Komentar: Dan poslije – Inercija pobjede

U najavi utakmice naveli smo dvije opcije, pobjeda uz lošu ili dobru igru. Navijaču, stožeru ili igračima bilo je sasvim svejedno zbog bijega od Rijeke i Dinama na 4 boda. Dogodilo se ono prvo. Bar za prvih 39 minuta i (ne)sretnog autogola Božića. Nakon toga i gola Biuka Hajduk je rutinirano držao konce igre u svojim rukama (nogama) do samog kraja. Praktički se igrao s domaćinom koji je ostao bez ikakve prilike za preokretom. Doduše ni Hajduk se nije iskazao put naprijed. Toliko da je i Livaja ostao bez udarca prema golu.

Toliko loša je bila izvedba Bilih da je Slaven Belupo u prvih 20 minuta neutralnom promatraču izgledao kao vodeći na tablici, a suparnik kao posljednji. Teško je opisati, ali i razumjeti sve greške i dekoncentraciju igrača Hajduka. Gotovo su svi imali nekakav svoj izlet u prazno osim Rakitića i Hrgovića. A određeni su bili doslovno očajni.

Srećom, Slaven se „samoubio“. Tempo koji su nametnuli nije lako održati ni vrhunskim fizičkim igračima. Suluda trka u presing i tranzicije morala je ostaviti traga. Izgledali su kao zečevi u atletskoj disciplini trke na 1500 metara. Prvih 500 metara ubitačno, a nakon toga praktički odustajanje. Naravno, izmjene nisu bile ni blizu te razine.

Ovaj put se ni Hajdukove izmjene nisu posebno iskazale, ali sve je bilo u službi očuvanja prednosti iz prvog dijela.

Kako je izgledao taj horor iz prvih 29 minuta? Možda je nabolje opisati igrača po igrača:

Lučić – par neuobičajenih dekoncentracija od kojih 1 katastrofalna

Hrgović – uz Rakitića jedini na pravom nivou

Uremović – i Gattuso je spomenuo par njegovih nepotrebnih izleta u prazno

Šarlija – par dekoncentracija, najveća kod drugog poništenog gola

Diallo – par sporih reakcija u prilazu  i dodavanju baluna

Krovinović – često sakriven, uz nekoliko krivih postavljanja, nažalost i fizičkih ograničenja u skoku

Rakitić – i u najtežim trenucima davao mirnoću i vrime ostalima da prebrode krizu

Dajaku – bocu koju je nabio nogom mogao je slobodno sebi u glavu zalijepiti, najlošiji ovu utakmicu

Kalik – osim uobičajene energije priličan broj grešaka

Biuk – i dalje nekonkretan, još uvijek na juniorskoj razini, svaka čast za gol kasnije

Livaja – odsječen

Hajduk je u prvih 29 minuta izgledao kao da je u ovoj pauzi prošao neke mini pripreme. Izdušeno. Kasno na i prema balunu. Ostavljajući ogromne rupe u linijama. Uremovića bi to nerviralo pa bi nepotrebno iskakao da pokaže i više nego što treba. Jednako tako i prednju liniju. Čudno što je izostala i Gattusova reakcija. Ćubelić se mogao šetati sredinom terena, a Nestorovski je lagano dobivao duele pokraj Krovinovića i Rakitića. Na drugim balunima Hajduk kao da nije postojao.

Slaven Belupo je u tom vremenu energijom pojeo Bile na svakom dijelu terena.

Evo kako je to sve izgledalo:

0:46  Biuk griješi dodavanje u kontri za Kalika
1:35 Kalik previsoko, sredina prenisko, Ćubelić kao duh slobodan za izlazak iz presinga
1:54 Kalik gubi balun na svojoj polovici jer ne odigrava na vrijeme za Biuka

2:07 Biuk šeta nazad u obranu, Ćubelić na povratni balun neometan puca visoko s 20 metara
3:25 Uremović ide na skok s Nestorovskim na 30 metara, ali se uključuje i Šarlija, spašava Hrgović

3:39 Krovinović i zadnja linija kasne na drugi balun

4:29 Na Ćubelićev centaršut iz prekida Božić ostaje sam na prvoj, srećom ne zahvaća dobro balun. Utrčao je iza leđa Livaji ispred Rakitića, Šarlija kasni za korekciju.

4:32 Lučiću iz čista mira ispada balun iz ruku, srećom Nestorovski nije dovoljno blizu

6:10 Lučić katastrofalno griješi, srećom Dolček promašuje prazan gol

7:54 Dajaku dekoncentrirano griješi pas prema Hrgoviću na svojoj polovici, odigrava iza njega

8:23 Kalik griješi na centru pas prema Krovinoviću

8:40 Grgić spušta balun prsima sebi u for, Uremović prvo griješi u procjeni, ali ipak spašava odličnim uklizavanjem

12:12 Krovinović nakon Hajdukovog kornera ne uspijeva faulirati Dolčeka, prijeti opasna kontra, ali srećom ovaj ne dodaje pravovremeno pa ga Rakitić i Šarlija ometu, a nakon toga ni Nestorovski ne odigrava precizno na 2 slobodna igrača Slavena. Povratna trka očajna.

12:48 Uremović valjda već iznerviran dominacijom Slavena izlazi nepotrebno visoko za Nestorovskim, oslobađa rupu u obrani u koju ulazi Dolček sam na Lučića bježeći Diallu, završava golom, ali srećom nakon zaleđa

14:10 Biuk koristi svoju brzinu, prenosi balun, ali već 3 put nekonkretno od početka utakmice, bez prave odluke  

14:33 Lučić već 4 put ispucava dugi balun

14:46 Hajduk ponovno dekoncentriran u potpunosti. Prva linija visoko u presingu, sredina 30 metara daleko, zadnja linija novih 30 metara udaljena. Slaven ispucavanjem od vratara jednostavno izlazi iz presinga po prokušanom receptu. Nestorovski dobiva skok s Krovinovićem, na drugi balun nema nikoga. Šarlija kasni u postavljanju zaleđa u nastavku akcije. U tranziciji Grgić odigrava petom za Caimacova. Uremović kasni jer ide čitati ulaz Grgića u sredinu. Šarlija kasni u reakciji i Nestorovski daje gol. Srećom bio je u milimetarskom zaleđu u začetku same akcije.

20:47 Uremović nepotrebno izlazi previsoko pomagati, sporo se vraća. Šarlija kasni u reakciji na Libera. Slobodni udarac u opasnoj poziciji na 20 metara od gola srećom Nestorovski izvodi visoko poviše gola.

24:00 Biuk nezainteresirano ostaje u zaleđu

25:08 Kalik nekoncentrirano daje balun iza leđa Dajakuu

26:55 Dajaku već ima problema pratiti u obranu svog beka

29:00 Slaven je izdušio. Ne može više igrati presing, kasni na drugi balun

33:30 Biuk ima prvu priliku za Hajduk

Očajno, zar ne.

Srećom Slaven ipak nije Barcelona. Pad im je bio dramatičan. Izostankom trke nisu više mogli parirati Hajduku koji ih je kratkim pasovima izludio i dodatno umorio. Do kraja je to bila baš razlika prvog i posljednjeg na tablici.

Zamjene Bilih kao da su potvrdile tezu o malo žešćim mini pripremama. Melnjak je nakon samo 20 minuta disao na škrge. Pukštas i Durdov se nisu vidjeli.

Ako je to točno onda je pobjeda Hajduka još vrjednija jer bi svaka iduća utakmica trebala biti bolja, kad se nova nagomilana energija počne oslobađati.

U osvajanju titula uvriježena poštapalica je da treba dobiti male utakmice, što nije točno. Najbitnije je dobiti utakmice u kojima ne igraš dobro. Upravo ta činjenica čini razliku od otprilike 15 bodova na kraju. Odnosno 70 i 85 bodova. I nije bitno kako ih ostvariš, je li se ispromašivao suparnik, jesi li ti zabio slučajan gol ili kao nekima kad sudac odluči u njegovu korist. Bodovi se broje.

Hajduk trenutno ima tu inerciju pobjede gdje su centimetri na jednoj i drugoj strani presudili u njegovu korist. A svaka takva pobjede može samo dodatno bildati samopouzdanje jer „kako ćemo tek izgledati kad odigramo dobro“. Koliko puta smo samo prethodnih godina gledali Dinamo i Rijeku da dobivaju ovakve utakmice i bježe na tablici, uz komentar „koliko sriće imaju“.

Ni u pobjedi ne treba zaboraviti suce. Ovaj put je Čulina pokazao da zna suditi kad hoće. Nije bilo traga onim njegovim čudnim razlikama u kriteriju. Odlično je reagirao instinktom na onu situaciju kad Diallo proigrava Biuka za drugi gol. Bosec nesmotreno spušta glavu tamo gdje je Diallo već odigrao balunom. Nažalost, nestručna javnost ovaj slučaj povezuje s onim Livakovića gdje vratar reprezentacije ispucava 2 metra od Lewandowskog i ostavlja nogu ispruženu, skoro završivši Poljakovu karijeru. S druge strane da je Diallo tako napravio, Bosecu bi još danas vadili čepove iz glave.

Hajduk sad dočekuje Lokomotivu, Rijeka Varaždin, a Dinamo Osijek u nastavku neizvjesne trke na vrhu.

Prilika za još jedan do vrha ispunjen Poljud.