Komentar: Osam zanimljivosti sa susreta Hajduka i HB

Hajduk je odigrao prvu službenu utakmicu ove sezone, a nas je posao i život natjerao da sačekamo jedan dan sa zanimljivostima. No evo ih, nakon što su se svi drugi ispuhali.

Prva je da je Hajduk odradio jako dobar meč. Preko sat vremena protivniku nije dao da se sastane s loptom, puna kontrola meča je bila, ostaje samo žal što se nije sve to oplemenilo s više golova. Visoki presing je funkcionirao, kontrola posjeda također, možda se i dalje malo šlepa kad protivnik izađe u svoj visok presing. Nakon nekih 65 minuta igrači su se vjerojatno i nesvjesno povukli, raste strah od zalutalih metaka, a posljednjih desetak minuta se vidjelo da je Hajduk tek izašao iz priprema i da su noge teške, dok je HB u vrhuncu sezone i vjerojatno bez problema istim tempom može odraditi 120 minuta. Ipak, tek jedna prilika u čitavom dvoboju govori da su Farani bili u potpunosti podređeni protivnik.

Druga stvar je da je Anthony Kalik bio najveće iznenađenje na terenu. Nominalno je bio lijevo krilo, ali zapravo je igrao raumdautera, kako to Nijemci govore. U srži, ulazio je u prostor koji je Livaja oslobađao ulaskom u veznu liniju i jako je dobro odradio taj dio. Iako su ga neki prozivali zbog one šanse koju nije pogodio, prava je istina da je tu reagirao kao vrsni napadač, pomalo i iznenađujuće, s desne strane je lukavo pokušao pogoditi u suprotnu malu mrežicu, ali je golman gostiju vrhunski reagirao. Većina igrača koji nisu rasni strijelci u tom bi trenutku iz sve snage raspalili po lopti i vjerojatno pogodili golmana. Defanzivni dio je odradio kako treba te se osjetilo kad ga više nije bilo na toj strani. Veliki plus Australcu.

Treće je ono što je bilo vidljivo i za vrijeme priprema. Marko Livaja je odlučio pokazati zube. Fizički je spreman i gladan je nogometa, onaj jedan povratni trk je nešto nevjerojatno, osim što napada sada je odlučio i ubijati protivničke tranzicije. Nastavi li ovako, a nema razloga da ne nastavi, ovo bi mogla biti najbolja sezona Livaje. A znamo kakve je sve imao.

Četvrta zanimljivost je da je uža vezna linija odličan posao obavila tamo do 80. minute, nakon čega se i na njima zamjetio pad. Capan, a pogotovo Krovinović, držali su konce igre te je Hajduk u posjedu djelovao protiv HB-a kao Real, što bi se reklo. Capan je pri tome dodatno prekidima stvarao dodanu vrijednost, a Krovinović je s mjesta zadnjeg veznog često dolazio i u napad, dodajući dodatne opcije. Obzirom na stil igre Gattusa, to će biti iznimno potrebno, da se i vezni priključuju kao dodatna opcija u napad. Capan je na kraju, vjerojatno pod teretom umora, kumovao jedinoj prilici gostiju, ali mora mu se to oprostiti. S Krovinovićem je pretrčao čudo jedno te bi bilo neočekivano da i u normalnoj utakmici počne padati na kraju, kamoli u prvoj nakon priprema.

Peto je da se Hajduk i dalje muči s realizacijom protiv nisko postavljenog protivnika. Kad god bi HB prešao na takvu obranu, mučilo se s ulaskom u velike prilike. Kojih je bilo više nego prošlu sezonu dvije u ovakvim situacijama, ali nisu realizirane. Tu ostaje to pitanje za kancelarije Poljuda, da pronađu jednog dominantnog napadača, koji bi baš u ovim situacijama bio odušak za igru Hajduka.

Šesta stvar je da se ne smije potcijeniti HB. Ni nogometaši, ni stručni stožer, ali ni navijači i analitičari. To je ekipa koja ima glavu i rep, talijanski strateg na njihovoj klupi taktički je dobro posložio svoje igrače. Čak i kad je Hajduk dobro radio visoki presing, inzistiralo se na izlasku od noge do noge. A kad bi oni bili u visokom, čak i ako bi im pukla prva linija, brzim povratkom bi uspjeli stati u potrebne pozicije da spriječe brzu reakciju Hajduka. Nije ekipa bez glave, dapače. Vidi se doduše nedostatak pojedinačne kvalitete, ali dobro to prikrivaju timskim naporima.

Sedma zanimljivost je da je Hajduk opasan na prekidima. To je jedna od prvih stvari na kojoj se može vidjeti ruka novog trenera, a sada to djeluje dobro. Prvi gol je došao nakon uigrane kombinacije iz kornera, čak bi se reklo nogometnog klasika, lopte na prvu stativu, prebacivanja, i lagane egzekucije na drugoj. Osnove su svladane, sad treba paziti hoće li Gattuso neke nove šeme ubacivati, kako bi iznenadio protivnika.

Osmo i zaključno, Hajduk je bolji od HB-a, dosta bolji, i ne bi trebao imati problema s prolaskom. Jasan je taj gen sumnjičavosti kod navijača, prečesto se u prošlosti događalo da neki loši protivnici iznenade i na horuk izbace Hajduka. No, to je prošlost, nama je tu zapisana pa stvara anksioznost, ali igrače i trenera to zapravo ne bi trebalo zanimati. Imaju još odraditi 90 minuta protiv vidno slabijeg protivnika, kojeg se samo ne smije taktički potcijeniti. I onda krenuti s pripremama za sljedeće kolo.

Izvor: trafika.hr