Danas od 19.30h: Hajduk – Dinamo

Hajduk danas od 19.30h u najvećem hrvatskom sportskom derbiju dočekuje Dinamo u 28. kolu SHNL-a.

Zagrebačka momčad dolazi na Poljud iz vrlo gustog rasporeda, gdje su u zadnjih pet prvenstvenih utakmica zabilježili četiri pobjede i remi. U prošlom kolu u Kranjčevićevoj pobijedili su Rudeš 0:3, a prije toga na Maksimiru svladali Slaven Belupo rezultatom 5:2. Na Pampasu su remizirali 1:1 protiv Osijeka, dok su Rijeku i Varaždin pobijedili s identičnih 1:0. Za to vrijeme dogodio se i europski prolaz protiv Betisa te nešto neugodnije ispadanje od PAOK-a. U kupu su prošli Goricu s uvjerljivih 4:0 i plasirali se u polufinale koje će igrati baš protiv današnjeg suparnika za samo četiri dana, također u Splitu.

Ove sezone u međusobnim dvobojima profitirao je Hajduk s dvije pobjede i jednim neriješenim. Prvo su slavili na Maksimiru 1:2 zgodicima Livaje i Pukštasa nakon Dinamovog vodstva golom Petkovića, a zatim i na Poljudu pogotkom Sahitija iz kontranapada. Posljednji sraz dogodio se u hrvatskoj metropoli i završio bez golova. Zanimljivo je da su ova dva kluba prije 23 godine igrala derbi istog datuma, na isti blagdan (Veliku Subotu), 30.3.2001. Tada je Hajduk pobijedio 2:1 i trasirao sebi put do naslova prvaka. Što se, pak, tiče zadnjih deset prvenstvenih dvoboja, omjer je potpuno izjednačen s po tri pobjede na svakoj strani i četiri neodlučena rezultata. U zadnje dvije sezone između “Bijelih” i “Plavih” odigrana su i dva finala superkupa. Oba puta slavio je Dinamo, jednom nakon jedanaesteraca, a drugi put 1:0 golom Baturine. U ovoj šumi statistike sakrio se i podatak da su “Modri” u zadnjih pet utakmica na Poljudu zabili samo jedan gol, i to iz penala, a pobijedili nisu u zadnjih šest splitskih utakmica.

Dinamo trenutno proživljava jednu od turbulentnijih sezona u zadnje vrijeme. Većinu prvenstva proveli su na trećem mjestu, a još prošlog ljeta dogodila se i smjena trenera Bišćana, kojeg je zamijenio Jakirović. Međutim, ni ta promjena nije donijela igru kakvoj su se u upravi kluba nadali, a cijeloj situaciji sigurno nisu pomogle ni tamošnje borbe za vlast, koje ne jenjavaju već nekoliko godina. Kako bilo, “Plavi” su i dalje na trećoj poziciji, uz bod i utakmicu manje od Splićana, što ipak znači da su i dalje “živi” u utrci za prvaka. Što se tiče današnje početne postave Dinama, glavne su dileme na desnom krilu (Špikić ili Kaneko) te na polušpici (Baturina?). Ako Martin ne bude spreman, umjesto njega igrat će Bulat ili Vidović.

S druge strane, Hajdukova sezona je također bila uzdrmana prvo smjenom trenera Leke, a sad i neuvjerljivim igrama i rezultatima pod Mislavom Karoglanom. K tome, osim otprije ozlijeđenih Melnjaka, Žapera i Perišića, za danas je još uvijek upitan i Uremović, važna karika bijele obrane. Današnja glavna poveznica dvaju klubova svakako je Josip Brekalo, izdanak maksimirske škole koji je ove zime bio na korak do povratka u svoj matični klub, ali ga je u zadnji tren doveo Hajduk. Upravo se oporavio od ozljede i bit će u konkurenciji za današnji sastav.

Utakmicu možete pratiti na kanalu MAXSport 1. Ulaznice su davno rasprodane, a jedina je šansa za doći do njih – pratiti rubriku “Sidi na moje misto” na Hajduovoj web-stranici. Sretno, Bijeli!