Analiza: Stipe Biuk opet u Hajduku

Biuk je poznato ime i Kalinić se odlučio na njega, možda dijelom i zbog linije manjeg otpora jer nitko Kalinića neće kritizirati ako se Biuk i ne pokaže kao pojačanje; ne kao što bi ga kritizirali zbog nekog nepoznatog stranca. A to nije pristup koji Hajduk u ovoj situaciji treba

Nakon što je prije 20 mjeseci otišao u MLS u transferu koji je na kraju s ostvarenim bonusima narastao na preko osam milijuna eura, Stipe Biuk vratio se u Hajduk na posudbu do kraja sezone.

Biukov talent nije bio sporan i potencijal su vidjeli apsolutno svi. Rekorder po nastupima za mladu reprezentaciju je Tomislav Bušić, koji je skupio 29 nastupa; Iza njega je Luka Ivanušec s 28, a Biuk je skupio 19 nastupa, čime je poravnat s Domagojem Vidom, Lovrom Majerom, Nikolom Vlašićem, Bornom Sosom i Dejanom Lovrenom, pri čemu je nakon odlaska u Ameriku u dogovoru s Igorom Bišćanom preskočio nekoliko prijateljskih utakmica da izbjegne naporna putovanja. Tih 20-ak nastupa za hrvatsku mladu reprezentaciju su jasan indikator da se radi o talentiranom nogometašu.

Uostalom, Los Angeles FC je za njega isplatio drugu najveću odštetu u povijesti franšize. U prosincu 2022. LAFC je bio aktualni osvajač MLS-a, a momčad je pojačao Garethom Baleom i Giorgijom Chiellinijem. Međutim, John Thorrington je shvaćao da Bale i Chiellini nisu budućnost na koju LAFC može računati. Upravo je on na MLS-ovu plenumu pokrenuo nešto što je kasnije nazvano Major League Soccer’s U22 Initiative; cilj je bio stvoriti pravilo koje će olakšati dovođenje mladih igrača.

Jednako kao što su Bale ili Lionel Messi izuzeti iz pravila o salary capu, tako su otvorena posebna mjesta za igrače do 22 godine. Franšize u MLS-u mogle su dovesti te superzvijezde, ali pojavio se problem budućnosti i slično pravilo je uvedeno za mlade igrače za koje je ukinuto ograničenje iznosa plaćene odštete, izuzeti su sa salary capa, a povlašteni status su mogli imati sve do navršenih 25 godina starosti. Naravno, franšize nisu mogli dovesti 15 mladih igrača za koje će platiti odštete i skloniti ih sa salary capa. Svaka momčad je mogla označiti dvojicu igrača koji će biti izuzeti, a LAFC je odlučio da će Biuk biti novi klupski projekt za budućnost.

Tehnički direktor Jordan Harvey i trener Steven Cherundolo tražili su točno određeni profil igrača. Cherundolo je godinama radio u Njemačkoj; bio je pomoćnik Tayfunu Korkutu u Stuttgartu, vodio je mlade selekcije u Hannoveru i radio u mladim njemačkim reprezentacijama, a kad se raspitivao o lijevom krilu dugog koraka i dobrih tehničkih vještina, njegovi bivši kolege iz Stuttgarta uputili su ga na Biuka. Harvey i Cherundolo su ga pogledali, bili su zadovoljni onime što su vidjeli i doveli su ga u Los Angeles — Biuk na lijevom krilu, Bale na desnom, a Carlos Vela u sredini.

Biuk je u svojoj prvoj utakmici u MLS-u ušao s klupe, pa je drugu počeo u prvih 11 i zabio gol, a u iduće 24 prvenstvene utakmice redovito je igrao. Nekad je bio u početnoj postavi, nekad je ulazio s klupe, ali je nastupao u kontinuitetu i ni u jednoj utakmici nije dobio manje od 15-ak minuta. Međutim, kad je došao playoff, Cherundolo ga je zakovao za klupu. LAFC je izgubio finale, a Biuk nije dobio niti sekunde u pet utakmica. Denis Bouanga izborio je mjesto startnog lijevog krila i od 10 golova koje je LAFC zabio, njegovih je bilo šest.

Biuku će u Hajduku imati prostora

Odjednom je protiv Biuka počelo raditi ono što mu je ranije išlo u prilog. MLS momčadi nemaju neograničeni broj mjesta za superzvijezde niti za mlade igrače. Ako Bouanga isporučuje i ako se nametnuo kao prvo ime ekipe, onda je Biuk u drugom planu i klub ga se želi riješiti kako bi otvorio mjesto za ‘iznimku’ na drugog poziciji. LAFC je našao partnera u Real Valladolidu koji je odlučio riskirati s Biukom na račun potencijala i dovesti ga na posudbu kad je klub bio u borbi za La Ligu, uz obvezu otkupa u slučaju ulaska u najviši rang. Nakon priprema je trener Paulo Pezzolano pohvalio Biuka, njegove predispozicije i stav na treningu, ali je rekao da ima druge izbore na lijevom krilu i da će Biuk morati nekamo na posudbu.

Spominjale su se različite opcije. Nakon što je Ante Crnac prodan u Englesku, Raków Częstochowa je bio ozbiljno zainteresiran za Biuka kao zamjenu, a bilo je interesa iz Belgije i Nizozemske. Biuk još uvijek ima imidž vrhunskog talenta kakav je nedostupan većini klubova i spremni su riskirati s njim. Međutim, Biuk je odabrao Hajduk.

Ima li Biuku smisla vratiti se u Hajduk?

Naravno da ima, jer vraća se u poznato okruženje, bit će doma i neće se morati adaptirati na nove životne uvjete. S obzirom na to da je Hajduk prodao Emira Sahitija, a da je Ivan Perišić odlučio napustiti klub, otvorena je hrpa minuta na lijevom krilu. Trenutno to krpa Anthony Kalik, a za očekivati je da će Biuk već od utakmice s Dinamom imati glavnu ulogu na krilu.

Na kraju krajeva, Biuk se još uvijek nije do kraja isprofilirao i još treba rasti. U MLS-u je nastupio u 30 utakmica, a na svom kontu ima tri gola i asistenciju. Možda tu postoji i mala doza nesreće jer je suigračima kreirao pet velikih prilika, a sam se našao u još četiri koje je promašio, tako da je mogao podebljati svoj učinak, ali Biuk je krilo, a od takvih igrača se očekuje veći učinak. Relativno lagano osvaja prostor, elegantan je na lopti i tehnički je dobar, ali nedostaje mu znatniji učinak u završnici.

U tom kontekstu je ovaj današnji Hajduk savršen za poraditi na tome. Nikola Kalinić i Gennaro Gattuso pričali su o tome kako Marka Livaju vide na poziciji desetke, ali nisu doveli napadača. Livaja još uvijek igra klasičnog napadača i spušta se u međuliniju, a to otvara ogroman prostor za krilne igrače. Sahiti to nije koristio jer je ostajao široko i čekao je loptu u noge. Međutim, Abdoulie SanyangRokas Pukštas i Kalik profitiraju od Livaje jer napadaju prostor. Kalik promašuje, ali ulazi u situacije koje će se otvarati i Biuku bude li radio dubinske kretnje bez lopte.

Je li vrijeme za Plan B u Hajduku?

Ovaj Hajduk idealan je i za podizanje samopouzdanja u driblingu. S obzirom na suparnika koji često stoji u niskom bloku, ali i na Hajdukov vezni red i bočne igrače, Biuk će često biti u pozicijama izolacija u kojima će se morati odlučivati na dribling i stvaranje viška. Tu itekako može pomoći Ivan Rakitić i njegova duga lopta koja dolazi brzo i precizno, ali Biuk će nakon inicijalnog driblinga morati podići efikasnost svojih rješenja; za razliku od svog prvog mandata u Hajduku, ovaj put će morati ići agresivnije prema golu ili odlučnije na asistenciju.

U svakom slučaju, Biuk će u Hajduku dobiti stabilnu minutažu, okolinu koju poznaje i čiji je miljenik, inicijalnu podršku javnosti i prilično pozitivan taktički okvir u kojem će moći poraditi na ispravljanju nedostataka koje još uvijek ima.

A što će Hajduk dobiti od Biuka?

Za početak, dobit će lijevo krilo. Plan prije sezone bio je drastično drugačiji, ali odlazak Perišića i ispadanje iz Europe otvorili su veliku rupu na lijevoj strani. Hajduk ju je popunio Biukom, a jako je upitno radi li se o ispravnom potezu.

Biuk u ovih 20 mjeseci nije napravio skok i Hajduk ima jasne okvire što može očekivati. Bio je talentiran i zanimljiv igrač, ali nikad zapravo nije dominirao svojim učinkom u HNL-u. Možda je čak bio opasniji onda kad se tek pojavio nego kada je odlazio, što je posebno indikativno. Međutim, čak i kad to stavimo na stranu, ostaje činjenica da je Hajduk uzeo Biuka na posudbu do kraja sezone. Ispadnu li stvari savršeno, pa Biuk dosegne svoj puni potencijal, svejedno će trebati otkupiti igrača od Valladolida, a teško da će ga Španjolci dati za iznos koji je manji od onoga koji su platili LAFC-u.

Na kraju krajeva, čak i ova posudba nešto košta. Biuk se odrekao dijela prihoda, ali Hajduk svejedno mora pokriti dio njegove plaće. Kalinić je nastavio putem koji je prije njega započeo Lukša Jakobušić izjavom da Hajduku trebaju igrači koje se “ne mora guglati”. Dobar je to pristup, ali kad se istovremeno žališ da novca nema jer je ispadanje iz Europe financijski problem i kad javno kažeš da nema smisla pričati o naslovu jer je Dinamo kvalitetniji, onda je možda vrijeme za Plan B i dovođenje igrača prema drugoj logici.

Možda je Hajduk tih 300 ili 400 tisuća eura koliko će potrošiti na godinu dana posudbe za Biuka mogao iskoristiti da ih podijeli na plaće dvojice relativno nepoznatih igrača koja barem imaju fizički dominantne karakteristike, pa možda dobije novog Jeana Evrarda Kouassija ili Francka Ohandzu. Dovesti Edina Džeku nije jedini način za spustiti Livaju na desetku; za takvo što su idealni igrači poput Umuta Nayira ili Cherifa Ndiayea, kojeg je Gorica dovela za sitniš upravo zato što ne daje puno golova, a nakon dobre sezone ga se može prodati.

Hajduk je odlučio forsirati Plan A i ne mijenjati selekcijske kriterije. Biuk je poznato ime i Kalinić se odlučio na njega, možda dijelom i zbog linije manjeg otpora jer nitko Kalinića neće kritizirati ako se Biuk i ne pokaže kao pojačanje; ne kao što bi ga kritizirali zbog nekog nepoznatog stranca. A to nije pristup koji Hajduk u ovoj situaciji treba.

Izvor: telesport.hr