Hajduk koristi najviše igrača iz domaćeg pogona u HNL-u

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je, tradicionalno, rezultate svojeg novog tjednog istraživanja, a ono se ovaj put tiče vrlo zanimljive teme — korištenja igrača iz vlastite akademije u raznim europskim i svjetskim ligama.

CIES je za to istraživanje koristio termin “teritorijalnog usidrenja”, a koristio se proporcijom nacionalnih igrača i igrača treniranih u klubu u posljednjih godinu dana. Igrači trenirani u klubu su oni koji su proveli barem tri sezone u svojem trenutnom klubu u dobnom rasponu od 15 do 21 godine, a nacionalni igrači su oni koji su potekli u klubovima nacionalnog saveza pod kojim sada igraju.

Naravno, HNL je također uključen u istraživanje, a rezultati su takvi da se Rudeš nalazi u vrhu; čak 80 posto igrača koje je koristio poniklo je u hrvatskim klubovima, ali u njegovu se slučaju računaju samo igrači korišteni ove sezone. Slijede Varaždin i Istra sa 77, odnosno 68 posto, a najmanje postotke ostvarili su regionalni rivali Rijeka i Istra, 48 posto.

CIES

Druga kategorija koju vrijedi istaknuti je ona korištenja igrača iz vlastite akademije, a ondje prednjači Hajduk s 30 posto. Slijede Dinamo i Lokomotiva s 27 posto, zatim Osijek s 25, a na uvjerljivo zadnjem mjestu je Gorica; samo je osam posto njezinih igrača korištenih u zadnjih godinu dana nekad pohađalo njezinu akademiju. Valja spomenuti da se stranci ne broje, a to su zanimljivi podaci kada se uzme u obzir činjenica da neki smatraju kako Hajduk ne daje dovoljno prigoda svojim mladim igračima.

Link za pune rezultate CIES-ovog istraživanja možete pronaći ovdje.

Izvor: telesport.hr