ANALIZA: László Kleinheisler

Mađarskog reprezentativca Laszla Kleinheislera ne treba posebno predstavljati hrvatskoj javnosti. Najdulje razdoblje profesionalne karijere proveo je upravo u Hrvatskoj, gdje je najbolje partije u karijeri pružio za NK Osijek. Prije toga igrao je za Puškaš Akademiju, Videoton, Werder Bremen, Darmstadt, Ferencvaroš i Astanu. Već u Njemačkoj ostao je zapažen po svojoj silnoj energiji i trci, zbog čega su ga prozvali ‘mašinom’.

U siječnju 2019. dolazi u Osijek nakon razlaza s Astanom. Kod Kazahstanaca je igrao zapaženu ulogu te je kao prvotimac na poziciji ofenzivnog veznog igrao i većinu utakmica Europa Lige sezone 2018/19., ali zatim ulazi u probleme s klubom radi neisplaćenih plaća te FIFA presuđuje da igrač ima pravo na jednostrani raskid ugovora.

U Osijeku već u prvoj polusezoni koriste njegovu polivalentnost i koriste ga na više pozicija u vezi: ofenzivnog, centralnog i defenzivnog, a također dobiva i mjesto dokapetana. Sljedeće sezone Laszlo dobiva nešto defenzivniju ulogu i većinu sezone provodi kao defenzivni i centralni vezni.

U sezoni 2020./21. već u rujnu u Osijek dolazi Nenad Bjelica kao trener uslijed lošeg otvaranja sezone i Kleinheisler dobiva ponovno ofenzivniju ulogu. Osijek tada igra s jednim ili dva napadača (Mierez, Santini, Bohar), a Kleinheisler obično kreće iza njih. Radijus kretanja mu je da pokriva cijelu širinu druge trećine terena, a pokazuje svoje dalekometne pucačke sposobnosti i zabija polovicu od svojih 6 golova sezone van šesnaesterca. Osijek tu sezonu završava na povijesnom 2. mjestu iza Dinama.

Sezonu iza u klub dolaze veznjaci Caktaš i Fiolić te Kleinheisler i dalje igra ofenzivno, ali počinje igrati puno šire, te se često izvlači na krila, a nekoliko puta tamo i starta. Osijek sezonu završava kao tek treći iza Dinama te Hajduka, koji je u naletu.

U sezoni 2022./23. Laszlo ulazi u zadnju godinu ugovora, a počinje igrati i najbolji nogomet karijere. Laszla trener vidi kao ofenzivnog veznjaka koji će držati lijevu stranu terena, dok će Caktaš i Fiolić desnu. Laszlo je većinu polusezone proveo ili kao lijevi ofenzivni vezni ili kao lijevo krilo, a radius kretanja mu je bio tu između. On bi pomagao u izgradnji napada i povlačio igrače, a Leovac kao bek/krilo bi se probijao s lijeve strane uz aut liniju. Kleinheisler je do konca polusezone u HNL-u upisao 16 nastupa i pritom zabio 6 golova i podijelio 4 asistencije. Četiri gola je zabio unutar šesnaesterca, dva izvan, od čega su 4 gola došla lijevom nogom, a dva glavom. Već tu su i Hajduk i Dinamo pokušavali pridobiti Laszla da na kraju sezone potpiše za njih. Osijek ga je na koncu na zimu prodao Panathinaikosu za 500 tisuća Eura kako bi barem nešto zaradio i kako igrač ne bi otišao u direktnog konkurenta.

U skoro 4 godine i preko 150 utakmica koje je proveo u Osijeku, popularni “Lacika”, kako su ga navijači odmilja zvali, imao je status jednog od najboljih igrača HNL-a, a u Osijeku jedan od najboljih stranaca koji su ikada zaigrali za klub. Međutim, grčka pustolovina nije dobro prošla za Laszla. U polusezoni samo je 5 puta nastupao i odigrao u prosjeku oko 30 minuta. Krenuo je od početka u 2 utakmice kao lijevo krilo i odigrao po šezdesetak minuta te je u jednoj zabio i gol. To nije bilo dovoljno da zadovolji, a u novoj sezoni dobio je još manje prilike: 3 utakmice u kvalifikacijama za Ligu prvaka, 2 utakmice u prvenstvu s ukupnim prosjekom od oko 15 minuta na terenu na utakmici.

Hajduk na zimu 2023. završava polusezonu prvi nakon skoro 20 godina i traži imena za pojačavanje momčadi i ime Laszla Kleinheislera odzvanja. Klub kontaktira Panathinaikos i dogovara posudbu bez prava otkupa do kraja sezone te Mađar postaje prvo pojačanje za ostatak sezone. Na pripremama trener Mislav Karoglan isprobao ga je i u vezi i na krilu. Laszlo je započeo prvu utakmicu nastavka sezone protiv Rijeke na krilu i odigrao je solidnu utakmicu – asistirao je za prvi gol Hajduka, ali momčad je na kraju izgubila. U drugoj utakmici sezone nije započeo kao starter radi dolaska Brekala koji se odmah nametnuo kao jako rješenje za lijevo krilo. Tu utakmicu, a i iduću Laszlo ulazi kao zamjena i to kao ofenzivni vezni, gdje će vjerojatno i nastaviti igrati s obzirom na to da je Hajduk u tom roku doveo kapitalna pojačanja na krilu. Osim Brekala, stigao je i dugo očekivani i priželjkivani Ivan Perišić.

Hajduk je doveo doveo Laszla Kleinheislera jer može konkurirati na više pozicija, ali najviše radi lijevog krila dok se Perišić ne oporavi. Međutim, nenadni dolazak Brekala je promijenio situaciju jer je novo pojačanje pravo krilo s višegodišnjim iskustvom u ligama petice. Stoga, budućnost Kleinheislera u Hajduku je više vezana za vezni red nego za krilne pozicije, gdje će konkurirati ponajviše Filipu Krovinoviću, ali će vjerojatno biti prostora da oboje igraju u vezi u isto vrijeme s obzirom na to da se Mihael Žaper ozlijedio i da je sezona za njega završena.

U svakom slučaju, imati igrača poput Kleinheislera je definitivno korisno imati u ekipi, što radi iskustva, što radi versatilnosti koju donosi. Može igrati praktički na svim pozicijama u vezi i na krilu, što treneru omogućuje više taktičkih mogućnosti, a kad ga se stavlja u igru, već se zna da ga rijetko tko drugi na terenu može nadtrčati. Hajduk će se fokusirati na igrače pod ugovorom, na Krovinovića i Pukštasa, ali sezona je duga i nije za očekivati da će oni odigrati sve minute svake utakmice. Na Kleinheisleru je da iskoristi svoje minute i natjera Hajduk da otkupi ugovor ako želi ostati. Navodno postoji otkupna klauzula od oko milijun Eura za bilo koji klub, zbog čega Hajduk nije dogovarao pravo otkupa.

Hoćemo li gledati “mađarskog Scholesa”, kako ga odmalena zovu radi karakteristične crvene kose, a i činjenice da je volio legendu Uniteda, i iduće sezone, ostaje za vidjeti. Hajduk u novom europskom pohodu treba širok kadar i kvalitetne igrače, a Kleinheisler definitivno spada u tu kategoriju jer ipak govorimo o mađarskom reprezentativcu koji ima gotovo 50 nastupa, a igrao je i na EURO-u prije 3 godine kao prvotimac, a isto tako je već igrao standardno u europskim utakmicama u zahtjevnoj skupini gdje se momčad borila za prolaz do zadnjeg kola. Ostaje li se Laszlu u Hrvatskoj? Zašto ne. Prije dvije godine se oženio Osječankom Tamarom s kojom je dobio i sina Noela te igranje u jakom, europskom Hajduku se ne bi trebalo činiti kao loše mjesto za nastavak karijere.

Autor: Samo Hajduk