Komentar: Prpić bi se mogao razviti u dobrog igrača

Stoperi koji igraju lijevom nogom, ne libe se iznositi loptu i imaju kvalitetnu pas igru danas su jako traženi u nogometu, a Prpić je upravo takav i zaslužuje dobiti priliku za kontinuitet. Kad u Derbiju s Dinamom budeš igrač utakmice, to je već i samo po sebi prilično jak argument

Kad je u proljeće 2023. Hajdukova juniorska momčad napravila senzaciju te došla do finala juniorske UEFA-ine Lige mladih, mediji su nekoliko igrača isticali kao velike talente koji bi mogli napraviti značajne karijere.

U sredini terena najviše je impresionirao Rokas Pukštas, igrač koji je već tada bio dio Hajdukove prve momčadi, a u obrani je najviše pozornosti privukao mladi Luka Vušković, kasnije prodan u Tottenham kao najveći izlazni transfer u klupskoj povijesti. U istom tom periodu isplivao je i Niko Sigur koji nije mogao igrati Ligu prvaka, ali među svim tim perspektivnim mladićima jedan je završio sasvim u drugom planu.

Dominik Pripić je u uvodnim kolima natjecanja bio u prvom sastavu juniorske momčadi, a u istoj je sezoni kod Ivana Leke dobio priliku i među seniorima. Odigrao je pet prvenstvenih utakmica pokazavši da se na njega može računati, ali onda ga je zadesio veliki peh. Mladi je stoper obolio od mononukleoze i zbog toga propustio sve najznačajnije utakmice juniora, a također je ostao i bez kontinuiteta s prvom momčadi.

Oporavak od bolesti trajao je nekoliko mjeseci i bilo je veliko pitanje kakav će se Prpić vratiti. Izgledalo je da je propustio veliku priliku da mu se karijera razvoje u odličnom smjeru, a svoje je mjesto u Hajduku sada morao izboriti okolnim putem. Na početku prošle sezone poslan je na posudbu u Kalcer Radomlje, gdje rezultati nisu bili idealni, ali Prpić je pokazao da i dalje ima kvalitetu i potencijal. U Sloveniji je odigrao jako dobru polusezonu, prikupivši 12 prvenstvenih nastupa, pa ga ga je Hajduk na zimskoj pauzi vratio sebi.

No, nije vraćen kako bi igrao u prvom sastavu, već je bio rezerva. U tih je godinu dana Hajduk počeo igrati s jednim stoperom manje u početnoj postavi, a u klub su još došli Filip Uremović i Zvonimir Šarlija, pa je Prpić opet završio u drugom planu, iako je pružao solidne partije kad god bi dobio priliku. Ovo je ljeta na Poljud stigao Gennaro Gattuso, a njegova hijerarhija na stoperskim pozicijama ostala je slična kao i dotad: udarni stoperski par Šarlija i Uremović, a Prpić ponovno rezerva. No, Šarlijin ulazak u sezonu obilježile su ozljede, pa je Prpić dobio novu priliku.

U prvih šest kola nove sezone upisao je isto toliko nastupa. Četiri puta je počeo od prve minute i igra jako dobro. Prvi je igrač momčadi po broju otklonjenih opasnosti po utakmici, a samo Uremović i Ivan Rakitić bilježe više točnih dodavanja i preciznih dugih lopti po susretu. Osim što je kvalitetan u fazi obrane, u kojoj odlično prepoznaje situacije na terenu, njegova najveća snaga je odlična igra na lopti, u kojoj ostvaruje progresiju dodavanjima i iznošenjem lopte.

Igrači kao što je Prpić danas su jako traženi

U Derbiju je Prpić demonstrirao svoje odlike i zaslužio titulu Igrača utakmice.

Osim što je sjajnim dodavanjem asistirao Marku Livaji za jedini pogodak na susretu, osvojio je 4/4 svojih duela, otklonio 10 opasnosti, imao 27/31 točno dodavanje te nijednom nije bio predriblan. Nio je jako bitan za izgradnju napada iz posljednje linije; preko njega je Hajduk iznosio loptu do Ismaëla Dialla na suparničku polovicu. Upravo je u tom segmentu Prpić značajno bolji od Šarlije i to je nešto što bi Gattuso u budućnosti trebao uzeti u obzir.

Hajduk će do kraja sezone u velikoj većini svojih utakmica biti izraženi favorit i imati viši postotak posjeda lopte od suparnika. U tim je situacijama jako važno da na stoperskoj poziciji ima igrača koji distribuciju prema suparničkoj polovici može odraditi brzo i lako, a Pripić to radi prilično dobro — a usto je i ljevak, za razliku od Šarlije, pa njegovo postavljanje na lijevog stopera i geometrijski ima više smisla.

Naravno, Šarlija ima i neke prednosti u odnosu na Prpića. One se najviše očituju u duel igri, u kojoj je prošle sezone u HNL-u osvajao 1,7 duel na tlu po utakmici uz uspješnost od 54 posto. Prpić ove sezone u ligi osvaja 1,3 uz 50 posto uspješnosti. No, Prpić je 20-godišnjak i još ima puno prostora za napredak i u fizičkoj snazi i u tehničko-taktičkom aspektu, dok je Šarliji 28 godina i on je gotov igrač.

Sigur i Pukštas, označeni kao klupski projekti i iduće veliki izlazni transferi, u Hajduku imaju kontinuitet. Bruno Durdov i Šimun Hrgović svoje su prilike dobili zbog ozljeda standardnih prvotimaca i nije za očekivati da će se njih dvojica izboriti za mjesto u udarnom sastavu kad se kadar kompletira, barem ne još. Prpić je svoje zaslužio zadržati, jer on može postati zaista kvalitetan stoper.

Stoperi koji igraju lijevom nogom, ne libe se iznositi loptu i imaju kvalitetnu pas igru danas su jako traženi u nogometu, a Prpić je upravo takav i zaslužuje dobiti priliku za kontinuitet i igrački iskorak. Kad u Derbiju s Dinamom budeš igrač utakmice, to je već i samo po sebi prilično jak argument za zadržavanje mjesta u početnom sastavu.

Dođe li stavno do toga i Prpić postane standardan u Hajdukovoj posljednjoj liniji, to će značiti da je ostvatio enormni uspjeh. Mnogi bi mladi igrači psihički potonuli nakon problema, uspona i padova kakve je on imao na početku karijere, ali on je, čini se, iz svake teške situacije izlazio još jači. Zbog ozljede je propustio biti član povijesne juniorske generacije u njenim najvećim utakmicama, istovremeno i šansu za etabliranje među seniorima; dokazao se na posudbi, čekao s klupe da mu trener ukaže povjerenje, a onda zablistao.

Sad mu se dugoročno otvara nova perspektiva. Na njemu je da dokaže kako je spreman i potvrdi da je najbolji mladi stoper lige koji može izrasti u ozbiljno dobrog igrača.

Izvor: telesport.hr