Danas od 17:10h: Hajduk – Lokomotiva

Hajduk danas na Poljudu u 17.10h ugošćuje Lokomotivu u 27. kolu SHNL-a.

Momčad s Kajzerice dolazi na noge “Bijelima” s po dvije pobjede i remija te jednim porazom u zadnjih pet utakmica. U zadnjoj utakmici u Kranjčevićevoj pobijedili su posljednjeplasirani Rudeš 3:0. Prije toga su u Koprivnici slavili protiv Slaven Belupa 2:3, odigrali neriješeno u Osijeku (1:1), izgubili od Rijeke 4:0 te remizirali s Dinamom 2:2. U tom razdoblju ugurao se i prolazak u kupu protiv Osijeka rezultatom 1:0.

Oba dosadašnja ogleda ovih momčadi u tekućoj sezoni su bila tijesna. U prvom je Hajduk slavio na Poljudu 1:0 pogotkom Sahitija. U susretu drugog kruga prvenstva u Kranjčevićevoj završilo je bez pobjednika, nakon što su Lokosi u prvom poluvremenu vodili zgoditkom Goričana, da bi Benrahou u drugom vratio rezultat u egal kojim je i završilo. Analizirajući veći uzorak – onaj od posljednjih deset prvenstvenih susreta, Splićani imaju pet pobjeda, Zagrepčani jednu, a četiri dvoboja su bila neriješena. Dogodio se za to vrijeme i okršaj u kupu u kojem su “Bijeli” prošli dalje s visokih 3:6.

Zagrebačka Lokomotiva sad je već dugogodišnji stabilni prvoligaš. Razlozi tome leže u nekoliko činjenica. Osim već poznate teze o ulozi “sestre velikog brata” (Dinama), fakt je da su na Kajzerici posložili kvalitetnu nogometnu školu koja redovito izbacuje igrače za prvu momčad i kasniju unosnu prodaju. Značajna olakotna okolnost je i to što u klubu ne postoje visoke rezultatske ambicije. Glavni cilj svake godine je prvenstveno ostati u ligi te se eventualno boriti za izlazak u Europu. Takve postavke omogućuju nesmetan razvoj mladih igrača bez pritiska rezultata, a posljedično i treneri koji ih vode dobijaju puno više vremena za uvježbavanje taktike. To sve zajedno dovodi klub u poziciju da ne mora često raditi smjene trenera, što je dodatni zalog kontinuiranoj stabilnosti. Na temelj sastavljen od vlastite mladosti, kvalitetno se biraju i poneki iskusniji pojedinci u momčadi, čime se dobija skladan generacijski miks. Lokosi igraju možda i najotvoreniji nogomet od “manjih” momčadi HNL-a, teže nadigravanju, imaju odličnu tranziciju i krasi ih zavidna brzina. U cijeloj priči nije nebitan ni kvalitetan skauting albansko-kosovskog bazena.

Trener Hajduka Mislav Karoglan još nema pobjedu protiv Lokomotive u karijeri. Doduše nema ni poraz. Sva tri dosadašnja susreta koja je vodio (od čega jedan kao trener Istre) završila su remijima. Njegov skriveni adut danas bi mogao biti Kleinheisler, koji je u dresu Osijeka statistički najučinkovitije partije pružao baš protiv današnjeg suparnika. Kapetanu Marku Livaji Lokosi su također među omiljenim mušterijama, s obzirom na to da je dosad protiv njih isporučio ukupno 13 golova/asistencija u kombinaciji. U današnjem kadru “Bijelih” su dva bivša igrača s Kajzerice, Dominik Prpić i Marko Capan (trenutno na posudbi). Osim poznate liste više ili manje trajno ozlijeđenih igrača Hajduka, za današnji dvoboj upitni su Brekalo i Šarlija, dok za Lokomotivu neće konkurirati Bubanja i Krivak. Od istaknutijih pojedinaca trenera Čabraje, tu je talentirani vratar Čavlina, zatim kapetan Marić, agilni veznjak Mudražija te napadači Goričan i Šotiček. Ekipa plavo-bijelih već je ove sezone otkinula dva boda Hajduku, a Dinamu čak pet. Stoga i danas možemo očekivati tijesni dvoboj u Hajdukovoj bespoštednoj borbi za titulu.

Utakmicu možete pratiti na kanalu MAXSport 1, dok za one koji idu na utakmicu, preporučujemo da se pripreme za moguće kišne uvjete, iako prognoza govori da bi ona trebala stati pred početak susreta. Sretno “Bili”!


Sve vezano za utakmicu možete raspraviti na forumu.