Komentar: Dan poslije – Inercija pobjede (2)

Gattuso je uspio euforiju zaustaviti unutar momčadi, ali je teško isto napraviti na tribini. Veliki “znalci” rado vole kazniti zvižducima lošu izvedbu pojedinaca jer eto Hajduk sada igra za titulu pa su očekivanja ogromna.

Bamba, koji je oduševio na početku, sada nakon što se još uvijek vraća nakon ozljede, ništa ne zna. Kalinića, koji je itekako svjestan svoje pogreške, zakopavaju dublje. Trajkovskog, koji je u jednakoj situaciji kao Bamba, ne mogu oni čekati.

Srećom, Hajduk ima Torcidu koja je neumorno pjesmom podržavala momčad. Nepisano pravilo tog dijela tribine je zviždati na kraju poluvremena ako je igra bila loša, podržati pljeskom na početku drugoga, odnosno na isti način sve ponoviti na kraju utakmice.

Tijekom iste se ne zviždi, a kamoli da se sprda svoje igrače. Međutim, nismo svi isti. Neki klub doživljavaju na jedan način, drugi na drugi. Zbog toga i igrači moraju biti profesionalci i otrpjeti zvižduke i uvrede. Shvatljiva je reakcija Gattusa, koji na ovaj način više pomaže igračima da prebrode tu situaciju nego što će promijeniti pojedince. Oni će i dalje zviždati.

S druge strane, on je taj koji vodi momčad i već bi vadio pojedinca na poluvremenu ako ne odigra dobro ili ako vidi kako se isti neće imati snage izdići iz tog ambisa. Bilo je nekih utakmica u kojima se na primjer Sahiti šetao, ali bi ga on očito u pauzi dobro ispeglao pa bi ovaj proigrao.

Naravno, svi smo mi svjesni loše izvedbe pojedinaca i nema tu abolicije. Bambi ništa nije polazilo za nogom, Krovinović je odigrao lošije, Hrgović nije bio na prethodnoj razini, Biuk je kao i uvijek lagan do odluke pa donese krivu. Srećom Rakitić (5 ključnih dodavanja), Livaja (7 udaraca, 42 dodira, ona povratna trka), Šarlija (4 blokirana udarca), Melnjak i Sigur su osigurali novu pobjedu.

U analizi prethodne utakmicu smo naglasili kako se čini da je Gattuso odradio neke mini pripreme u pauzi pa smo na terenu protiv Slavena izgledali tromo. Ovdje se ponovila ista stvar u nekim trenutcima. Daleko od igrača, kasnilo se u duele. Linije su bile razdvojene. Lokomotiva je često imala slobodno rješenje u sredini terena. Vrbančić je odlično odigrao. Zbog svega toga je Čabraja na kraju utakmice izjavio kako su bili bolji.

Dojam mu pojačava posjed baluna koji je bio na Lokomotivinoj strani i statistika udaraca. Međutim, što su to gosti opasno kreirali. Gotovo ništa. Spominje se statistika prema kojoj su imali 18 naprema 12 udaraca Hajduka. Kad se zagrebe ispod toga, 8 im je bilo u blok (Hajduk 1), a 10 van 16 metara (Hajduk 2).

Hajdukove prilike su bile daleko opasnije, a Šubarićeve obrane 3 puta Livaji i ona Siguru, od čega dvije u matnoj poziciji su bile sjajne.

Čabraja to nije zapamtio.

Hajduk i dalje ima tu inerciju pobjede jer i u lošijoj igri za svoje standarde pronađe dovoljno kvalitete za poentirati. A pronađe je zbog vjere koju dio gledatelja tako lako izgubi.

Nije li mogao bolji scenariji, da se mreža zatrese baš na dimne bombe sa sjevera, na proslavi Torcidina rođendana. Valjda je tako moralo biti.

Uz sve to, Hajduk je pobjegao Riječanima na 6 bodova. Varaždinci su im se pokazali kao tvrd orah, a upravo su suparnici Bilima iduće kolo. Šafarić je u Rijeci izveo najbolji sastav, za razliku od utakmice s Dinamom gdje je na klupi bilo čak 5 prvotimaca. Ne sumnjamo da će isto napraviti i kontra Hajduka. Jednostavno, takva je ovo liga.

Povratkom one prvotne energije, kad ove mini pripreme sjednu na svoje mjesto, doći će i još bolje izvedbe koje će zadovoljiti i zviždače. Nestat će i te manje rupe u igri, nadamo se već u Varaždinu.

Sudac Erceg je na trenutke gubio kriterij u procjeni prekršaja i javnih opomena. Fetai je trebao biti isključen. Općenito je nejasno toleriranje glume u iznudi slobodnih udaraca, čime pojedinci samo dobiju vjetar u leđa da isto ponove. Iako utakmica nije bila teška za suđenje, griješilo se. Srećom ne suđenje prekršaja na Rakitiću nije kažnjeno golom pa bi danas prilično drugačije pričali.

Hajduk je dakle produžio svoj odličan niz bez poraza (ah taj Ružomberok), sada na 10 utakmica. Ovo je bila osma pobjeda. Gattuso i njegova vojska drže zadani kurs za ostanak na samom vrhu. Što je jako bitno dok Rijeka štuca, a Dinamo ima i europske obaveze.

Prije Varaždina sad slijedi gostovanje u kupu kod Mladosti iz Ždralova, vodeće momčadi u 3. rangu natjecanja koja tamo ima samo jedan poraz u 10 kola, onaj kod kuće od Solina 1-0.

Izvor: nogometplus.net