nakon promašenog penala podigao svoju igru za dvije razine i zabio onaj spektakularan gol, koji ipak nije rezultirao time da pokoji bod ostane u Splitu.I bez obzira na ovaj promašeni penal, Livaja ostaje i dalje neupitan prvi izvođač jedanaesteraca u Hajduku, a svi oni koji kritiziraju njega i njegovu igru mogu se samo zapitati na kojem bi mjestu ispod sadašnjeg u poretku bio Hajduk da nema takvog jednog asa u momčadi.

Autor: Samo Hajduk