Transfer Luke Vuškovića

Luka Vušković nije odigrao niti petnaestak utakmica za prvu Hajdukovu momčad, ali će svejedno ostati zapisan u Hajdukovoj povijesti. Prvi razlog je što je dogurao s Hajdukovom juniorskom momčadi do finala UEFA-ine Lige mladih (inačice Lige prvaka za mlade) što je rezultat koji nije uspjela nijedna ekipa iz Hrvatske pa čak i regije. Drugi razlog je što je nedugo nakon toga postao i najskuplji izlazni transfer u Hajdukovoj povijesti.

Transfer je odjeknuo i u međunarodnim razmjerima jer je postao jedan od najvećih transfera igrača ispod 18 godina u povijesti, a u kategoriji 16-godišnjaka prednjače samo Realov Endrick i Barcelonin Pedri.

Koji je iznos transfera? Ni Tottenham ni Hajduk nisu se službeno oglasili o iznosima na svojim web stranicama. Hajduk je samo napisao da se radi o najvećem transferu u klupskoj povijesti. Iako su domaći mediji u početku pisali o 11 milijuna eura odštete,
Fabrizio Romano, jedan od najvećih autoriteta u nogometu po pitanju transfera i čovjek koji je objavio ekskluzivnu vijest o transferu Vuškovića, spomenuo je iznos od 12 mil. britanskih funti, što je 13.8 mil. eura. Pod tim iznosom i portal za transfere Transfermarkt vodi ovaj transfer.

Koji je točan iznos? Vjerojatno oba. Iznos od 13.8 mil. eura je ukupan iznos transfera, a Hajduk od transfera direktno dobiva 11 milijuna, što znači da ostatak otpada na igrača, obitelj, menadžere i eventualno druge posrednike.

Ono što je većinu javnosti zbunilo je informacija da će Luka potpisati za Tottenham tek 2025. godine. Razlog leži u tome što je Velika Britanija istupila iz EU-a 2020., a FIFA ne dopušta engleskim klubovima da potpišu igrače klubova iz drugih zemalja prije njihovog 18. rođendana. Ovo nije ništa novo jer takav status imaju i igrači iz Južne Amerike koji ne mogu službeno potpisati za klub do završene 18 godine. Najpoznatiji primjer je vjerojatno onaj Viniciusa Juniora koji je kupljen puno prije negoli se priključio Realu 2018. godine kada je postao punoljetan.

No što to sve znači za Hajdukovu bilancu? Radi pravilnika FIFA-e, ni Hajduk ni Tottenham ne mogu knjižiti Vuškovićev transfer kao događaj do 2025. godine. Zbog toga novac od transfera neće biti vidljiv u knjigama sve do 2025. kada će transfer službeno biti realiziran.

Za novac ne treba brinuti. To što će transfer službeno biti realiziran 2025. ne znači da će Hajduk na novac čekati do tada. Knjigovodstvo i tok novca često se znaju razlikovati pa je tako i u ovom slučaju. Hajduk je već prvu polovicu novca od transfera dobio od Tottenhama nakon što je ugovor bio dovršen, a drugu polovicu će dobiti u 2024. godini.

Time mlađi brat bivšeg Hajdukovog igrača Marija formalno i dalje ostaje u Hajduku, ali o njegovoj sudbini odlučuje budući poslodavac koji je igraču već osigurao posudbu u poljski klub Radomiak Radom. Na nama je samo zaželjeti mladom Luki da se razvije što bolje jer već sada spada u najveće svjetske talente i stoga bi mogao biti važan dio hrvatske reprezentacije u budućnosti.

Autor: Samo Hajduk