Komentar: Dan poslije – Ćaća, dite i velemajstor

Nitko Goricu nije razbio ovu sezonu. Primili su samo dva gola od Osijeka i Dinama, ali su i te utakmice solidno odigrali. Čvrsta obrana, rastrčani u sredini. Stoga je trebalo goste shvatiti izuzetno ozbiljno za nastavak Hajdukove borbe za vrh.

Bili su istrčali u sastavu iz Maksimira, osim što je Biuk zamijenio kažnjenog Pukštasa. Kalik je prebačen na desetku. Sustav je stalan od početka sezone, 4-2-3-1.

Od prvog su trenutka igrači Hajduka ušli čvrsto u svaki dvoboj. Žustro. Pokretljivo. Odmah se rodila i prva prilika. Durdov je proigrao Livaju u prostor, a Ćaća puca jako pokraj gola. Nakon toga je uslijedila greška Uremovića koju gosti koriste. Prpić je pokušao spasiti, ali je inercijom njegovog kretanja balun ipak završio u mreži.

Često smo imali priliku gledati da Hajdukovi igrači nakon tako nečega potonu pa se ne izvuku cijelu utakmicu. Posebno nakon što Dinamo izgubi utakmicu. Sve zbroje u glavi i dobiju nekakav teški minus. Međutim, kod Gattusa toga nema. Nastavilo se gristi i dalje.

Čudna se situacija dogodila u 7. minuti. Radošević je startao na Kalika koji je odnio dvoboj i održao se na nogama (mogao je i pasti za penal). Bila je to velika prilika za Bile jer je vratar gostiju izletio daleko van gola. Međutim, sudac Bel je prekinuo igru. Vidjeli smo više puta kako igrači u duhu sportske igre sami stanu, ne želeći iskoristiti prednost u sličnim slučajevima. Samo, to se radi kad je suparnik u posjedu baluna. Ovdje Hajdukov igrač nije htio ni penal iznuditi.

Ni ova situacija nije zaustavila Hajduk. Visoki presing je urodio plodom. Ćaća je bio u prilici, ali je blokiran asistirao ditetu. Durdov je zavaljao Pršira i smjestio balun visoko pod prečku. Neobranjivo. Time postaje najmlađi strijelac Hajduka u HNL-u.

Kad dite razumi balun, Ćaći je puno lakše igrati.

Nakon toga je uslijedila još jedna velemajstorska akcija. Prava poslastica za sladokusce na razini najvećih svjetskih pozornica. Teledirigiran balun Rakitića na Livaju. Ravno 45 metara daljine, pogođen “na trepavicu”, kao da snajperom muhi izbije oko. Primanje Ćaće naravno vrhunski, prvo prima balun pa valja čuvara, puca, ali odličnom reakcijom zamjenski vratar Gorice, Žiger, spašava gol.

Nakon toga Livaja ima još jednu priliku, poslije prodora Rakitića u 31. minuti, ali ponovno Žiger spašava. U razdoblju između ove dvije dobre situacije Hajduk je imao jedno nestrpljivo razdoblje. Malo se brzalo u pokušajima pa bi oni propadali.

Međutim opet su uslijedile nove prilike. Biuk proigrava Melnjaka, a ovaj glavom promašuje. Nakon toga Rakitić pokušava s 25 metara, za malo pokraj gola.

Kolika je to želja prštala iz Hajdukovih igrača najbolje je oslikala situacija kad se Livaja okreće prema Gattusu i traži više presinga. Ćaća jednostavno puca od snage i motiva. Do 90. minute je vukao kao lokomotiva.

Gosti su na kraju imali jednu priliku gdje se ponovila situacija iz utakmice s Varaždinom. Ovdje Durdov nije istrčao do kraja za svojim igračem. Srećom, Lučić spašava.

Na početku drugog poluvremena očekivano je izašao Diallo (ušao Hrgović) prvenstveno zbog žutog kartona, ali i serije neforsiranih grešaka s balunom. Ipak, obrambeno je ponovno imao dosta dobrih reakcija. Zbog toga i igra kod Gattusa. Slično kao i Kalik. Bacaju se na glavu, daju tu potrebnu dozu borbenosti iako su svima vidljivi njihovi očiti tehnički nedostatci.

U 55. minuti nova akcija velemajstora Rakitića za Livaju koji prsima ostavlja balun našem ditetu iz Kaštela. Mali ponovno odapinje projektil pod prečku za 2-1. Još jedna prava nogometna poslastica.

Nakon toga ulaze Benrahou, Dajaku i Sigur. Posljednji na neobičnu poziciju desnog krila koju je do kraja odigrao sjajno. Osim toga, nakon dugo, dugo vremena zamjene su donijele onaj dodatni gladni impuls u igri. Zna Gattuso svoj posao. Motivacijska je to velika vještina.

Odmah u prvoj akciji Sigur u visokom presingu oduzima balun, proigrava Benrahoua koji pronalazi Ćaću. Livaja je provaljao cijelu obranu Gorice, fotoreportere, dodavače baluna i 18.000 gledatelja. Međutim Krizmanić nekako u tom ljuljanju ostaje na crti i brani, ali i pomoćni sudac diže zastavicu iako bi se pregledavalo kasnije u slučaju gola.

Trenutak kasnije opravdano dosuđeni penal Ćaća realizira za 3-1. Konačno gol Livaje. Zaslužio ga je više od ičega da mu se nemirna duša malo smiri od ogromne želje.

Nakon toga novi velemajstorski potez Rakitića u začetku akcije za 4-1. Pronalazi kiflićem Dajakua u prostor. Ovaj odlično pokušava proturiti balun Livaji. Ćaća vješto ne igra balunom, a Rakitić asistira Siguru za pogodak.

Da, pišu prvi gol u kojem nije sudjelovao Livaja. Ali Ćaća je toliko moćan da asistira i kad ne igra balunom.

Još jednom za kraj je pokušao Dajaku, ali je nakon odličnog presinga pogodio vanjski dio mreže.

Gledatelji su mogli uživati u jednoj odličnoj predstavi Hajduka koja je prštala sjajnim nogometnim potezima.

Gattuso je malo po malo podizao momčad u teškim trenutcima kad je bila bombardirana sa svih strana. Pokrio ih je svojim zaštitnim plaštom i ujedinio. Jučer je to izgledalo prvo sjajno momčadski. Nije bilo linije koja je zakazala. Nakon toga fizički. Nije se prestalo mljeti suparnika svih 100 minuta. Sada je i Rakitić na odličnoj fizičkoj razini. A za Ćaću ne treba ni govoriti. Kao u najboljim danima. Nakon toga treba pohvaliti izlazak iz presinga gdje se s lakoćom razbijao pritisak gostiju (uz tu jednu grešku kod gola). Pravovremeno se Krovinović otvarao prema centru što je otvaralo gomilu mogućnosti. Nakon toga visoki presing. Donio je gomilu prilika. Nakon toga, gdje nestadoše oni koji su pričali o veteranskom Hajduku. I za kraj, taj odličan impuls s klupe gdje se osjetila glad za dokazivanjem.

Naravno, prvenstvo čini 36 kola. Za ostati na vrhu treba se dokazivati iz utakmice u utakmicu. Iz minute u minutu. Ne treba letjeti nakon jedne odlično odigrane, ali ne treba ni igračima i struci oduzeti zasluženi dio pohvala.

Sada slijedi Rujevica kao diplomski rad svega napravljenog. Ako se i tamo izvuče/osvoji pozitivan rezultat, Hajduk bi dokazao da je ponovno na putu ka dugo očekivanoj tituli.

Izvor: Nogometplus